Почетна / Тенис / АТП

Ђере, Лајовић и Крајиновић о успесима и наредним циљевима

Свако од њих тројице, до овог пролећа, имао је различиту пажњу јавности
ФОТО: Архив Журнала

Филип Крајиновић највећу јер поред тога што је имао најбољу стартну позицију иза неприкосновеног Ђоковића у српском делу тениског света, Сомборац је занимљив медијима и због ствари који му се дешавају ван спорта.

Душан Лајовић је увек био „златна средина”, док је Ласло Ђере за ширу јавност био потпуна непознаница.

Али у првих пет месеци 2019. све се променило. Најпре је заблистао Ђере. Млади Сенћанин је у фебруару освојио серју 500 у Рију што је у том тренутку била сензација. Додатну пажњу представника седме силе завредио је због потресне животне приче.

Потом је Душан Лајовић одиграо финале мастерса у Монте Карлу. Дуци је доказао да је његова омиљена подлога шљака и да сада када је пробио ту психолошку баријеру можемо да очекујемо добре резултате од њега.

А шта рећи за Крајиновића? Одиграо је три узастопна финала, освојио једну титулу, и најавио повратак у првих 30. Реално, његови домети су далеко виши од пласмана међу тридесет, битно је само да буде здрав.

Последње успехе сва тројица су забележила на Ролан Гаросу. Сви су стигли до трећег кола и имали су реалне шансе да прођу даље, међутим, изгубили су од играча из првих десет. Нишикори је био бољи од Ђереа, Зверев од Лајовића, а Циципас од Крајиновића

После освајања пехара у Рију, сви ме озбиљније схватају. Видео сам то у Мадриду против Дел Потра, па и у Паризу против Нишикорија. Јапанац има бекхенд са каквим се никада раније нисам срео, али како је меч одмицао, успео сам да искористим неке прилике – рекао је Ђере.

Тихо је 27. тенисер света наставио да анализира меч против Јапанца.

Изгубио сам тај меч у петом сету. Као да ми је мало пао фокус. Он је заиграо агресивније, неки моји ударци су завршили неколико центиметара у ауту. Када имаш таквог противника, онда ситнице одлучују. Али тај меч ће ми пуно значити у будућности. Осетио сам како је играти у пет сетова и преко четири сата против таквог противника.

Лајовић, мало гласнији од Ђереа, желео је пре него што је анализирао свој меч против Зверева, да похвали све српске тенисере на сјајним партијама у Булоњској шуми.

Мислим да је стварно историјски успех да четворица Срба игра у трећој рунди неког грен слема. Жао ми је што Филип, Ласло и ја нисмо искористили шансе и наставили даље такмичење. Конкретно за себе, мислим да сам својим грешкама поклонио Звереву први сет. Водио сам 4:1, 40:0 и уместо да наставим да играм добро, кренуо сам да грешим. Повео је, али некако сам успео да се држим у том мечу. Стигао сам до 2:2, а онда ме је на почетку петог сета брејкнуо и направио разлику. После сам се ја мало погубио, а када сте пети на свету, онда вам тај неко не прашта грешке – истакао је Дуци.

А онда је, најгласније од тројице младих асова, Крајиновић проговорио о свом учешћу на другом грен слему у сезони.

Ја сам презадовољан с обзиром да сам последњи упао у главни жреб. И то ме је срећа погледала јер је Рубљов одустао. Мислим да сам заиста добро одиграо, али оно што ме посебно радује је што играм у континуитету добро и то у пет сетова. Не боли ме ништа. Што се тиче мог дуела против Циципаса, жао ми је што нисмо ушли у пет сетова. Наш меч је био прекидан због мрака, он се нервирао јер је гужва и бука. Али знате како, када сте у првих десет на свету, онда вам све смета – насмејао се 53. на планети.

Ипак, Филип је свестан да је Грк заслужио победу.

Циципас је јако добар играч и мислим да је он будући шампион. То је велико искуство за мене. Мислим да је први део сезоне за мене протекао и боље него што сам очекивао, тако да сам на добром путу да остварим све зацртане циљеве.

Када смо се већ дотакли Ролан Гароса, нисмо пропустили да питамо младе српске асове, у чему је тајна непобедивости Рафаела Надала на овом грен слему.

Искрено, не бих волео да играм против њега на Гаросу – насмејао је све присутне Крајиновић.

Волео бих да сазнам који он осећај има када стане на терен „Филип Шатрије” свестан да је на њему 12 пута стизао до трофеја. Баш смо између себе разговарали о томе какав он осећај има када дође на Гарос. Свака му част. Мислим да тај успех нико неће постићи на једном грен слему. Плус, све ово није крај! И даље ће да игра ако буде био здрав.

Видело се да је Сомборцу ова тема занимљива, па је наставио без потпитања.

Осим Нолета и можда Тима, њега нико не може да угрози на „Шатријеу“. Можда на неком мањем терену, али на централном не. Видели сте финале, Тим јесте био близу, али у кључним тренуцима, Надал је био бољи. Шпанцу је тешко забити поен. Да сам ја тренер, не знам шта бих саветовао да се игра против њега. У ствари, знао бих. Рекао бих му да проба из два ударца да решава поене, али како то да издржи три сата. Можеш да издржиш један сет, као Гофан или Тим, али јако је тешко да држиш тај ниво тениса дуго.

