Почетна / Ватерполо / Регионална лига

Васовић: Крајњи циљ нам је да у Крагујевац донесемо титулу првака Европе

Kрагујевачки Раднички једини je српски тим који ћe у марту играти на фајнал-фору регионалне лиге у Загребу
ФОТО: М.Рашић

Част српског ватерпола на завршном турниру регионалне лиге браниће крагујевачки Раднички. Изабраници тренера Уроша Стевановића једини су српски тим који је изборио пласман на фајнал-фор Јадранске лиге који ће се у марту играти у Загребу. Иза Крагујевчана је одлично одигран квалификациони турнир у Дубровнику, у изузетно јакој конкуренцији, а овај успех Радничког је још већи ако се у обзир узме чињеница да је ово прво учешће шумадинаца у А1 регионалној лиги.

Од реорганизације клуба 2016. године, велике подршке који је ватерполо добио од Града Крагујевца и именовања Југослава Васовића за директора клуба, Раднички је минулих година напредовао корацима од седам миља. Успешно се из сезоне у сезону пео кроз рангове такмичења, али упоредо јачајући и на здравим основама развијајући омладинску школу која је залог за још веће успехе у будућности.

Раднички је у врху табеле домаћег шампионата, на петерце му је измакао трофеј у Купу и после пласмана на фајнал-фор Јадранске лиге многи су склони оценама да је Раднички тренутно најбољи српски клуб. А шта о свему томе каже први оперативац Крагујевчана, Југослав Васовић:

- Пре свега, морам да истакнем да смо још под утисцима свега што се дешавало на турниру у Дубровнику, осећај је изванредан, али морам да признам да у Радничком још нико не сматра да смо најбољи клуб у земљи, јер једноставно ове сезоне нисмо још освојили ниједан трофеј. Такмичења трају, а једино које је одиграно је Куп који је освојила Црвена звезда. Тако да, пре би се за Црвену звезду могло рећи да су они најбољи у Србији, а не ми. Тек нам предстоји доказивање – каже директор Радничког.

Потом је детаљније анализирао утакмице у Дубровнику у којима су Крагујевчани савладали Будву (17:9), Соларис (9:8), Јадран (7:4), Приморац (12:10, а поражени од Југа (17:6):

- Био је то сјајан турнир за екипу и стручни штаб и овом приликом им честитам од срца. Заиста су направили велики успех. Одмеравали смо снаге са сјаним екипама, изузетно квалитетним. И пре турнира смо најавили да желимо на завршни турнир и у томе смо успели. Поносан сам на момке, иако морам да кажем да смо и у Дубровнику имали успона и падова, са том нашом „рингишпил” формом која нас прати читаве сезоне. Ипак у најважнијим мечевима одиграли смо одлично и остварили циљ. Морам да истакнем велики квалитет регионалне лиге и чињеницу да је велика штета што ове сезоне због пандемије вируса ЦОВИД-19 нисмо имали лигашки систем такмичење, него се играло овако по полуфиналним групама. Да смо били у тој могућности сигуран сам да би читав регион уживао у ватерполу, јер је квалитет на високом нивоу.

Посебну тежину и значај овом успеху даје чињеница да је ово прва сезона Радничког у највишем рангу регионалног такмичења?

- Питање је да ли би тако било да је лигашко такмичење, са пуно незгодних гостовања – чврсто је и даље са обе ноге земљи Васовић. - Имали смо добар приступ на полуфиналном турниру и заслужено смо ту где јесмо. Мислим да смо тренутно сведоци благе, али константне експанзије српског ватерпола. Партизан је победом над Приморјем обезбедио четврто место нашем ватерполу следеће сезоне у регионалној лиги и то је заиста велика ствар. Раднички је испунио свој циљ и своју амбицију. Екипа је направљена да покуша да дође до најбољих четири и то смо успели.

На питање са којих све страна стижу честитке и и која је омиљена Васовић одговара:

- Честитају многи, највише наши Крагујевчани, поносни су што је и нормално, али мени је некако најдража она која је стигла од љутог ривала - Црвене звезде. Обрадовали су ме баш, јер волим кад се у ватерполу препозна тај господски и другачији однос. Звезда је искрено честитала и хвала им на томе.

Раднички већ пет година бележи напредак у резултатима, организацији, раду са омладинским погоном и може се рећи да је тај успон повезан са вашим доласком у клуб?

