Почетна / Ватерполо / Репрезентација

Виктор Јеленић: Идемо на злато у Токију

Председник Ватерполо савеза Србије (ВСС) Виктор Јеленић рекао је да је у новој години циљ одбрана златне медаље на Олимпијским играма и истакао да ватерполо има огромну помоћ државе
ФОТО: И. Веселинов

Јеленић се на почетку интервјуа, објављеном на сајту ВСС, осврнуо на претходну годину коју је обележила борба против корона вируса.

"Не треба да говорим шта је корона урадила читавом свету, свакој области, какву је штету направила. Сведоци смо борбе у неку руку за опстанак, борбе у којој провођење мера државних органа морамо да спроводимо доследно са једним јединим циљем - да сачувамо здравље. У тој причи све је друго на маргини али је јасно да смо покушали да у спорту урадимо све што је потребно да га сачувамо колико је то у овом моменту могуће", рекао је Јеленић.

Ватерполисти Србије су почели годину освајањем петог места на ЕП у Будимпешти, девојке су биле последње. Ватерполисти су испали у четвртфиналу на петерце од Шпаније.

"Рекао сам тада а понављам и сада. Нисмо освојили медаљу, али то није страшно. Показали смо да припадамо врху, а имали смо доста проблема с повредама и болести оба центра пре свега. Даље, да су петерци били на нашој страни, наставили бисмо континуитет медаља", рекао је Јеленић.

Наредни месеци је требало да донесу квалитетан рад за учешће на Олимпијским играма, али су Игре одложене. Како је навео председник ВСС, било је јасно да Игара неће бити.

"На нама је било да се томе прилагодимо. Ни једног јединог тренутка ме није интересовао рад под здравственим ризиком. Направио је селектор Савић добар програм са радом у јуну и јулу, не желећи да репрезентативце оставимо без тренинга. Нажалост, када је корона почела да јача, одлучили смо да прекинемо. Ту није било дилеме", рекао је он.

Након тога су, подсећа Јеленић, прво одржана такмичења млађих категорија, уз поштовање свих мера.

"Када су почела такмичења у Супер, А и Б лиги били смо свесни опасности од заразе и чим би се такви случајеви појавили у договору са клубовима су утакмице одлагане", рекао је он.

Није одиграна само једна утакмица у А лиги, а завршница 2020. године била у знаку финала Купа Србије у мушкој и женској конкуренцији.

"Штета што није било гледалаца, видели смо четири борбене, квалитетне и коректне утакмице. Победили су Војводина код девојака и Црвена звезда код мушкараца. Можда освајачи купа нису били главни фаворити, али то нам даје право за додатно задовољство", рекао је први човек ВСС.

Јеленић је истакао да у мушкој конкуренцији "одавно нисмо имали такву конкуренцију".

"Раднички, Нови Београд, Шабац и Црвена звезда су предвиђени за фаворите, али не заборавите Партизан, Војводину, Наис... Код девојака је прекинута доминација Црвене звезде, Војводина и Палилула сада дају снагу изједначеном и неизвесном такмичењу", рекао је Јеленић.

"Уз то, мислим да је ово година потпуне ревитализације клупског ватерпола јер имамо три тима у Еврокупу. У овом моменту то је наша реалност, али сетите се ранијих година где смо били потпуно инфериорни. Треба да идемо корак по корак", додао је он.

Јеленић је навео и да је ватерполо имао "огромну помоћ председника државе Александра Вучића, Владе Србије, министра спорта Вање Удовичића".

"Подсетићу да су нам 2018. помогли да вратимо дугове из старијег периода, да смо наредне године добили средства која су подељена свим клубовима", рекао је он.

Подршка је настављена и у прошлој години. Како је навео, Савез је пре свега финансијски безбедан за реализацију свог програма.

"Затим, припао нам је део колача од 1,1 милијарду динара за клубове у олимпијским спортовима. Клубови лакше дишу, мање је проблема, приметно је и појачање играчима из иностранства... Још нисмо моћни да вратимо најбоље играче, али верујем да ћемо се, ако овако наставимо, приближити и томе", рекао је он.

"Дакле, улога државе је огромна, без ње бисмо тешко ишли напред и наша захвалност је огромна. Потрудићемо се да како резултатима, тако и јачањем организације ту подршку оправдамо", истако је председник ВСС.

Пре десетак дана отворен је балон на Дорћолу, али, по речима Јеленића, циљ је
изградња базена намењеног само ватерполу.

"Ту смо доста урадили и корона је у многом зауставила тај процес. Чекамо нормализацију и настављамо", рекао је он.

Пред ватерполом су сада Олимпијске игре.

"Надам се да ће селектор са играчима имати све потребне услове за рад како би наставили континуитет медаља од Сиднеја 2000, а циљ је, наравно, одбрана злата из Рија. Уз даље јачање клубова, још неки повратак наших интернационалаца могли бисмо да кажемо да смо на правом путу и да за будућност не треба да бринемо", закључио је Јеленић.

До тада, Јеленић је поручио:

"Будимо одговорни, немој да журимо, здравље је ипак највећа медаља".

Коментари5
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

PENZIONER
Jelenicu, sa TOBOM i ostalim ljudima oko tebe ... mozete ici i obecavati sve i svasta ... ici prema cemu ... zlatu ? nazalost tamo skoro, skoro stici necete ... to dokazujete svo ovo vreme ... a najbolji primer je klubski i reprezentativan uspeh za vreme vase vladavime ... spas za sport i pvratak na uspeh je: da se povucetes-nestanete, TI i sadasnji ljudi oko TEBE ... za svakog normalnog ... magija sa: MANIPULACIJAMA, LAZIMA I PREVARAMA ... je proslost.
Joe
Svaka čast našim momcima. To je nekada bila kaznena ekspedicija. Nažalost to više nije. Godine čine svoje. Zbor toga mislim da je zlato jako daleko. Kako ćemo proći Italiju, Hrvatsku i Španiju?
ljubo
evo jelenicu nazalost pesimisticna mi je procena pafon na OI nam je 1/4f, a zasto ,reci cu kad se to desi,a znas i ti dobro zasto.
smeker
Tako je,zlo radi zlo ce ti se i vratiti.
Željko Pavlović
Bravo.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.