Почетна / Тенис / АТП

Бекер открио шта је било кључно у сарадњи са Србином: Убрзао сам Новакову игру

Играо је дуге поене и долазио у завршницу великих турнира уморан – објаснио је Немац
ФОТО: Архива Журнала

Новак Ђоковић је за три године рада са Борисом Бекером освојио чак шест грен слем титула.

Иако је њихова сарадња у првим месецима оспоравана, касније се испоставило да је то најуспешнији период у каријери броја 1 из Србије. Немац је у једном интервјуу објаснио шта је то што је променио у Ђоковићевој игри.

Новаков проблем је што је долазио уморан у завршнице турнира. Стално је стизао до полуфинала или финала али му је било потребно по 3-4 сата да сломи отпор противника и зато није имао довољно снаге када се одлучивало о пехарима – истиче Бекер.

Он би у мечевима стајао иза основне линије и свакога је могао да самеље за три-четири сата, али је цена таквих напора била висока.

Борис објашњава који је план применио.

Решење је било да му убрзам игру. Зато смо његову позицију померили ближе основној линији, како би поене брже завршавао и самим тим штедео снагу. То није било лако, јер је морао да промени начин тренинга, као и да то испробава на мањим турнирима како би се припремио за веће. Зато је понекад неочекивано губио.

Бекер додаје да рад са великим шампионима није ни мало лако.

Менталитет највећих асова је увек проблем. Они су веома осетљиви на разне ситнице. А то нема везе са бекхендом или форхендом него да ли је устао на леву ногу, шта прво чита, какав му је однос са супругом и сином.

Борис је објаснио своју технику рада.

Кад сам имао 20 или 30 година, никада не бих био добар тренер, јер сам био превелики индивидуалац. Моје прво питање Новаку увек је било какву је ноћ имао, јер ако није добро спавао, постоји проблем са концентрацијом. А то значи да тренинг неће бити добар. Тенис је другачији од већине других спортова, јер је однос тренер спортиста један на један. Зато је и забавно али и захтевно јер смо заједно 24 сати седам дана у недељи.

Ноле је пре рада са Бекером већ имао шест грен слем пехара и био први на свету.

Због такве успешности, било је мало простора за напредак – објашњава Немац.

Поготово је тешко такве асове убедити да нешто погрешно раде. На срећу, имамо статистику и када некоме покажете да погађа 35 одсто сервиса, уместо 60, онда је и њему лакше да схвати да нешто треба да мења.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.