Почетна / Ватерполо / Репрезентација

ТРИ МЕДАЉЕ СРПСКА МЕРА - Одјеци успешног лета млађих репрезентативних селекција

Резултати су за аплауз, њима у савезу могу само да се радује јер ће бити поправљен суморан утисак сениора. Остаје да се види ко ће све моћи да стигне до звања врхунских играча, али да има ту занимљивих имена више је него јасно
ФОТО: ЛЕН/Тотал ватерполо

У сезони у којој су сениори на три такмичења платили цех смени генерација, неуспешном прихватању изазова у новом саставу млађе српске категорије су потпуно оправдале очекивања. Шта више, колико год резултати нису у првом плану прија када се зна да је Србија са три такмичења донела три медаље и у том погледу припада уз Мађарску најуспешнијим ватерполо нацијама.

Тренд започет 2019. када је на светском првенству у Кувајту освојено сребро (пораз од Грчке), настављен је после корона паузе 2021. године. Тада су стигли до злата пулени Милоша Королије на ЕП на Малти и две године старији играчи које је водио Урош Стевановић на светском првенству у Прагу .

Ове године је пред генерацијом 2004. био двоструки изазов. Стевановић их је спремао за Светско првенство у Београду а потом уз мање измене и за Европски шампионат за 2003. у Подгорици. У Београду се стигло до сребра. У финалу су Мађари славили на петерце и објективно су те вечери били бољи ривал. Реванш је уследио у Подгорици.

Први фаворит Мађарска је против Србије појачане Мартиновићем, Бауцалом и у неким мечевима Крстићем, поражена на петерце. Тај сусрет је био дифинитивна потврда психлошке снаге српског састава. Све тесне утакмице у Подгорици је Србија добила, против Грчке 13:12, Италијана и Мађара на петерце и Шпанаца у финалу 9:8. Били су најприпремљенији када је било најважније и то је добит можда и важнија од златне медаље.

Од 15 играча из Партизана су четворица,  Раднички, Валис, Шабац  и Војводина су дали двојицу, Вукови , Нови Београд и Црвена звезда по једног репрезентативца. И та бројност клубова на одређени начин даје посебно обележје.

Василије Мартиновић, капитен, учесник два сениорска такмичења, је био најбољи играч првенства. Сигурно је да је и Виријевић могао да добије признање за најбољег чувара мреже. Међутим о појединцима ће Стевановић накнадно размишљати, сигурно је да у овој класи има материјала на које треба обратити пажњу и полако их уводити у сениорски систем.

Уз две медаље тимова Уроша Стевановића, ваља се подсетити успеха генерације 2006, освајача бронзе на Светском првенству у Волосу. Како се петерци били наклоњени Србима у Подгорици тако су им, оба пута против Мађара, окренули леђа у финалу СП 2004 и полуфиналу СП 2006 у Волосу.

Резултати су за аплауз, њима у савезу могу само да се радује јер ће бити поправљен суморан утисак сениора. Остаје да се види ко ће све моћи да стигне до звања врхунских играча, али да има ту занимљивих имена више је него јасно.

СРБИЈА БЕЗ ПОРАЗА

Три српске репрезентације су на званичним такмичењима овог лета од 18 утакмица изгубили две и обе на петерце. Од 16 добијених такође су две добијене бољим извођењем удараца са пет метара. Да нема петераца биланс би био 14 победа и четири ремија што је изузетан резултат.

НАГРАДЕ

На СП 2004 у Београду најбољи играч је био Којић, у Подгорици је то звање понео Мартиновић, Прошле године у Прагу су најбољи играч и голман били Радуловић и Мишовић, на Малти је то пошло за руком Урошевићу.

ПАМТИ СЕ ОРАН

Набрајају се три медаље а као да се заборавља да је освајач европског првенства имао почетак на Медитеранским играма у Орану. Тада је забележено свих шест победа и освојена златна медаља.

ОДЛИЧЈА 2022.

СП 2006. (Волос) Мађарска, Грчка, Србија

СП 2004. (Београд) Мађарска, Србија, Шпанија

ЕП 2003. (Подгорица) Србија, Шпанија, Мађарска

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.