Почетна / Тенис / Новак Ђоковић

Милинковић прегледао Ђоковићев повређени лакат: Ноле без Ју-Ес опена, а можда и целе 2017.

– Мораће да мирује од шест до 12 недеља а онда ћемо видети – истиче Милинковић
ФОТО: Ројтерс

Новак Ђоковић “99 одсто” неће ове године играти Ју-Ес опен, ни на полуфиналу Дејвис купа у Лилу против Француске а да ли ће се појавити на осталим турнирима до краја сезоне – још се не зна, односно знаће се тек после наредних прегледа повређеног лакта.

- Ноле мора на мировање од шест до 12 недеља – објашњава Зденко Милинковић, лекар репрезентације и ортопедски хирург. - На следећем прегледу ће се знати да ли ова процена остаје или се мења. У том периоду неће смети да тренира са рекетом, али ће смети да ради остале сегменте, као што је кондиција и слично. Наравно, имаће и одређене терапије.

С обзиром да Ју-Ес опен почиње за пет недеља, а да је полуфинале Дејвис купа против Француске у Лилу за седам, јасно је да најдоминантнијег тенисера ове деценије највероватније нећемо гледати ни на једном од ова два догађаја.

Шта ће бити касније, зависиће од наредног прегледа и дијагнозе, али реално је очекивати да је Ђоковић близу одлуке да стави тачку на ову сезону. Јер која је вајда од припрема за неколико турнира, колико ће остати од сезоне ако почне са тренинзима средином септембра и на терен изађе у октобру.

У том случају би можда играо у Шангају, Паризу и на Мастерсу у Лондону, а онда би опет дошла пауза због краја сезоне. С обзиром да је све њих много пута освајао, као и да ниједан од њих није толико битан да би се ризиковало здравље због њих, заиста се назире да је можда најбоље да Ноле узме паузу до краја године, потпуно се излечи и онда, растерећен повреде која га је мучила годину и по дана, поново навали на тениски врх.

Наравно, све ће бити много јасније када за који дан Ђоковић одржи конференцију за медије и објасни своје планове, али с обзиром да постоји и онај други неповољнији рок – 12 недеља – јасно је зашто се намеће као најбоље решење пауза до краја године.

Најгори могући расплет би био да се Ноле прерано врати на терен и обнови повреду. То би узроковало нову паузу и, што је још горе, повратак бола, па је и зато логично да Ђоковић добро размисли о датуму камбека.

- Симптоми се смирују, био је код специјалиста у Торонту, на додатним испитивањима. Консултовао је и наше стручњаке, наравно и мене јер смо ми одлични пријатељи – додао је доктор Милинковић. - Сада је важно мировање уз различите врсте процедура које могу да утичу на опоравак и смиривање тегоба. Операција остаје крајња опција.

Ђоковић вуче ову повреду лакта још од почетка прошле године.

- Има коштану модрицу због претераног играња. Није довољно паузирао, Новак је такав, стисне зубе и игра и поред озбиљне повреде. То је за мене као његовог пријатеља увек била велика брига.

Доктор Милинковић додаје да је белом заставом у Лондону спречена још веће оштећење на Новаковом лакту.

- Још једном се видело да је добро што је у Вимблдону предао меч Бердиху, што је престао да игра, јер је тако избегао да преоптерети суседне зглобове. Веома је добро што је сада решио да посвети више времена опоравку.

ПАД НА ЛИСТИ

У зависности од одлуке колико ће паузирати, зависиће и Новакова позиција на АТП листи у наредним месецима.

Сада је практично сигурно да Ђоковић неће бранити титулу у Монтреалу за две недеље, последњу коју је освојио на мастерсима 1.000, за коју је добио 1.000 поена.

Синсинати је недељу дана касније, али како прошле године није играо у њему, не губи ни поене.

Потом долази Ју-Ес опен на коме брани 1.200 поена за финале.

У Шангају 2016. је освојио 360 поена за полуфинале, а у Паризу 180 за четвртфинале, док му је финале Мастерса у Лондону донело 1.000 поена. Ови турнири су од половине октобра до половине новембра тако да би на њима могао да игра.

Све у свему, то је 3.740 поена. Ноле сада има 6.325 бодова, што значи да би – ако не игра до краја године – сезону завршио са 2.585 поена, што би по актуелној листи било 15. место, 15 бодова више од Томаша Бердиха.

Ђоковићу не би био потребан заштитни рејтинг за улазак на турнире, али би био одређиван за носиоца према АТП листи.

Коментари1
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Zikica
Nije "cele 2017-te" nego mopzda i do kraja 2017-te...

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.