Почетна / Тенис / Новак Ђоковић

НАЈЈАЧИ АДУТ - Новакови златни снови

Српски ас решен да наредног лета освоји једини велики трофеј који му недостаје
ФОТО: ЕПА/Х. Ечесарета

Освојио је Вимблдон и сва три преостала грен слема. Био је први на свету, комплетирао све трофеје са мастерса 1.000, четири године заредом доминирао завршним Мастерсом. Са друговима из репрезентације донео је Салатару Дејвис купа Србији.

Само једно још није постао. Олимпијски шампион.

Све снове је Новак Ђоковић остварио осим тог једног. Да му око врата сија златна медаља.

Зато ће главни циљ најбољег тенисера ове декаде, али и најбољег спортисте света у последњих десет година, о чему сведоче четири награде Лауреус, у 2020. бити освајање тог одличја које му целе каријере упорно измиче.

- Борићу се за златну медаљу у Токију – категорично је Ђоковић више пута изјавио у 2019. - Олимпијада је увек у мом срцу, увек високо на листи мојих приоритета. Нема ничег важнијег од представљања своје земље на овом историјском спортском догађају.

Колико је Ноле решен да позлати своју каријеру сведочи и чињеница да је вероватно једини од спортиста већ почео операцију Токио 2020. У октобру је први пут у каријери играо на турниру серије 500 у овом граду како би почео процес адаптације. Освојио је шампионски пехар и већ испланирао наредне кораке.

- Подлога одговара мојој игри – истакао је колико је задовољан виђеним на овом турниру.

Исти стадион ће бити домаћин и Олимпијаде.

- Зато сам и одлучио да дођем на турнир, како бих се уверио у особине терена. Задовољан сам, јер сам се осећао потпуно опуштено на тој подлози. Надам се да ће тако бити и када почну Игре.

Много тога ће бити условљено великим турнирима који ће претходити путу у Токио.

- Надам се да ћу бити здрав, а мој долазак у Јапан ће зависити од резултата на Вимблдону – објаснио је Ноле да ће последњу одлуку донети тек када се заврши грен слем у Лондону, на коме брани титулу.

Другим речима, ако освоји трећи узастопни пехар у тениској катедрали, Ђоковић ће вероватно узети краћи одмор да се опорави од великих напора, па онда кренути пут Токија. У случају ранијег завршетка вимблдонског такмичења, и његов долазак у Јапан ће бити ранији.

Иако је прво бирао да не буде смештен у олимпијском селу, касније се предомислио. Признаје да му се то много допало.

- Нигде другде, осим на Олимпијади, немате шансу да седите са спортском елитом читавог света, да једете са њима, да размењујете искуства и знање. Много је ту разних прича, много забаве. И тај део ми се много допада, али се надам и шанси за медаљу.

Новаку ће ово бити четврте Олимпијске игре. На првим, у Пекингу 2008, освојио је бронзану медаљу, што је у том тренутку био успех, јер је још био иза Роџера Федерера и Рафаела Надала у светском поретку. Међутим, наредне две смотре су му донеле разочарање. То нарочито важи за Рио 2016, где је на старту био елиминисан од Хуана Мартина Дел Потра.

- У Рију сам био повређен и далеко од најбоље форме. Зато се надам да ћу у Токио доћи максимално спреман. Волео бих да уђем у финале и надмашим резултат из Пекинга.

Екстра мотив ће представљати чињеница да ће наредне Игре за Новака представљати бити или не бити – бар када је у питању освајање златне медаље. Јер домаћин Олимпијаде 2024. ће бити Париз, тенис ће се играти на Ролан Гаросу, а то значи највероватније на шљаци.

Ђоковић ће тада имати 37 година, садашњи млади лавови ће дотле добити јаке очњаке и неће му бити лако да се избори са њима, поготово на подлози која није његова најбоља. И зато се токијске Игре намећу као идеална шанса за јуриш на златну медаљу.

Новак је свестан свих невоља које ће га дочекати на Далеком истоку.

- Велики проблем ће бити врућина која је током лета ужасна. Зато ћу доћи мало раније да се што боље адаптирам – открио је детаље својих припрема за јапанске Игре. - Тениски турнир ће бити набијен мечевима јер у кратак период треба сабити три конкуренције, сингл, дубл и микс. Неки сусрети ће морати да буду играни у подне, у један или два сата, по највећој врућини и зато ће то бити велики изазов за све нас.

Али све то нимало неће спречити Ђоковића у остварењу свог сна.

- Сигурно долазим да играм. Само се надам да ћу бити здрав. Све ћу пробати да постигнем свој циљ.

Коментари1
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Maki
Ma on je vec imao zlatnu medalju Dejvis Kupa oko vrata 1 put,kao i zlatnu medalju na Lejver Kupu 1 put,srebrnu medalju na Hopman Kupu 2 puta i u Dejvis Kupu 1 put i bronzanu medalju na Olimpijadi 1 put tako da imao je on vec sve te medalje oko vrata a ima sansu da sada osvoji jos jednu na OI kao i na sledecim OI jeste da ce imati 37 ali ako bude zdrav zasto on ne bi mogao da osvoji medalju na OI sa 37 na 2 dobijena seta ako je Federer osvojio sa 37 GS na 3 dobijena seta. Znaci samo zdravlje da ga posluzi ako osvoji zlato super ako ne nije smak sveta jer vec ima 2 zlatne,3 srebrne i 1 bronzanu medalju gde je igrao za Srbiju u 4 razlicita takmicenja. Uostalom ni Federer nema to Olimpijsko zlato u singlu. Olimpijada se ne racuna u tih 14 najvecih turnira a ne dobija se ni puno ATP bodova tu. Bolje neka se Federer kome fale 2 Zlatna Mastersa i Nadal kome fale 3 Zlatna Mastersa i Masters Kup zamisle jer se Federeru blizi kraj karijere a Nadala zezaju povrede a Mariju fale 4 turnira isto...

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.