За разлику од Крајиновића, Лајовић је 2014. баш на Ролан Гаросу играо против краља шљаке.

То ми је било такво искуство на великој сцени и нисам имао никакве шансе. На почетку, искуство је било лепо, али тај осећај је трајао кратко. После се деси моменат да једва чекаш да се све заврши јер имаш осећај да људи у публици гледају и питају се шта се дешава. Сада на мечеве против најбољих гледам као на изазов. Водећи тенисери играју на много вишем нивоу од осталих, интензитет њихове игре је константан током два-три-четири-пет сати и то је оно где се они разликују од остатка тениског света.

Са теме грен слема, сасвим спонтано прешли смо на разговор везан за репрезентацију и Дејвис куп. Завршница се ове године игра у Мадриду у новембру. Термин није идеалан, крај сезоне, сви ће бити уморни, али трио Срба се нада позиву селектора Ненада Зимоњића.

Увек ми је задовољство да играм и борим се за своју државу. Радује ме што уз старије играче као што је Виктор Троицки, има и нас млађих који ћемо бити на сцени још десетак година. Ако не освојимо Дејвис куп ове године у Мадриду, биће прилике да то урадимо касније. Заједно напредујемо, гурамо једни друге у спортском смислу. Само да тако наставимо – истакао је Ђере.

Лајовић се надовезао на речи друга из националног тима додавши да му је српска селекција пре неколико месеци деловала као потпуни аутсајдер у овом такмичењу, али да је сада мишљење променио.

Да се одмах разумемо, са Новаком у тиму, ми смо фаворити. Из нашег угла деловало је пре извесног времена да немамо много шансе, али ја сам играо против Данијела у Индијан Велсу, као и против Нишикорија у Мајамију. Ласло је у Паризу одиграо против Кеија пет сетова. Значи, имамо шансу да их добијемо. Онда, играмо против Француза који су једна од најјачих нација у тенису, а поготово у Дејвис купу јер имају доста играча које могу да мешају. Али и ми имамо јако квалитетан тим, тројицу играча у топ педесет, још ако нам се Новак придружи, то је онда једна врло озбиљна екипа која је један од фаворита да прође групу. Селектор Зимоњић ће бити на мукама кога да изабере, али верујем да бисмо у Мадриду имали и подршку публике и да бисмо могли да урадимо нешто велико и добро.

Крајиновић је два пута до сада био јунак Дејвис куп мечева, тако да он једва чека да почне спектакл у Мадриду.

Биће занимљиво кога ће селектор да позове. Ја ћу се наравно одазвати јер сам увек срећан када играм за репрезентацију. Мислим да имамо млад тим, добар, пун снаге и самопоуздања. Очекујем да ћемо бити у најјачем саставу. Има још пуно да се игра до Мадрида, видећемо ко ће бити у каквој форми.

Али оно у чему су се сва тројица сложила је да су Срби овог пролећа одлично играли и да полако, али сигурно освајају свет.

Ми смо пре свега другари, мотивишемо једни друге. Као што су били Јанко, Виктор и Ноле, тако смо и ми сада. То је сјајно за српски тенис и јако бих волео да нас сви подрже у томе јер нам је потребна та помоћ од вас. Људи су навикли на Нолета, а он је ванземаљац. Прешао је ову игрицу. А онда нас не цене толико. Сви мисле да када уђеш у топ тридесет то и није неки резултат. А Ђере је освојио Рио, Дуци играо финале мастерса... То су велики резултати који треба да се цене код нас у Србији – казао је Филип.

А онда је млади ас застао, па поентирао као што то чини на терену.

Сигурно је да је свима нама циљ да освојимо и грен слемове, али треба да се цени ово што радимо. Сигурно да нам је лепо када знамо да имамо подршку.

Следи сезона на трави, а млади асови имају високе циљеве.

Ако на трави и бетону будем играо приближно као на шљаци, а трава ми је после шљаке омиљена подлога, мислим да је то могуће. Играо сам против тенисера из топ десет и видео сам да могу да им парирам. Генерално, циљ ми је да до краја каријере уђем у топ тен, освојим Дејвис куп и бар један грен слем – истакао је Ђере.

Надовезао се Крајиновић.

Волео бих да се вратим у топ 30. Први циљ ми је био да се до краја године вратим у топ 50, али то сам скоро испунио, други циљ је да се вратим у 30, а свакако да бих волео да будем и у топ 20. То је сада јако далеко, али мислим да ако наставим овим темпом, то је све оствариво. Морам да будем на земљи и да пробам да освојим неки АТП. Одиграо сам два финала, тако да бих волео да освојим и видим какав је то осећај. Или да ми Ђере каже. Он не прича пуно, али питаћу га – изазвао је Фића осмех.

АТП титулу циља и Лајовић.

Играћу после Вимблдона Кицбил, Умаг и Хамбург. До сада сам на тим турнирима имао доста успеха, па се надам да бих могао да стигнем и до прве АТП титуле.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.