Почетна / Ватерполо / Супер лига

ОГЛАСИЛИ СЕ ИГРАЧИ ПАРТИЗАНА - Говорили о само четири плате у три године, дугу од 6 милиона евра, причама директорке...

Никола Радоњић, Никола Радуловић и Филип Радојевић о потресима на Бањици и разлозима због којих морају да напусте Партизан и сукобима са Татијаном Ракас
ФОТО: М. Антић

Како би Турци могли да направе добру серију са темом ВК Партизан. Само за кога би крај био хепи енд, а за кога туга остаје да се види. Шалу на страну, у јучерашњем броју огласили су се Аврамовић и Шоштар, данас су тема тројица играча, сјајних момака Радуловић, Радоњић и Радојевић који су добили „вољно“ а сутра ће своје ставове изнети директорка Татијана Ракас.

Иако љути и разочарани, у редакцији „Спортског Журнала“ су деловали смирено, спремни да без длаке на језику изнесу све што се догађало у последњих месец и кусур дана.

И шта се догађало после Скупштине?

- Чекајте, има да дођемо до тог скупа. Где журите?

Поче прича, у даху преко сат времена. Њих тројица а као један.

- Нас је директорка Ракас звала у канцеларију да преузмемо тренерку три месеца од почетка сезоне али тек пошто потпишемо све око скупштине. Дала нам је обимне материјале, пуштала нам снимак са неког састанка. Шоштар нас око скупштине није заиста ни једном звао нас та прича уопште није занимала.

Тада им је речено следеће:

- Да ћемо ми, старији, добити четири плате унапред. Нисам могао да верујем, како младе да погледам у очи? Рекли смо да не долази у обзир, да смо само сплетом несрећних околности на листи за Скупштину, да је наш посао само у базену и да другим стварима не желимо да се бавимо. Рекли смо јој да је слушамо јер је директор. Али као да нас није чула. Ми о спорту, а она о седници, неким струјама са понављањем истих детаља.

Радоњић је као капитен клуба средином октобра ушао у канцелрију да пита ...

- Кад ће да буде прва плата. Речено нам је: “Пара нема, неће их ни бити, јер то су обећали Шоштар и Аврамовић, а нису донели ни динар. Директорка не може да донесе паре већ само да их распоређује“. Пренео сам то екипи, а прву плату смо добили десетак дана пред скупштину.

Чуло се да сте добили премије за победу над Новим Београдом у четвртфиналу Купа Србије ?

- Тачно и то се никада није радило. Па шта смо постигли? Победили Нови Београд? Због тога премија? – каже Радојевић.

Радуловић наставља:

- Имали смо пред собом важне утакмице и  сматрали да све ово не треба да нас тангира. Мени је дословно рекла: „Пара нема, неће их ни бити. Крај!“ Наравно да је то изазвало промену расположења. Остали смо јединствени мада смо размишљали хоћемо ли у воду или не. Одлучили смо до купа да се понашамо као да је све нормално. Иза нас је био тренер Ћирић. Није му било лако и свака му част шта је издржао. Имао је утицај на нас и са целом причом се одлично носио.

Укључио се Филип Радојевић:

- Ставке из уговора јој нису на крај памети, Рекла нам је да нам је то Шоштар обећао, а не она. Одговорио сам да се сам договорио са Партизаном и сада испада као да је она клуб.

Лекарско оправдање за недолазак

Куп је завршен у полуфиналу поразом од Шапца. После тога момци су добили предлог:

- Јели  смо у ресторану када је позвала Радановића и мене нудећи нам медицинско оправдање за случај да не дођемо на скупштину. Рекла је чак и конкретне предлоге али смо то одбили. Мислила је да смо на страни Шоштара и да би јој недоласком помогли да победи.

На састанку после куп утакмице Ћирић је заказао састанак за понедељак 9. децембар у 18.30. Међутим:

- Два  сата после скупштине нам је Ћирић јавио да је смењен. Чекали смо састанак.

