Почетна / Тенис / АТП

Ђоковић пред најтежим одлукама: Вакцинисати се или не, питање је сад?

Ноле би хамлетовску дилему, вакцинисати се или не, могао да реши на коперникански начин, да уради оно што се од њега тражи, али да себи прошапће оно што жели
ФОТО: ЕПА/Џ. Рос

Аустралијски хорор се за Новака Ђоковића завршио, али ма колико се намучио у Мелбурну, вероватно најтежи период у каријери тек му предстоји.

Хамлетовска дилема је пред њим. Вакцинисати се или не, питање је сад.
Шта год да уради, како год да одлучи – биће му изузетно тешко. Теже него икада у каријери. Овде победе нема.

Ако одлучи да се не вакцинише, питање је на којим ће великим турнирима моћи да игра у ко зна колико дугом периоду. Нико данас не зна колико ће пандемија још трајати и колико ће земаља у будућности као услов за улазак у њихов простор тражити вакцину.

Ако одлучи да се не вакцинише, погазиће сопствене ставове, бити предмет многих злонамерних написа у разним медијима чију благонаклоност нема. А што је можда и најтеже – биће свестан велике сопствене грешке.

Јер ако одлучи да се вакцинише, увек ће остати питање зашто то није урадио раније, зашто се није тако определио на време да игра Аустралијски опен, вероватно обори све могуће рекорде и избегне малтретирање тамошњих власти, ма колико за то није он крив него они.

А времена за размишљање неће имати много. Већ у марту се у САД играју вероватно два најважнија мастерса 1.000, у Индијан Велсу и Мајамију. А Американци као услов за улазак у земљу постављају вакцину. Без изузетака.

Ђоковићу већ сада прети губитак првог места на свету, ако Медведев или Зверев освоје аустралијску титулу, а уколико не буде играо ова два мастерса, готово је немогуће да ће избећи такву судбину.

Међутим, Новаку број 1 више није приоритет, то је већ рекао. Уосталом он ионако планира да игра све мање турнира, а тако је веома тешко сачувати светски врх. Он је већ рекордер у том сегменту, и то убедљив, тако да се губитком прве позиције уопште не оптерећује.

Уосталом свестан је да мора да чува снагу за највеће турнире, јер му је рушење рекорда који дели са Федерером и Надалом од 20 грен слем пехара, највећи циљ до краја каријере.

Али, свестан је и да мора редовно да игра како би био у форми за ова такмичења. Зато ће Новакова дилема у периоду од америчке турнеје бити колосална. Ако се не вакцинише и не игра Индијан Велс и Мајами, остаће без јаког турнира у прва три месеца сезоне, а питање је и да ли ће наредна такмичења моћи да игра.

Из Француске и Велике Британије долазе нејасне поруке, час изгледа да ће моћи да се игра без вакцине, час да неће. За Новака су оба ова турнира веома важна, јер на Ролан Гаросу вероватно само он може да заустави Рафаела Надала, а на Вимблдону има највеће шансе за трофеј.

Теоретски, судбина рекорда у броју грен слем пехара може да се реши овог лета – било у Ђоковићеву, било у Надалову корист. Зато је Новаков улог огроман, зато га у наредном периоду чека хамлетовска дилема. Јер за њега као претендента на ловор најбољег свих времена ово је буквално бити или не бити.

Наравно, да све може да се реши и другачије. Да он не игра, да Рафа ништа не освоји, да  корона буде побеђена до краја године, па у 2023, тенис настави да се игра нормално, без вакцина. Али нико не може да гарантује да ће тако и бити.

Зато Ђоковић мора да скупи храброст за најтежи потез у каријери. Тежи и оног легендарног ретерна на меч лопти против Федерера у полуфиналу Ју-Ес опена.

Да призна да је погрешио, да се вакцинише и да обори и тај једини велики рекорд који му недостаје. Као човек изузетно јаког карактера, као неко ко никада не иде линијом мањег отпора, Ноле зна да је у овом тренутку много више храбрости потребно да се вакцинише него да остане таоц својих уверења.

