Почетна / Тенис / АТП

Вајда објаснио разлоге Ђоковићевих невероватних пораза: У Лондону без мотива, у Паризу крив Циципас

Ђоковић је на Мастерсу од Тима изгубио тај-брејк у коме је водио са 4:0, док је у финалу Гароса био веома убедљиво поражен од Надала
ФОТО: В. Марковић

Новак Ђоковић је феноменално почео ову сезону, до паузе због пандемије био је непобедив, у сличном тону је наставио и после, а онда је дошла шокантна завршница године.

На последња три турнира, најбољи тенисер света је забележио неке од најтежих пораза у каријери. Против Рафаела Надала је у финалу Ролан Гароса изгубио са 6:0, 6:2, 7:5, потом је у Бечу забележио шокантан пораз против Италијана Сонега, 42. на свету, са 6:2, 6:1, да би на Мастерсу испустио предност од 4:0 против Доминика Тима у тај-брејку трећег сета.

Маријан Вајда, Новаков тренер у овом делу сезоне, објаснио је шта се дешавало.

- Надал је одиграо невероватан меч у финалу Ролан Гароса – анализира словачки стручњак.

- У Паризу је било хладно и ветровито и сви су говорили да такви услови више одговарају Новаку, али Рафа је био феноменалан. Ђоковић није био на нивоу 100 одсто због полуфинала против Циципаса. Велика је штета што је изгубио четврти сет од Грка и морао да игра маратон. Тако је изгубио много енергије.

Недавни пораз од  Тима у Лондону, после убедљивог вођства у тај-брејку трећег сета, још увек звучи необјашњиво.

- После обезбеђеног првог места на крају сезоне у Бечу, Новаку је на Мастерсу недостајала мотивација. Водио је са 4:0 против Тима у тај-брејку трећег сета, али није могао да изведе тај екстра ударац и обезбеди победу – истиче Вајда зашто опроштај са О2 ареном није био успешан.

- Али, било је то одличних 12 година у Лондону, иако су услови ове године били веома изазовни због мехура и рестрикција.

Словак истиче и позитивне детаље из године на измаку.

- Новак је остварио невероватан подвиг завршивши шести пут годину на првом месту АТП листе – подсетио је на изједначавање рекорда Пита Сампраса.

- Тако је остварио циљ који је био постављен на почетку сезоне.

Остаје жал за њујоршким пехаром.

- Веома сам задовољан како је Ноле наставио сезону после паузе због пандемије. Опоравио се од короне, отишао у Марбељу и тамо се максимално припремио. Био сам мало забринут пре него што сам му се придружио у Шпанији, али он је био жељан такмичења и напада на највеће титуле после дуге паузе. Да није било оног несрећног меча против Пабла Карења, Новак би сигурно отишао у завршницу Ју-Ес опена и учинио ову сезону још бољом.

Ако се неко забринуо да ли су слабији резултати Новака Ђоковића у завршници сезоне знак да он у 2021. неће бити доминантан као у 2020, онда се вара.

- Главни циљ остаје да се Новак догодине што више приближи Федереру и Надалу у броју грен слем трофеја. Њих двојица сада имају по 20 пехара, а Ђоковићева жеља је да их до краја каријере претекне и обори тај рекорд – истиче Вајда.

Коментари1
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

nagarD
Mislim da je sve ovo sto se desava dobro isplanirano od celo tima. Najteze je svakako bilo oboriti Federerov rekord u broju nedelja na prvom mestu i to je bio prvenstveni cilj. U martu ce se i to desiti (nadajmo se) i sve sto preko toga dodje je dobro, povecava rekord, ali ne toliko bitno (mislim da ne postoji i da nece ni postojati teniser koji ce taj rekord ikada nadmasiti). Sledeci rekord, najvise puta broj jedan na kraju godine (trenutno sa Samprasom po 6 puta) bice sigurno oboren. Onda dolazi koncentracija na gren slem trofeje i tu mislim da ce u sledece 2 godine da osvoji bar 4 od 8 mogucih i eto jos jednog rekorda koji isto tako niko nikad nece nadmasiti. Danasnje (nove) generacije tenisera hoce samo pare i trofeje na brzinu, osvoje jedan, dva turnira i polako nestaju. Bilo bi fantasticno kad bi Nole iduce godine uspeo da osvoji "Golden slam" (sva cetiri velika + olimpijske igre). VRHUNAC KARIJERE !! Srecno !!

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.