Почетна / Тенис / Дејвис куп

У четвртак одлука о промени формата Дејвис купа

ИТФ је партнер са инвестиционом групом Космос, коју је основала Барселона и њен фудбалер Ђерар Пике, а Космос би требало да уложи три милијарде евра у наредних 25 година
ФОТО: Бета/АП

Представници Међународне тениске федерације (ИТФ) у четвртак ће гласати о промени формата Дејвис купа.

Укупно 144 чланице ИТФ гласаће у четвртак у Орланду о судбини такмичења старог 118 година, које ће највероватније бити замењено Светским тениским купом, које ће бити примамљивије играчима и уносније националним Тениским савезима.

Ако промена буде одобрена, досадашњи формат од 16 најбољих репрезентација био би замењен једнонедељним завршним турниром од 18 екипа на једном месту, у термину одигравања финала Дејвис купа, крајем новембра.

Према предлогу, 24 екипе би у фебруару играле мечеве код куће и на страни на три победе по садашњем формату, а победници тих дуела би се пласирали на завршни турнир. У финале ће отићи и полуфиналисти Дејвис купа из претходне године и две екипе које буду добиле вајлдкарту.

Тих 18 репрезентација било би подељно у шест група по три, а победници група и две најбоље другопласиране екипе пласираће се у четвртфинале. Сви мечеви играли би се у формату са два сингл меча и једним дублом.

Председник ИТФ Дејвид Хагерти рекао је да је оптимиста по питању промене, која би, како је навео, допринела расту и популарности тениса. За промену је потребно да предлог буде одобрен двотрећинском већином.

- Новац који зарадимо ићи ће Савезима који ће улагати у развојне програме јуниора и будућност тениса.

Тренутно, мечеви Дејвис купа се одржавају четири викенда у фебруару, јулу, септембру и новембру, а прва фаза почиње недуго по завршетку гренд слем турнира због чега бројни врхунски тенисери прескачу такмичења у Дејвис купу.

- Тенисери су ми у септембру 2016. године рекли да Дејвис куп мора да се промени - навео је Хагерти.

Он је рекао да су међу играчима који су предложили једнонедељни турнир Рафаел Надал и Новак Ђоковић.

ИТФ је партнер са инвестиционом групом Космос, коју је основала Барселона и њен фудбалер Ђерар Пике, а Космос би требало да уложи три милијарде евра у наредних 25 година.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.