Почетна / Тенис / Дејвис куп

Зимоњић: Заслужили смо више Салатара

Ненад Зимоњић о пропуштеној шанси за тријумф на Дејвис купу у Мадриду, као и о одласку једне сјајне генерације
ФОТО: ТСС

Пропуштена прилика за тријумф против Русије у четвртфиналу Дејвис купа у Мадриду прошле недеље, још таласа тениске духове у Србији. О три меч лопте које Новак Ђоковић и Виктор Троицки нису искористили, баш као и о емотивној конференцији за медије у којој су сузе текле у потоцима, још се прича у белом спорту.

Јуче се огласио и Ненад Зимоњић, селектор Дејвис купа, и дао своју оцену догађања у Каха Махики.

Видели смо да сте сви плакали после пораза. Како бисте описали осећања у том тренутку? 

- Чекао сам годинама да стаса ова генерација јер сам доста старији од свих њих – каже Зимоњић.- Желели смо да освојимо бар још једну Салатару и много ми је криво што нисмо успели у томе. Разни проблеми су нас спречавали. Прво, Новакова повреда против Аргентине 2011. и његов касни долазак са Ју-Ес опена на тај меч. Онда финале 2013. без Виктора због суспензије и Јанка због повреде. Следећа шанса је била 2017, када смо ушли у полуфинале али је Ноле повредио лакат и није могао да игра, а ни Виктор није био у тиму. Све су то биле шансе да се освоји још која титула. Наш тим је изузетно јак и, када смо здрави и у форми, можемо сваког да победимо, без обзира где се игра и на којој подлози.

Колико је било тешко после пораза од Руса?

- Много. Било ми је криво и јер је Јанко желео да се опрости са титулом, а за то смо имали велике шансе после проласка групе која је била веома тешка. После великог тријумфа над Француском, дали смо себи шансу за победу против Руса али нисмо искористили сјајне прилике. Могло је све да буде другачије. Жал постоји, али више је то била реакција због краја ове генерације и шансе да сви опет будемо на окупу и освојимо још једну Салатару. Наравно не треба заборавити ни Крајиновића и Лајовића који су и раније били често уз екипу као резерве, као ни Бозољца који је одиграо неколико важних мечева у дублу.

Типсаревић је био само због дубла?

- Јанко је одрадио свој део задатка. Било је изузетно важно да се меч против Јапана добије максимално јер нам је то гарантовало пролаз у четвтртфинале и са само једном победом. Заслужио је позив дугогодишњим играњем за репрезентацију а ове године је са Дуцијем био у четвртфиналу Ролан Гароса. Био је у тиму и да растерети сингл играче.

Зашто је Виктор онако изгрешио меч лопте. Да ли је притисак био велики?

- Виктор је, као и Јанко, био због дубла. Он може да игра и са Новаком. Био је одличан против Јапана. Јанко и он су се доста добро држали у дублу са Французима. Са Русијом су пресудиле једна или две меч лопте. Највећи проблем нашег тима је да немамо изузетно добре дубл играче и то ће нам бити неопходно у будућности. Сада ће дубл бити важнији него у старом формату Дејвис купа. Док је Ноле у тиму, имаћемо велике шансе за поен у синглу, за други ћемо видети ко ће играти. Сјајно је што је ту и Ђере који је имао најбољу сезону каријери али су га болести и повреде омеле у другом делу сезоне и зато није био у тиму. Више су могли да помогну у дублу Виктор и Јанко што се и показало на терену

Колико ви као селектор можете да утичете на играче у тренуцима као што су биле меч лопте са Русима?

- Притисак је увек велики када се игра за тим. Ту у најважнијим моментима испливају грешке, тамо где је играч најмање квалитетан на терену. Сви су дали максимум али је изостао резултат који смо прижељкивали у том тренутку. Само су нијансе одлучивале. Било би боље да су тактички играли мало другачије, да су играли више на руске тенисере на мрежи, поготово после ретерна на други сервис. На све остало не могу да имам замерке.

Да ли ћете бити селектор у АТП купу?

- Новак, као наш први играч на АТП купу, имао је право да бира селектора и он ме је питао на Ју-Ес опену да ли бих ја то хтео. Бићу тамо селектор, надам се да ћу помоћи момцима да постигну што бољи резултат. Битно је да се настави низ који имамо и развија тимски дух. Играчи се сами пријављују за ово такмичење. За сада су у тиму Новак, Дуци, Виктор, Милојевић и Ћаћић.

Коментари2
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Tiosav
I bez Novaka, nas tim moze da dodje bar do finala DC narednih godina. Dovoljno je da igraju naizmenicno i da se po malo odmaraju Lajovic, Krajinovic, Djere i Kecmanovic. Samo da ne igra Troicki, od kojeg imamo 10 bolje rangiranih i bar jos 10 igraca u boljoj formi. On od kako se vratio tenisu posle one kazne, nije pobedio ni jednog znacajnog igraca.
Miosav
Smešno, bez Novaka su dno tenisa...

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.