Понедељак, 9. децембар 18.30. Бањица.

- Дошли смо на базен, имали сами састанак и рекли да је сада прави тренутак око температуре воде. Испод 25 степени нема уласка. Чекали смо да видимо ко је тренер, шта ће бити са путом на Малту. Веровали смо да ће тренер као што су раније сви радили стати иза нас. Марко Башић је рекао: „Немам написмено да сам тренер, немам ништа са тим и радите шта хоћете“. Е, сад... неки од нас су сматрали да је договорен само састанак и нисмо понели опрему. Други су је имали. Неспоразум. Рекао сам Башићу да нема скакања ако вода није 25 степени. Мислим да је требало да нас подржи. Позвао је Мирка Брадајића који је сада у комисији - каже Радоњић.

Како је протекао разговор са Мирком Брадајићем:

- Рекао је да нас разуме али да је тренутак специфичан и затражио период да се све среди. Рекли смо да хоћемо да радимо, нека обезбеде други базен, а ми ћемо као и увек, о свом трошку доћи да радимо. Он је завршио у стилу „само да смо се решили овог зла“ а то су вероватно Шоштар и Аврамовић.

Радуловић је одмах питако:

- Који је то период? Котао се покварио у мају, а до септембра га нисте пипнули. Колико сад да чекамо?

У понедељак увече екипа није скочила у воду. Тада је наишла директорка:

- Одмах је почела да виче на Башића, била је сва црвена. Нама је рекла да смо је разочарали као људи, да би да је Шоштар ту скочили. Додала је да је све ово трик због њене победе на седници. Рекла је: „Љути сте на Партизан јер се не поштује уговор. Такви нам не требају и на овом се неће завршити. Са мном сте завршили, а вода неће бити 25 степени“.

Око темепратуре Радојевић додаје:

- Ту су биле разне приче. Вода је 24,2 тренер каже 24,8 а у канцеларији пишу да је 26. Пред куп нам кажу да је вода 26,8, а била је три степена хладнија.

Екипа је тада купила два термометра да би сама проверавала температуру.

Уторак ујутру. Бањица.

- Измерио сам, била је 25,6. Она је видела да као капитен користим термометар. Кажемо Башићу да је добра темепартура и да радимо. Радојевић није тренирао због повреде. Башић је заказао и увече тренинг, а онда смо чули да је Радојевић постао слободан играч.

Уторак увече. Бањица.

- Очекујемо да нам Башић као вд нешто каже око Радојевића. Каже нам: „То није мој посао“ . Сматрамо да није у реду, да треба неко да нам се обрати. Вода је била 25,2 и стали смо на ивицу базена. Тада је наишла директорка.

Наставак:

- Радуловића и мене је одвојила од екипе са захтевом да причамо. Каже: „Став комисије клуба јесте да сте слободни играчи. Срећно вам било, надам се да ћете као такве играчине брзо наћи клуб“. На питање ко је то одлучио казала је: „Да сте остали на Скупштини, знали би“. Одговорили смо да би као чланови требало то да знамо и рекла нам је имена Мирка Брадајића, Пава Виловића и Младена Манојловића. Додала је: „Ово што сте радили је уцена, љути сте на Партизан и хоћемо да радимо са децом која хоће да тренирају“.

Убацује се Радуловић:

- Питао сам да ли је то добро за Партизан. Башић је стајао поред и водио тренинг. Плануо сам и питао га да ли је спреман да нас заштити. Рекао је да не зна шта да ради. „Марко био си играч, а сад си тренер. Ја сам само играч. Да сам на твом месту знао бих шта треба“ био је мој коментар. Осећао сам се лоше, понижено, издано. Имали смо подршку само момака из базена. Укључила се директорка: „Нећете ви да проверавате воду, могу сама да одредим која ће температурта да буде, по пропозицијама може најнижа да буде 23“. Додала је после да сам рекао да мени као стоматологу не треба Гаги котлар да мери воду што је неистина, Радоњић је сведок. Наставила се препирка, ми о спорту, а она о новцу. Рекла је да нема овде политике да је она Партизан. Држала је телефон и рекао сам јој да ме случајно не снима јер је то кривично дело. Она је одговорила да јој претим. Сада могу да кажем да смо два света, нема комуникације и верујем да је немају ни они који раде са њом.

Радоњићу неко није био јасан:

- Мирко Брадајић је увек био нас. Шта се догодило не знам. Ми смо у уторак на састанку где су били Ракас, Брадајић, Манојловић... рекли да ово није ништа лично, да је Партизан наша кућа, да се замењују тезе али да хоћемо макар основне услове у виду базена и топле воде. Само загрејте воду. Плату  нисмо ни помињали, у последње три године примили смо четири. Опрема? Нема гаћа, ранца, папуча, баде мантил, добили смо једну памучну мајицу, дукс, доњи део тренерке и једне гаће набављене пре неколико година. И све то највише захваљујући родитељима.

Радојевић појашњава:

- На базену је увек промаја, не знам када су очишћене свлачионице и теретана. Тренирамо у дуксу. Базен прокишњава, када пада киша цури са плафона.

Среда ујутру, Бањица, теретана:

- Радимо у теретани, дошли смо и поред свега на базен јер немамо ништа написмено. Хтела је да нас зове једног по једног али смо остали заједно. Вода је била испод 25. Само смо изашли, сви као један. И ту је настао хаос. Башић је рекао у канцеларији шта смо урадили. Отишли смо да једемо у ресторан када је дошла секретарица и рекла да млађи играчи пођу у канцеларију. Рекли смо или сви или нико.

Сви су кренули у Трофејну салу:

- Брадајић је ставио на сто три папира са нашим именима и обавештењем да не могу да испуњавају услове. Као треба да се препаднемо. Остали смо при свом ставу и тражили само да поставимо стандарде и да о уцени нема ни речи.  Ракасова је одговорила: “ Из техничких разлога, због уништеног објекта у који Шоштар и Аврамовић ништа нису улагали, вода неће бити ни 24,5 и ко год хоће може да оде“.

Радуловић је тада питао:

- Какву поруку шаљете млађим играчима? Да ли су они следећи? Она је окренула причу: „Партизан нема пара за уговоре, мора финансијски рез, тешка је борба да се преживи, а шест милиона евра дуга. “Уз онај наш поступак и уз чињеницу да нема новца ми смо слободни играчи. Замерила је Радоњићу на термометру, одговорио сам да је то као капитен радио у име екипе. Она једноставно не слуша, прича своју причу.

Радоњић наставља:

- Рекла је да неће да лаже играче ни за новац ни за топлу воду. Тражио сам да каже шта може да знамо па ћемо да се договоримо.

Радуловић описује даљи ток састанкја:

- Окренула се млађим играчима, а на моју констатацију да смо екипа, да смо заједно није веровала. Казала је да смо нас тројица бунтовници. Све то што је причала млађим играчима нама је причала пре годину дана и то сам рекао. Питао сам Брадајића: „Да ли је после 15 година ред да овако будем отеран, да ли је реду да причаш две приче. “Само је рекао - Све је то у циљу повратка Партизана на своје место, промене су болне немамо избор.“  Рекао сам му да све подносимо, нема новца, хладна је вода али да ли је систем добар када су генерације 92-98 изгубљене. Да ли треба и ова да се изгуби. Ћутао је. Јасно је да Татијана Ракас изврће тезе, са неким људима је у рату, а на нама се ломи. Не знам која је визија и да ли Партизан треба да иде у А2 лигу.

И онда су тројица играча који имају обавештење да клуб  није способан да испуни услове уговора отишли. Размишљају о понудама које су полако почеле да стижу.

