Почетна

Најдоски: Гледам искључиво фудбалски, међутим, знамо да је најстрожа казна увек ствар судијског убеђења

Илија Најдоски сматра да Србија има шансе да изненади Бразил у среду и домогне се осмине финала Светског првенства
ФОТО: Архива Журнала

Представљао је бедем испред тадашњег либера. Штопер који је често стављао главу где не многи не би ни ногу. Био је једна од највећих узданица европског шампиона Црвене звезде у сезони 1990/91. Илија Најдоски играо је у каријери за две репрезентације, СФР Југославије и Македоније у првој генерацији од стицања независности 1992.

Прекаљеног борца позив из наше редакције затекао је у Словенији. Признао је да највише од такмичења у Русији највише прати Србију и Хрватску.

- Ваша селекција одлично је одиграла прво полувреме утакмице против Швајцарске, али пала је у наставку. По мом мишљењу, постојао је прекршај за једанаестерац над Митровићем. Гледам искључиво фудбалски, међутим, знамо да је најстрожа казна увек ствар судијског убеђења – каже Најдоски.

Где је Србија погрешила?

- Није требало да се повуче толико у другом полувремену. Морала је да дуже држи ритам из првих 20 минута. Не може се више назад. После анализе мора да уследи припрема за Бразил, најтежег ривала у овом тренутку.

Имају ли Орлови шансе против Кариока?

- Зашто да не? И Бразилци су људи, од крви и меса, имају само жуте дресове. Више је то скуп добрих појединаца него снажан тим. Показала је то и Швајцарска у првом колу. Мондијал је потврдио да са сваким може да се игра. Костарика је, уосталом, поражена од Бразила головима у надокнади времена.

Шта је најбитније Србији за подвиг?

- Да се не уплаши, да играчи верују у себе. Самопоуздање је кључ. Верујем да ваша репрезентација неће устукнути, имате доста искусних играча. Реално, немате шта да изгубите. Одиграјте како знате, а Кариоке, понављам, нису баук. Сви у Русији зависе од своје игре, мање од ривала.

Несуђени учесник ЕП 1992. у Шведској

Илија Најдоски није играо велико репрезентативно такмичење. Дефанзивац ненадмашног срца и борбености спремао се и оптутовао са Југославијом 1992. у Шведску, али су санкције Савета безбедности ОУН утицале да УЕФА врати Плаве са Европског шампионата, пружи шансу Данској и омогући селекцији која није изборила пласман на завршни турнир да се попне на врх Старог континента.

Орловима одговара само победа?

- Није немогуће да је оствари. Квалитет се доказује на терену. Несумњиво је да ће код ваших играча бити веома изражен мотив, ретко се ко надмеће против Бразила на светском првенству. Ако Кариоке мисле да ће лако до победе заваравају се. Важно је, понављам, да страх оставите по страни.

Играли сте у одбрани, како оцењујете игру 20-годишњег штопера Србије Николе Миленковића?

- Позитивно ме је изненадио. Види се да има квалитет. Недостаје му само искуство, али одлично се сналази. Само нека тако настави и чека га лепа будућност.

Душка Тошића дуже познајете?

- Игра у стандардној форми, одрађује посао.

Рекли сте да пратите и Хрвате. Комшије имају разлога за понос после победе над Аргентином?

- Није ме изненадио тај резултат. Хрватска је одличан тим. Има систем игре и вешто га користи. Види се велико другарство свих репрезентативаца. Није их пореметило ни враћање Калинића кући. Концентрисани су на терен и то им доноси успех. