Почетна / Тенис / Новак Ђоковић

ЂОКОВИЋ ПРЕСКАЧЕ ШАНСКУ ПРЕСТОНИЦУ: Новак све даље од Мадрида

Ђоковић се увелико припрема на шљаци у Монте Карлу и планира јуриш на куп мускетара на Ролан Гаросу
ФОТО: Н. Неговановић

Стратегију најбољег тенисера света да смањи број турнира како би се усредсредио на освајање грен слемова, вероватно ће овог пролећа платити мастерс у Мадриду.

Када је пре месец дана оборио рекорд Роџера Федерера у броју недеља на броју 1, Новак Ђоковић је изјавио да се сада окреће рекорду у броју највећих титула. Да би то остварио, сконцентрисаће се на такмичења која ће му послужити као припрема, а шпанска престоница није неопходна станица на том путу.

У овом тренутку још ништа није сигурно али су шансе да Новак заигра у Каха Махики све мање. Много је реалније да те недеље не буде у Мадриду него да буде.

На ову могућност додатно утиче Србија опен и Ђоковићев избор да повратком турнира у родни град игра на Дорћолу. Самим тим, имаће једну недељу мање за одмор и припреме и зато се одлука о неигрању у шпанској престоници лако намеће.

Иако је у Мадриду три пута освајао пехар (2011, 2016. и 2019), и то баш и оне године када је потом једини пут тријумфовао на Гаросу, Ђоковић је много успешнији у Риму који је недељу дана касније. И услови игре на Форо Италику сличнији су онима у Паризу него они из Каха Махике.

Зато је вероватно и логичније да Ђоковић од два узастопна мастерса изабере римски као оптималнију припрему за све што га чека у походу на други Куп мускетара у каријери.

Вероватно неиграње у Каха Махики ће га коштати 500 поена, јер по актуелном правилу које важи до августа, играчи губе половину бодова које бране. Ђоковић је Мадрид освојио пре две године, прошлог пролећа турнир није игран због пандемије и сада у свом бодовном салду има 1.000 поена.

Ноле ће вероватно сачакати још мало пре него што пресече. Разлог за евентуално предомишљање би могли да буду слабији резултати од очекиваних у Монте Карлу и Београду, односно закључак да није у довољно доброј форми или да није имао довољно мечева који би му обезбедили одличне припреме на шљаци. У том случају би Мадрид могао да се врати на мапу.

Времена за одлуку још има, а Ђоковић га сада увелико користи за тренинге. С озбиром да је његов први следећи турнир у Монте Карлу, тамо и тренира. Друштво на путу који води у Париз, правиће му Маријан Вајда, физиотерапеут Миљан Амановић и кондициони тренер Марко Паники.

По раније направљеном договору, Горан Иванишевић није део стручног штаба за Ролан Гарос, јер је шљака увек била његова најслабија подлога, али то не значи да се и он неће у једном тренутку придруижити.

Хрват ће се вратити у главну улогу, када почне сезона на трави јер је ту најбољи. Вимблдон ће ове године бити од изузетне важности за Ђоковића, јер ако у Паризу неће бити главни фаворит, у Лондону ће сигурно бити. Он је освојио последње две титуле и јуришаће на хет трик али и смањење заостатка за Рафаелом Надалом и Роџером Федерером у броју грен слем титула.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.