Почетна / Тенис / Новак Ђоковић

Дилема пред Ђоковићем: Операција увек ризична, негативни примери Киртена и Бекера

Ђоковић мора размишља о три могућности – посети хирургу, новој паузи али и како ће се осећати по завршетку каријере
ФОТО: М. Бабић

Док Србија, али и остатак тениског света, чека да види шта ће предузети Новак Ђоковић после обнове болова у лакту, дилеме које се налазе пред њим нису нимало лаке.

Боље речено, знатно су теже него пре пола године када је одлучио да направи паузу. Јер, ако је тада веровао да ће проблем решити мировањем, у Мелбурну је увидео да то и није баш тако једноставно.

Обнова болова у поразу од Хјеона Чунга, не само да је поништила добар део, ако не и све ефекте паузе и рехабилитације, него је и поставила питање хируршке интервенције на болном лакту.

Свака операција је ризична – објаснио је један познати лекар зашто се Ђоковић колеба да се на тај начин избори са повредом.

Никад нема гаранције да ће се све завршити према очекивањима.

Најбољи пример је Гуга Киртен. Бразилац је владао Ролан Гаросом пре Надала, освојио три титуле у року од пет година, оперисао кук и не само да се никада није вратио на париски трон, него је потонуо у просек. А имао је само 25 година.

Било је још примера и историји тениса, али Гугин је најизраженији као доказ да операција може да уништи каријеру уместо да је побољша.

Зато се и може разумети Новаково оклевање да се обрати хирурзима. Али ако је до сада то и имало резона, поставља се питање – шта сада.

Тачно је да је једна од опција нова пауза, али ко може да гарантује да то неће бити ново губљење времена и да се бол неће вратити у лакат када се Ђоковић поново врати на терен.

Ноле је приликом одлуке да игра у Мелбурну рекао да је добио зелено светло од лекара. Да ли то значи да треба да мења лекаре или начин лечења.

Ако операција успе и он се успешно врати на терен, проблем са лактом је вероватно решен заувек и неће зависити од хирова сопственог организма.

Трећи аспект о коме Ноле мора да размишља је здравље после каријере. Годинама је имао добар, односно лош, пример испред себе.

Борис Бекер има толико проблема са скочним зглобовима да једва хода. Истрошеност организма, подвучена играњем под боловима, ни најбољи лекари које новац може да плати, нису успели да реше. Неколико пута је оперисан али и даље шепа.

Зато ће Ђоковић морати добро да размисли и да се консултује са свим могућим експертима пре него што донесе одлуку шта даље. Јер она се неће односити само на наставак његове каријере него до краја живота.

Коментари1
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BG
Reši se ti indijca netreba ti od njegovog dolaska krenulo je sunovrat!

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.