Фантастично финале Вимблдона у коме је Новак Ђоковић не само освојио титулу, него и демонстрирао невероватну менталну и физичку издржљивост, и даље је спортска тема број један на планети, а не само међу заљубљеницима у тенис.
Наравно да је Новакова вештина баратања рекетом у првом плану, али када је у питању исцрпљујући петочасовни маратон, као што је био у Лондону, онда је јасно да то није довољно.
За тријумф у таквом мечу потребно је много више од форхенда или бекхенда. Шта тачно – запитали смо Игора Четојевића, доктора енергетске медицине који је у периоду 2010/11. променом Ђоковићеве исхране поставио темеље невероватне каријере.
Који су темељи Новакове издржљивости? Од којих елемената је саграђена?
– Новака бих дефинисао у пар речи: рођени таленат, упорност, глад за успехом, спремност на квалитетне промене, промене лоших навика (рецимо исхрана) и рад и само рад, да се буде бољи и успешнији него јуче.
Како је он од тенисера који је због разних проблема у раној фази каријере предавао мечеве, постао непобедиви херој који у најдужим маратонима све савлађује (Надала 2012 у Мелбурну у 5:53 минута, Федерера у недељу у 4:57)?
– Па игром животних околности ја сам био тај срећник да препознам ту кључну карику која му је недостајала (и спречавала) да буде непобедив и пре тих чувених мечева. Кад су се све коцкице спојиле онда смо добили светског играча који помера границе тениса.
Подсетите још једном како сте му променили начин исхране јер је то била прекретница у његовој каријери?
– Код већине спортиста храна је слаба тачка. Или се не узима довољно, или није квалитетна, или се једе у погрешно време и на погрешан начин... Свако је индивидуа и специфичан на свој начин. Код Новака је била погрешна исхрана (алергија на житарице и још неке компоненте, а које није био свестан!). Чим смо то кориговали и усмерили у правом смеру, све је дошло на своје место.
Како изгледа његова исхрана, шта не сме да једе, а шта је обавеза?
– Поред огромне посвећености и дисциплине, Ноле је и едукатор, изнео је све главне чињенице свих успеха у својој књизи “Сервирај за победу”. Поред добрих пар здравих савета написао је и рецепте. Ако се тога придржавамо, биће доста тога боље...
Комeнтар успeшно додат!
Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.