Почетна / Тенис / АТП

Монфис: Нико није као ја, стварам историју

Гаел Монфис не крије на Дирија купу колико је задовољан статусом највећег забављача светског тениса
ФОТО: Дирија куп

За неке тенисер који никада није остварио свој потенцијал, за друге један од најзабавнијих тенисера у историји. Када Гаел Монфис игра, једно је сигурно – неће бити досадно.

Атрактивни потези, смечеви који по атлетицизму подсећају на кошаркашка закуцавања, креације какве је понекад тешко и замислити а камоли извести – све то а и много друго на терен доноси овај сјајни Француз. Не ретко се стиче утисак да би му озбиљнији и дисциплинованији тенис донео много више пехара, али он не жали због тога.

Забава је део мене

 За Монфиса нема дилеме како да се понаша на терену и ван њега.

- Забава је део мене. Увек се трудим да уживам у игри, без обзира да ли играм велики турнир, егзбицију или са мојим братом. Мој отац је био фудбалер, тако да сам тренирао као мали.

И на Дирија купу је у свом елементу. Једна од специфичности овог турнира је музика када год неко одсервира ас. А за Монфиса не постоји бољи позив да заплеше. Није тешко замислити какво одушевљење изазива такво понашање у земљи која се тек отвара према врхунском спорту, у земљи још увек веома гладној спектакла.

Са њим је и свака конференција за медије прави шоу. Изгубио, добио Монфис не одустаје од доброг расположења. И по томе спада у ретке у свету врхунског тениса.

На питање да ли неко од младих тенисера подсећа на њега, овај 33-годишњи ас уз осмех одговара:

- Било би препотентно да кажем не, али ја ћу ипак да кажем не – изговорио је ову последњу реч после драмске паузе. - Ја сам још увек једини који ради то што ја радим. Одгајен сам тако, тако сам и научио тенис. Биће бољих  од  мене, неко ће скакати више од мене, али још нема таквог. То је моје оружје, да будем оно што јесам. 

Шта очекујете од следеће сезоне?

- Да будем искрен, још сам у 2019. Мој циљ је прилично јасан, завршио сам годину у топ тену, а како никада нисам био у првих пет, сада желим то да остварим.

Били сте шести на свету, како ћете да направите бар још један корак напред?

- Имам план како да будем су одличној форми у 2020. Сазрео сам, знам како да играм. Мој тренер ме сада још боље разуме. Минимум којим ћу бити задовољан је топ тен али желим у пет најбољих.

Какав је план?

- Да будем здрав. Десети сам на свету, а пропустио сам више турнира због повреда. Ако одиграм целу сезону, имаћу велике шансе за напредак.

Можете ли ви да сломите доминацију велике тројке?

- Само једна реч. Они су легенде. Роџер, Рафа и Ноле су три велике легенде у тенису.

А могу ли млади тенисери да их надмаше? И ко од њих?

Стварам историју

 Монфис је, као и сви остали учесници Дирија купа, веома задовољан што је добио прилику да игра у Ријаду.

- Овде сам да стварам историју – са задовољством подсећа да је учесник првог професионалног турнира у Саудијској Арабији.

- Тешко је рећи ко је од њих најбољи. Сви су веома талентовани, добро играју. За публику ће бити одлично то што има толико различитих карактера, али заиста је тешко издвојити некога.

Ипак, неко име?

- Сви су веома талентовани. Медведев је био сјајан последњих месеци, пре њега Циципас, а и после јер је освојио Мастерс. Зверев је блистао претходних година али никад није стигао до полуфинала на грен слему а Стефанос је играо полуфинале у Мелбурну. Тим је још млад, има само 25 година. Не смемо да заборавимо ни Шаповалова који је изузетан тенисер. Феликс Оже такође. Сви су били одлични у овој сезони, биће веома интересантно пратити их наредне године.

Шта очекујете од АТП купа, чија премијера је у јануару у Аустралији?

- Још не знам, прво морамо да видимо како ће све бити. Мени ће то бити први турнир у новој сезони, рећи ћу вам после.

Француска је у групи са Србијом?

- Као у Дејвис купу у Мадриду. Биће веома тешко. Више није само Новак. Људи су увек фокусирани на њега, али и Крајиновић је одиграо сјајан меч против Цонге. Србија има сјајан тим и биће веома опасна.

Који вам је омиљени турнир?

- То је веома лако одговорити. Ролан Гарос. Мој родни град, фамилија, пријатељи, све је тамо.

Какви су вам утисци о Дирија купу?

- Подлога је врло брза и морате да диктирате поене. Квалитет турнира је на изузетно високом нивоу, као да се не одржава први пут.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.