Почетна / Тенис / АТП

После одлуке комшија да не отворе границе за Србе: Да ли ће Ђоковић играти у Црној Гори?

Још је рано за било какву одлуку, али је јасно да овакав потез не иде на руку гостовања најбољег тенисера света у овој земљи
ФОТО: И. Веселинов

Одлука Владе Црне Горе да првог јуна отвори границе за више земаља, али не и за становнике Србије – због короне, како гласи објашњење – отвара и једно важно спортско питање.

Оно гласи - да ли ће се такмичење Адрија тура, планирано за крај јуна у овој земљи, уопште играти.

Јер, ако Новак Ђоковић, као главни организатор, не буде могао због поменуте одлуке да уђе у Црну Гору, сигурно је да неће ни остали тенисери, па макар били и из држава из којих ће се дозвољавати улазак.

Како сазнајемо из кругова блиских организационом одбору Адрија тура, за било какву одлуку је још рано, а ситуација се прати и разматра.

То је и разумљиво јер до турнира који би требало да се одржи у Црној Гори, остало је још око месец дана, што је сасвим довољно да се одлука подгоричких власти промени и Србима дозволи улазак у ову државу.

Наравно, оваква ситуација отежава организацију целог такмичења, како из угла Црногораца, тако и из Ђоковићевог.

Јер, у овој земљи још није одређен ни град ни стадион на коме ће се Адрија тур евентуално одржати и мада се као главни фаворит помиње хотелски комплекс Порто Монтенегро у Тивту, сада се све компликује.

Јер, организација сваког догађаја, поготово врхунског као што је Адрија тур, на коме ће учествовати најбољи тенисер света и још неколицина највећих асова, захтева испуњавање веома прецизних услова.

И кад је у питању смештај играча и квалитет терена и остали пропратних детаљи. А све то кошта и тражи време.

И ако се сада постави дилема да ли ће се Адрија тур играти, било у Тивту, као што се претпоставља, било у Будви, Улцињу или Подгороци, који се такође помињу као кандидати, јасно је да нико неће журити да троши паре док се ситуација не рашчисти. А то опет може да значи слабију организацију јер ће можда све каснити.

Кад је у питању Ђоковићев поглед на неочекивану кризу, јасно је да ће одмах морати да се размишља о алтернативи.

Било да то буде нека друга земља, или да се тај турнир премести у државу у којој већ постоји један – а то су Србија, Хрватска и БиХ.

- Видећемо још, рано је рећи. Прво да сачекамо расплет с Црном Гором – објашњавају из кругова блиских организационом одбору.

- Засад није одређен рок до кога би одлука Подгорице морала да буде промењена.

Оно што је сигурно то је да ће се Адрија тур састојати из четири турнира. Не размишља се да уколико Црна Гора отпадне са листе организатора, тај турнир буде отписан и цео циклус се одигра на три већ поменуте локације.

Не треба заборавити ни политички аспект Ђоковићевог гостовања у Црној Гори.

Можда је, с обзиром да је недавно два пута јавно, на Инстаграму, пружао подршку српском народу у Црној Гори – први пут поводом литија, па недавно поводом хапшења свештеника у Никшићу, кад се захвалио Светом Василију Острошком – Ђоковић личност коју данас не би сви тамо желели да виде. Поготово политички врх ове земље.

Јер, шта ако Ђоковићев долазак изазове реакције – било које врсте, за или против – у земљи која је ионако последњих месеци веома подељена? Можда је зато боље корону искористити као алиби за његов недолазак?

У сваком случају оваква одлука Подгорице у многоме отежава организацију Адрија тура, поготово јер још нису 100 одсто потврђени домаћини у БиХ.

И Бањалука, где треба да буде одигран четврти турнир, и Сарајево које би требало да угости егзибицију између Ђоковића и Дамира Џумхура, чекају званичну потврду.

У програму такмичења фигурирају као домаћини али је на конференцији за медије у понедељак истакнуто да још није сигурно да ће то и бити.

Коментари1
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Željko Pavlović
Daaa.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.