Почетна / Тенис / АТП

Кермоуд: Тенис мора да се мења

Крис Кермоуд објашњава стратегију развоја мушког тениса, чија платформа је и мастерс следеће генерације у Милану
ФОТО: atpworldtour.com

Eксклузивно за Журнал Крис Кермоуд, председник АТП тура:

Била је ово заиста значајна година на АТП туру, али упркос свим невероватним причама исписаним током ње, најбоље тек долази у овом месецу. Елитних осам играча света се већ упутило ка Нито АТП финалу (Мастерс) у Лондону а најбољи тенисери до 21 године увелико се надмећу на инаугуралном АТП финалу следеће генерације у Милану.

Сезона 2017. већ је произвела успешне перформансе тенисера чије време долази, као што је Алекандер Зверев, уз комбинацију повратка на врх неколико старијих играча на челу са суперстаром Рафаелом Надалом и зрелом игром наизглед вечног Роџера Федерера.

За Надала је ова сезона симбол храбрости, одлучности и бриљантне игре док се борио за опоравак од озбиљне повреде ручног зглоба и успон са деветог места АТП ранг листе, почетком године, на број 1 на њеном крају. 

Ово је четврти пут да Надал заврши сезону на врху, а са 31 годином постао је најстарији играч у историји на тој престижној позицији. Први крај сезоне на броју 1 забележио је 2008, а овогодишњи резултат показује не само да је он изванредан играч, већ и наглашава његову дуговечност у спорту у коме је освојио 75 трофеја укључујући 16 грен слемова и рекордних 30 титула на мастерсима 1.000.

Надал ће се такмичити за трофеј Бреда Друита у О2 арени против звезданог састава који укључује шестоструког шампиона Роџера Федерера, као и Марина Чилића и Доминика Тима, заједно са изванредним дебитантима Зверевим, Григором Димитровим, Давидом Гофаном и Џеком Соком, првим Американцем који се квалификовао од Мардија Фиша 2011. Другу годину за редом на завршном турниру сезоне наћи ће се играчи из осам различитих земаља.

Али пре него што елита заузме позорницу у Лондону, њихове младе колеге су ове седмице већ освојиле центар пажње у Милану у првом АТП финалу следеће генерације. Овај узбудљив догађај не само да окупља најбоље играче до 21 године на Туру, већ и доноси неке атрактивне иновације.

Осморица који су се квалификовали за овај јединствени догађај су Андреј Рубљов, Карен Хачанов, Денис Шаповалов, Борна Ћорић, Џаред Доналдсон, Хјеон Чунг, Данил Меведев и домаћи добитник вајлд карда, Ђанлуиђи Квинци. Ови момци су будућност нашег спорта, па вас позивамо да погледате како се представљају на стадиону Фијера Милано.

Турнир има бројне иновације како би се побољшало задовољство навијача и пружило више драме и узбуђења у игри. Најзначајнија промена су сетови до четири добијена гема са тај-брејком на 3:3. Циљ овог формата је да створи више кључних тренутака и омогући меч од пет сетова у разумном временском периоду.

Краће загревање од само 5 минута ће убрзати акцију а укидање правила о нецу ће убрзати игру током гемова и додати елеменат непредвидљивости. Тенисерима ће бити дозвољен само један медицински тајм-аут по мечу, а тренери ће моћи да комуницирају са играчима преко слушалица на крају сваког сета.

Навијачи ће уживати у новом формату, јер ће им бити омогућена слобода кретања на трибинама током игре.

Догађај у Милану је већ привукао пуно фанова, као и веома снажну подршку спонзора. Амазон Прајм видео приказује три документарца који профилишу догађај и учеснике, као и стриминг свих партија. Одушевљени смо што је овај иновативни турнир први пожелео добродошлицу овако познатом имену, као што је Амазон, у свет тениса. Они ће пружити фантастичну дигиталну платформу за наш инаугурални догађај.

Као спорт, морамо да анализирамо како привлачимо следећу генерацију навијача. Потрошачке навике у спорту и забави се веома брзо мењају. Мушки професионални тенис тренутно је на веома добром месту, али морамо да планирамо за будућност и то је оно што у Милану радимо.

Док се врхунац сезоне приближава, један брзи поглед на последње турнире.

Рафаел Надал је освојио невероватни 16. грен слем на Ју-Ес опену у Њујорку, а Давид Гофан, Денис Истомин, Петер Гојовчик и Дамир Џумхур су му се придружили титулама у септембру.

Двадесетпетогодишњи Џумхур је постао један од најуспешнијих асова у финишу сезоне освојивши два пехара, у Ст. Петербургу у септембру и на Купу Кремља у Москви у октобру. Његове победе не би требало да буду изненађење јер статистика АТП мечева открива да је Џумхур најбољи у овој години у реализацији брејк лопти са невероватним успехом од 47,8 одсто.

Специјално помињање заслужују и остали победници турнира у финишу сезоне, укључујући Федерера у Базелу, заједно са Жоом-Вилфридом Цонгом, Хуаном Мартином дел Потром, Ликом Пујем и, наравно, Соком који је првом победом на мастерсима 1.000 у Паризу обезбедио место у Лондону.

Док невероватна сезона полако остаје иза нас, најбољима од најбољих предстоји борба за завршне почасти сезоне у Лондону и Милану. Какав одличан начин завршетка године!

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.