Почетна / Тенис / Дејвис куп

Леконт пред полуфинале питао новинара: Хоћете ли ви да играте за Србију?

Анри Леконт о дешавањима на Ју-Ес опену и предстојећем дуелу Србије и Француске у Дејвис купу
ФОТО: Ројтерс

Плаве фармерке. Лакостина блуза. Око врата шал. На очима наочаре. Доле беле патике. Као да се спрема или да је сишао са модне писте. Анри Леконт са 54 године изгледа као младић. Финалиста Ролан Гароса 1988. и некада пети на свету више је остао упамћен као сјајан забављач.

Публика је уживала у мечевима харизматичног Француза. Тренутно ради као коментатор за француски Евроспорт. Увек расположен за разговор и увек има шта да каже. Стрпљив, без икакве журбе са незаобилазним осмехом.

Одавно један грен слем није пропустило толико великих играча. Ђоковић, Мари, Вавринка, Раонић, Нишикори...?

- Не знам када ће људи да схвате да је тениски календар пренатрпан. То траје већ годинама. Ево завршиће се Ју-Ес опен. Одмах следи егзибиција Лејвер куп, онда Азијска турнеја. Огормни су то напори за организам. Тело пре или касније мора да попусти. Имате пример Ђоковића. Мислили сте да је недодирљив у том физичком смислу. И онда схватите да нико није. Сви пате.

Како да се реши тај проблем?

- Превише је новца у игри. Нема решења јер се стално вртимо у круг. Зато и имамо ситуацију да петорица од десет најбољих играча не играју на грен слему. Не знам коме је то у интересу. Стварно не знам.

Одмах по завршетку Ју-Ес опена на програму је полуфинале Дејвис купа. Француска чека ослабљену Србију у Лилу. Шта мислите о том мечу?

- Не знам шта да вам кажем. Знам да за Србију не играју Ђоковић, Типсаревић, Троицки. Ко ће да игра за Француску? Немам појма. Треба да нађемо селектора. Нико не зна где је. Да нам да списак – насмејао се ЛеконтЈасно је да је Француска велики фаворит и да има огромну прилику. Међутим, увек сам опрезан и увек постоји то, али.

Због чега то, али?

- Искрено. Француски играчи као да нису свесни да је Дејвис куп светиња. Никада га нису освојили. Не знају колико би им то значило у каријери. Јер ниједан од њих нема грен слем титулу. Нису луди Федерер, Ђоковић, Надал, Мари, што су играли ово такмичење. Кроз њега се гради самопоуздање, добијаш неке ствари којих нема на Туру. Искрено нису ми јасни.

Шта је проблем са француским тенисерима?

- Проблем. Проблем је што они тенис не схватају озбиљно. Иако су добро рангирани они су само туристи на туру. Њима је тенис забава. Осим можда Лики Пују, који је једини велики радник. Сви остали, без обзира шта листа показује, то нису. Надам се да ће неки схватити где греше, мада се бојим да је за већину касно – рекао је Леконт.

Разговор о Дејвис купу са Леконтом није мога да прође без занимљих упадица.

На питање шта очекује од дуела Србије и Француске, погледао је озбиљно, спустио наочаре и упитао.

- Хоћете ли ви да играте за Србију? – а онда се насмејао – И једни и други као да јуре играче, па ко пристане. Не знам шта се дешава. Чини ми се да се овај меч никоме не игра. А полуфинале је Дејвис купа. У моје време, то би било несхватљиво. Али добро. Да не звучим као неки матори старац, који прича како је некада све било другачије и, наравно, боље.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.