Уосталом, Никола Коперник је својевремено на суду рекао оно што се од њега очекивало а онда прошапутао “Ипак се окреће”, сачувао живот и остао једна од најчувенијих личности у историји.

Зато и мислим да Ђоковић треба то исто да уради, да се вакцинише, прошапута за себе шта год пожели и сачува свој тениски живот. Тај пут води ка спортској бесмртности. Ваљда је важније бити најбољи тенисер свих времена него невакцинисана особа.

Доха и Дубаи следећи?
Питање где ће Ноле играти први турнир у 2022, још је без одговора, али као логична решења се намећу такмичења у Дохи и Дубаију средином фебруара.
Ђоковић је на њима редовно играо, освајао титуле готово увек, подлога му одговара а и расположење навијача. За разлику од неких других поднебља, Новак на ова два турнира има велику подршку, тако да би то био идеалан избор.
Коментари8
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

zavisi
Ako Nadal osvoji ovaj gs...
Vrg
Da saceka novak da se zavrsi AO pa da objavi nesto tipa: Postovani fanovi, kolege, draga javnosti. Izuzetno mi je zao sto sam bio uskracen da igram na AO, gde sam dobio zeleno svetlo od organa javnosti i suda, samo da bih voljom jednog coveka morao da napustim moj najuspesniji turnir, pod izgovorom da sam anti-vakser. Primeticete da ja nikada nisam bio protivnik vakcine. Ni jedna moja izjava to ne govori. Naprotiv, bio sam deo borbe protiv korone, a ako sam i pravio greske, desavale su se iz dobre namere. Jedina moja izjava odnosila se to da ne zelim da budem primoran na primanje vakcine koja je tek bila proizvedena. Za to do sada nije bilo ni potrebe u takmicarskom smislu. Nije bilo ni u Australiji dok sam bio u avionu... Medjutim, stvari su se promenile i ja nemam nikakav problem da im se zarad daljeg ispisivanja istorije prilagodim, kao sto to radim i tokom cele karijere. Uostalom, sada su zahtevi za primanjem vakcine jasno izneseni. Tako da - naostrite rekete. Vidimo se na RG!
Vrg
"Јер ако одлучи да се вакцинише, увек ће остати питање зашто то није урадио раније, зашто се није тако определио на време да игра Аустралијски опен, вероватно обори све могуће рекорде и избегне малтретирање тамошњих власти, ма колико за то није он крив него они." Kako zasto nije ranije? Pa zato sto su mu rekli da ce moci i sa izuzecem da igra! I nije tacno da nema pobednika u ovoj dilemi. Resis pitanje vakcine, osvojis jos koji slem i to je to. Cista pobeda coveka koji je vec GOAT. On NIKADA nije rekao "nikako vakcina", pa da kazes da bi sad pogazio neki svoj princip. On nije imao potrebu/zelju za njom jer nije bila obavezna + jer je 2 puta prelezao koronu + jer je vakcina bila nova. Tako je prosto i sve moze da se preokrene u njegovu korist cas posla. Pa, ceo tim mu je vakcinisan. Da smatra da je pogresno primati vakcinu, sprecio bi ih. Da misli da je korona izmisljena, ne bi tolike novce dao da pomaze ljudima. Samo opusteno. Primis nesto i teraj!
Rev
Dakle neko smatra da pojedinac nema pravo na izbor ako vecina smatra drugacije... Pripadnici lbgt populacije ce ti objasniti da je izbor pojedinca ili manje grupe pravo kao i svako drugo.
ovako
S tim da je ovaj bio u pravu, dok Novak nije, shvatate li razliku izmedju astrofizicara koji prica o astrofizici i tenisera koji prica o virusima umesto virusologa ili biohemicara? Osmanagic, Pepe Imaz, Mohandji, Maja Volk, aman vise, ti ljudi su ga skrenuli i njihov los uticaj. Vec je dve godine trpio zbog Imaza od leta 2016. do leta 2018. Sve stoji, dobar momak, veliki humanista, najbolji teniser ikada (nema sta da se bori sa ovima kad vec jeste), ali uverenja oko ovoga su mu bazirana na sarlatanima, prevarantima i lazovima koji su se nakupili oko njega kao bubasvabe koje treba rasterati.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.