Почетна / Тенис / АТП

Ђоковић сазнао ривала на АТП Купу: Руд први противник у 2022. години

Осми тенисер света спада међу играче који су највише напредовали у 2021. Ноле га добио у оба меча, али никад лако
ФОТО: ЕПА/А. Ди Марко

Тестирање младих снага – тако ће Новак Ђоковић почети нову сезону. Већ првог дана 2022, најбољи тенисер света ће укрстити рекете са Каспером Рудом, 22-годишњаком који спада међу играче који су највише напредовали у овој сезони.

АТП куп је такмичење којим ће Ђоковић – ако не буде промене планова – отворити наредну годину, и то већ 1. јануара.

Руд ће бити сјајан тест за Новака, баш због свега што је постигао у 2021. Годину је почео на 27. месту светске листе а завршио је на осмом.

До јесени је био сматран шљакашем, а онда се пласирао на завршни Мастерс, невероватно поправивши игру, поготово њену разноврсност.

Свој успон на АТП листи Норвежанин највише заслужује Олимпијади, али не зато што је играо на њој, него зато што је најбоље искористио изостанак са ње.

Док се елита борила за медаље у Токију, Руд је освојио чак три титуле заредом, у Бастаду, Гштаду и Кицбилу.

Ова серија је изазвала пакосну реакцију Ника Кирјоса који је етикетирао Руда да зна само да игра на шљаци, али када је овај ускоро освојио титулу на бетону у Сан Дијегу, а онда на тој подлози изборио деби у топ тену, Аустралијанац је потпуно заћутао.

Руд је годину завршио са чак 57 победе и пет титула, исто колико је освојио и Ђоковић, мада су Новакове много важније. Саша Зверев је рекордер у 2021. са шест пехара.

Иако је његов отац Кристијан до скоро био најбољи тенисер у историји норвешког тениса, Каспер га је надмашио у свим сегментима: први је освојио АТП титулу, први дебитовао у топ тену, први се пласирао на Мастерс, први добио играча из најбољих пет…

Баш због тог метеорског успона, Руд је перфектан противник за Новака, јер ће Норвежанин сигурно све урадити преко зимске паузе да у 2022. настави јуриш ка врху. 

Ђоковић и Руд су два пута играли, Ноле још није изгубио сет, али ниједном то није била лака победа. Светски број 1 је прошле године у Риму славио са 7:5, 6:3, а недавно на Мастерсу у Торину са 7:6, 6:2.

Норвежанин је био најмлађи учесник завршног такмичења тако да и то говори о његовом квалитету.

Ситуација у којој би Руд можда имао екстра предност је чињеница да ће Новак, према свему што се до сада најављује из Аустралије, морати пре АТП купа у двонедељни карантин у Сиднеју.

Е сад, ако је Руд вакцинисан, он то неће морати да прође, имаће нормалан режим рада, неће бити затворен у четири зида, тренираће колико хоће и са ким хоће, па ће зато можда бити спремнији за мечеве.

Наравно, Ноле је довољно искусан да и овакве потешкоће уме да реши у ходу, али за њега је много важније питање да ли ће после АТП купа моћи да игра на Аустралијском опену, јер је ситуација око тог турнира много компликованија.

Да подсетимо, Сиднеј дозвољава да невакцинисани тенисери играју у њему после двонедељног карантина, док Мелбурн то не допушта. Тамошње власти пелцовање постављају као једину могућност.

Првог дана такмичења играју и Чиле – Шпанија, Аргентина – Грузија и Грчка – Пољска. Другог јануара на терен излазе остали учесници: Русија – Аустрија, Канада – САД, Италија – Аустралија и Немачка – В. Британија.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.