Почетна / Тенис / АТП

Немачки медији открили како је Бекер прокоцкао милионе

Вест да је Борис Бекер банкротирао брзо је пала у сенку вимблдонских дешавања али када је завеса на лондонски грен слем почела да пада, неприлике његовог најмлађег шампиона поново се враћају у жижу интерсовања
ФОТО: М. Бабић

Питање како је један од најпопуларнијих спортиста света и једна од највећих мега звезда у историји Борис Бекер могла да дође до до тако негативног расплета, голица интересовање многих.

Немачки Шпигл је анализирао Бекеров живот од играчких дана до банкрота и пронашао много пословних али и животних промашаја који су га много коштали. Процена овог магазина је да је Борис на овај или онај начин кроз прозор  бацио скоро 120 милиона евра.

Један од последњих, ако не и кључни кикс који је утицао да Борис на суду у Лондону добије пресуду да је банкротирао, је улагање у нигеријску нафту.

Његови инвестициони планови у ову фирму која је пропала достизали су и десет милиона долара само у једном цугу, мада није сигурно да ли је он уплатио ту суму или није. Бекерови пословни контакти су ишли и до краља индијског челика, али скоро сваки његов потез имао је неуспешан епилог.

Кад су у питању финансијски потези, господин Бекер није показао висок ниво софистицираности – изјавио је његов адвокат приликом проглашавања банкрота.

Али, није Бекер губио новац само у бизнису. И његов приватан живот је права слика бацања пара. Плејбој и боем, Борис никад није бежао од авантура, али су оне, као по правилу, имале високу цену.

Пресудан утицај имала је чувена петоминутна сцена из лондонског Нобуа, јапанског ресторана на ободу Хајд парка, у коме је Бекер завео руску манекенку и то платио – непланираном бебом. Испало је да је Рускиња не само њега завела, него се и обезбедила за цео живот.

Бекер се због ње развео, платио супрузи 25 милиона долара плус кућа у Мајамију, али је и Рускињи морао да купи дом у Лондону за 1,2 милиона долара како би њихова ћерка имала где да живи.

Кад се томе дода још више мањих пословних неуспеха – спортски вебсајт, органска храна, пословна зграда у Дубаију која је требало да се зове Бизнис торањ Бориса Бекера – онда је јасно где су паре отишле.

Иначе, Немац је новац да расипа још током играчких дана а чувена глупост са избегавањем плаћања пореза у домовини скратила му је каријеру.

Бекер је у првој половини деведесетих навео да живи у Монте Карлу како би избегао порез у Немачкој, али више времена је проводио у Минхену што није промакло финансијским инспекторима.

После прецизног истраживања, случај је завршио на суду, а Борис је замало избегао затвор. Нагодио се да плати два милиона долара, али је платио много вишу цену.

После првог претреса моје куће нисам могао мирно да спавам – признао је.

Видљиво је да од тог тренутка нисам освојио ниједан турнир.

Било је то 1996, у години коју је Бекер фантастично почео освојивши Аустралијски опен, али када су сви очекивали још великих победа, на врата су закуцали инспектори...

Речи судије која је прогласила банкрот, „да јој Борис личи на човека чија је глава у песку” после свих ових редова итекако добијају на истинитости.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.