Почетна / Тенис / Новак Ђоковић

Ђоковић: Ограђујем се од политичких струја било које врсте

Чујем коментаре - што се један спортиста меша тамо где му није место, али ја сам човек пре него што сам спортиста или било шта друго
ФОТО: instagram/djokernole

Најбољи светски тенисер Новак Ђоковић оградио се вечерас, поводом еколошких протеста, од "позиције" и "опозиције", политичких струја било које врсте, истичући да се увек трудио да буде аполитичан.

Ђоковић је на свом Инстаграм налогу објаснио да је одлучио да се јавно обрати с обзиром на актуелне грађанске протесте широм Србије који указују на неопходност озбиљног и конкретног приступа у вези са важним еколошким питањима и уверен у "огроман значај ових тема за све нас".

"Свестан сам да постоје и други захтеви који се чују на протесту, а који имају политичку конотацију. Желим да се оградим од “позиције” и “опозиције”, политичких струја било које врсте. Увек сам се трудио да будем аполитичан. Смета ми што човек не може да истакне свој лични став и мишљење о основним елементима за живот и здравље као сто су Ваздух, Вода и Храна, а да не буде “обележен” као левичар, десничар, опозиционар, демократа, напредњак, социјалиста итд", написао је Ђоковић.

Истакао је да, упркос томе, лично бира да изађе у јавност и каже шта мисли за одређене теме за које сматра да су веома важне.

"Нисам се устручавао у прошлости да заузмем став и борим се за тенисере и спортисте којима је неопходан глас и помоћ од неких ''звучнијих'' имена у нашем спорту. Иако ми се то често обило о главу у контексту медија и осуде/критике коју сам неправедно добијао и настављам да добијам и даље, нећу одустати да се борим за правду и истину", навео је Ђоковић.

Додао је да је захвалан што има свест о томе и трудим се да се придржава правих животних вредности и начела за које сматрам да су основа живота сваког појединца и здравог друштва.

"Чујем коментаре - што се један спортиста меша тамо где му није место, али ја сам човек пре него што сам спортиста или било шта друго. Као свако други", каже Ђоковић.

Подсетио је да је у професионалном тенису да би достигао врхунски ниво резултата, и остао на том нивоу више година, неопходно водити рачуна о здрављу у сваком смислу.

Додао је да све што се дешава у животу спортисте - храна, одмор, тренинг, ваздух, вода, опоравак, начин размишљања, емотивно стање, карактерне особине, утиче директно на коначан спортски резултат.

"Кроз сопствено искуство увиђам колико је свест о себи и холистички приступ здрављу допринео на дуговечност моје каријере и резултате које бележим. Више од свега, та свест утицала је на позитивне промене у мом животу и начину на који живим и како се осећам у свом телу", наводи Ђоковић.

Истиче да, с обзиром на досадашње лично искуство које има и одређено знање у области здравља које је стекао кроз каријеру и живот, осећа да имам право да подели своје мишљење о овој теми са људима.

"Квалитет ваздуха у Београду (а и широм Србије) је забрињавајуће лош, већ деценијама уназад. Квалитет воде и хране је исто упитан. То су основни елементи за здравље човека и екосистема. Ако радимо на томе да у нама влада оптимално стање здравља и здрава средина, онда ће се трансформисати и наш живот на боље. Када би искористили енергију коју трошимо на спорт, политику, друштво, музику, и остале ствари, у здравље, где би нам био крај", закључио је Новак Ђоковић.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.