Коментари14
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Zika
Ja sam jos odavno pisao da je Aleksandar Sostar najveci krivac gde se nalazi Partizan, gospodja Rakas verovatno ne zna da pliva kao sto je Mosquito rekao, to je jos jedan lik iz crtanog filma koji se pojavio da vedri o oblaci onako kako to niko ko je u sportu bio i ko sport razume radio na nacin na koji radi ona. Marka Basica znam ceo zivot, to je covek koji bi rodjenu kevu prodao tako da od njega ne ocekujte nista a i trener je isti onakav kakav je i covek dok je igrao ili smo igrali zajedno. Cudi me samo da neko ko ima decu sada ne razume kakve to posledice ostavlja na igrace i njihove prorodice i karijere. Mladen Manojlovica isto znam ceo zivot, spominje se u tekstu i iskreno ne cudi me da da je i on deo price mada sumnjam, kad to kazem mislim da ima vise integriteta od Basica, mada iver ne poada daleko od klade. Mirko Bradajic je ono sto se kaze sa dva lica, covek koji kaze jedno, milsi drugo a prica trece je nista drugo nego POLTRON vlasti!!!
Mika
Zika je sve rekao...potpisujem
Doktor
Svi koji su trenutno u klubu su tumor vaterpolo kluba! Od uprave pa do trenera i igrača... Godinama su isisavali krv iz ranjenog nam kluba... Ko je lud od svih njih da sedi negde i ne prima platu 4 godine??? Napravili dugove i sada frka...
Ex vaterpolista
Pisu ljudi koji nemaju veze sa vaterpolom... Ovo se desava treci put u posldenjih 15 godina... Iste scene, samo se protokom vremena taj bazen vise raspada, a klub pravi vece dugove. Deca su najmanje kriva. Propale su generacije vaterpolista zbog “najpetnijih” sportista, kako se vaterpolisti medjusobno tese jer su im najbednije plate. Od tolike pameti, svako misli da zna najbolje, a svi sa stomacinama i rukama duboko u medu... Dok deca sa druge strane ispastaju, al sta ova trojica znaju koliko clanarina se stavlja u dzep svaki mesec, koliko dobijaju od saveza, koliko od grada, koliko od drzave, koliko od sponzora... Kako drugi klubovi prezivljavaju sve ovo, a blizanci nikako... Koliko ja vidim, jedina promena tu je sto nema Sostara, ova Rakas nije tamo od juce... Krade se decenijama u tom klubu i problem nine trenutni.
Pera
Neću puno da komentarišem ovo ali kao dugogodišnji sportski radnik samo ukratko. Kada demokratija uđe u klub tada se gase sva svetla i nastaje mrak koji će trajati veoma dugo. Imamo niz takvi primera. U Partizanu se došlo dotle da se ne zna ko šta treba da radi.
Karlo Veliki
Vaterpolo je neprofitabilan sport i optuzivati Sostara da je kriv za dugove je bezobrazluk. Svi rezultati repezentacije korene, stablo i lisce imaju u Partizanu i bazenu Banjica. Ko to ne zna neka ne pise komentare. Da li ima krivice Sostara? Verovatno da ima jer niko nije svetac, a kolika je lako se moze proverioti u poslovnim dokumentima.. Medjutim, pravi krivci su oni koji su VKP uskratili za sponzore 2012.g. a iste godine VKCZ kupili vise od polovine igraca repezentacije Srbije, prvaka Evrope i Sveta. 2012. godine VKP je ugusen na turski nacin, gajtanom koji se zove nedavanje sponzora. Ko je to uradio? Pa to se zna. To je neko ko je mnogo bahat, koji je i Patrijarh na ovim prostorima, kome je njegov klub vazniji od repezentacije. Neko cije psihicke reakcije izazivaju sumnju.....VK Partizan treba da ode u stecaj, a skola vaterpola ode u Kinu i vise se ne vrati jer ce ovde vaterpolo [ostojati da voljeni klub bude sampion ispred VK Bezanija i VK Kumodraz, ili da saceka da kuga prodje.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.