Почетна / Тенис / Новак Ђоковић

Специјалиста за спортску медицину: Новак мора да размисли о операцији

Брукнер истиче да специјалисти које је Ђоковић консултовао, очигледно нису препоручили хируршку интервенцију
ФОТО: Бета/АП

Дан после Новаковог пораза, али – што је много горе – повратка бола у лакту, роје се теорије шта би Србин требало да уради у погледу решавања овог проблема.

- Он мора да размисли о операцији - истиче Питер Брукнер, аустралијски специјалиста за спортску медицину. - До сада је био опредељен за другачије врсте третмана, али ако они не дају резултате, мора да се промени приступ. Наравно, нема гаранције да би и операција донела очекивани ефекат.

Муратоглу: Не разумем Новаков сервис

 Новаков пораз пропратило ме много негативних коментара. Вероватно нису сви добронамерни, али један од оних који се истичу, колико стручношћу, толико чињеницом да спада међу Ђоковићеве пријатеље су сигурно речи Патрика Муратоглуа, тренера Серене Вилијемс.

- Не разумем Новаков нови сервис – истакао је Француз у интервјуу за „Лекип“.- Током новог замаха он два пута оптерећује лакат.

Брукнер истиче да специјалисти које је Ђоковић консултовао, очигледно нису препоручили хируршку интервенцију.

- Да су мислили да је операција најбоље решење, они би то урадили још пре шест месеци. Мени изгледа да се део ткива превише дегенирсао и да није једноставно, вратити га у функцију. У питање је преоптерећеност јер ужасна сила пролази кроз те две тетиве у лакту. Слично важи и за ахилову тетиву или пателарну. Када се једном  оштете, веоме је тешко вратити их у пређашње стање, јер добијају мало крви и процес опоравка је спор.

Наравно, постоје пречице, али и ту постоји велики проблем.

- Инјекције кортизона су уобичајено решење, сада су се појавиле и новије врсте третмана, али још увек постоје неслагања око њихове ефикасности. Зато увек треба размишљати о дугој паузи и рехабилитацији. Тетиве су велики изазов за све стручњаке. Замислите Новак има на располагању, најбоњље лекаре, најбоље физиотерапеуте и најбољу опрему, али ни то није било довољно да се успешно врати на терен.

Хронологија повреде

◘ Старт 2016: Тада је лакат почео да мучи Ђоковића али је он то крио од очију јавности. Био је у великом налету освајао скоро све што је играо

◘ Вимблдон 2016: После изненађујућег пораза у 3. колу од Сема Кверија стидљиво је проговорио о повреди, али никоме није било јасно да је тако озбиљна. Сличне сцене су се поновиле на Олимпијади у Рију и на Ју-Ес опену.

◘ Вимблдон 2017: Ноле се у четвртфиналу предао Томашу Бердиху због повреде лакта. Тада је први пут проговорио о озбиљности проблема

◘ Београд крајем јула, конференција за медије: Ђоковић обелоданио да неће играти до краја сезоне

◘ Монте Карло, почетом децембра: Ноле почео да тренира са рекетом, иако је, према најави са конференције, то требало да се догоди два месеца раније. То је био први знак да опоравак не иде очекиваним темпом

◘ Абу Даби, 28. децембра: Ноле у последњем моменту отказао учешће на егзибицији

◘ Доха, два дана касније: Новак отказао учешће и на првом АТП турниру у новој сезони

◘ Мелбурн, 10. јануара: Ђоковић победио Тима у егзбиционом мечу па неколико часова касније изгубио од Хјуита.

◘ Мелбурн, 12. јануара: Иако је било најављивано да ће Ноле одиграти још једну партију на егзбицији Кујонг, то се није десило

Коментари3
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Bili Piton
Da li dr. Marijana može da pomogne. Treba sve probati.
straja
Ne znam da li je gotovo ili nije GOTOVO..ali se slazem da Novak treba da kaze zbogom tenisu ali ne zbog zlobnika i zavidnika i ostalih "ne" nego zbog samog sebe.Da li je svestan da rizikuje zarad dve najvise tri godine relativno uspesnog tenisa da postane INVALID za sledecih recimo 45/55 godina.A ima mnogo toga gde moze da se dokaze.
Gile
Gotovo je gotovo,bolje što pre,da se speči nova i veća bruka i da ostane ipak nedodirljiv za mnoge, a ne da svaki anonimus oštri zube na njemu...

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.