- На другима је да о томе суде и причају, али нећу бити нескроман и сложићу се са том констатацијом, јер је много рада, труда, енергије и знања уложено у све то. Чињеница је да растемо из године у годину и то не бисмо успели без помоћи града Крагујевца као и државе Србије. Много нам значи подршка коју имамо и коју надам се адекватно враћамо добрим резултатима. Поставили смо себи циљ, изградили пут и сада тим путем идемо само напред.

УРОШУ СТЕВАНОВИЋУ ЋЕМО ПОНУДИТИ УГОВОР НА ДЕСЕТ ГОДИНА

Једна од кључних карика у ланцу успеха КВК Раднички је континуитет у раду струке. Тренер Урош Стевановић је више од пет година на челу стручног штаба.

- Не знам да ли је услов за успех да тренер буде дуго у једној средини, али сам сигуран да је најважније да има квалитет, а Урош има изузетан квалитет. Нисмо и нећемо га мењати. Урош Стевановић ради одличан посао у Крагујевцу и ових дана управо разговарамо о продужењу уговора. Биће му понуђен нови уговор на десет година. Верујем да ће пристати и да ћемо прескочити све формалности које су техничке природе.

Спортско привредно друштво „Раднички”, је као организација под својом капом објединила спортске клубове и спортску инфраструкуру града Крагујевца, а стављање кошаркашког, одбојкашког, рукометног и ватерполо клуба под његово окриље омогућило је дугорочну стабилност и сигурност. Јединствен модел функционисања под покровитељством локалне самоуправе донео је видљиве резултате у кратком временском року. После дужег времена клубови се искључиво фокусирају на остваривање што бољих спортских резултата, без бриге о томе да ли ће имати где да тренирају и да ли ће бити у могућности да сервисирају доспеле обавезе.

- Модел нашег функционисања је један од два или три модела који су једини одрживи – објашњава Васовић и додаје: - Имамо подршку Скупштине града Крагујевца, али не желимо да све зависи само од тих средстава, већ се трудимо да и сами привучемо спонзоре, да анимирамо децу, да унапредимо организацију клуба. Не треба очекивати од локалних самоуправа да све и само од њих зависи. Неопходан је одличан стручни рад и успеси, онда је надоградња много лакша.

О амбицијама у наставку сезонe Васовић каже:

- Наша жеља је била дупла крунa, али Куп смо већ изгубили, односно победила нас је Црвена звезда, тако да нам остаје да максимално запнемо у борби за титулу првака Србије. Биће много тешко, јер је Партизан доласком Стефана Митровића показао да ће бити пета екипа са амбицијом, уз Раднички, Звезду, Шабац и Нови Београд. Али нека, то је све за добробит ватерпола у Србији.

Говорећи о развоју КВК Раднички, Васовић не крије жељу да Раднички постане шампион Европе:

- У клубу имамо петогодишњи план на чијем крају је титула шампиона Европе. То је наша жеља, наш крајњи циљ и наш велики мотив за све што радимо. Такви циљеви те вуку напред и код нас је то случај. Гледамо високо, а газимо корак по корак. По нашем плану фајнал фор регионалног такмичења требало је да играмо следеће године, али мало смо пожурили. И други раде и то добро и сигурно нећемо лако и брзо стићи до тог циља, али кад тад ћемо то остварити, у то сам сигуран. Када, не знам. Знамо да радимо, циљ имамо... – закључио је Васовић.

 

СТРАЗБУР НАЈТЕЖИ РИВАЛ ИЗ ДРУГОГ ШЕШИРА

Крајем фебруара Крагујевчане очекује двомеч са Стразбуром у осмини финала Купа Европе.

- Стразбур је шампион Француске. Одлична екипа и најтежи ривал кога смо могли да добијемо из другог шешира. Надамо се пролазу наравно, али биће изузетно тешко. Прва утакмица је у Крагујевцу 27. фебруара, док је реванш 6. марта у Француској. Надам се да ће и епидомиолошка ситуација бити боља па да можда и пред публиком дочекамо Французе.

 

Коментари2
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Cisko Kid
Ova banana država svima daje sem Partizanu. Ako tako i treba oni su svi veći klubovi od Partizana. Velikom gazdi i društvu cilj je da se SD Partizan ugasi što će najverovatnije i uspeti.
Леки
Веруј ми Југо да ми је то жеља већа него седмица на лотоу! Али корак по корак, прво у Србији треба да будемо најбољи!

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.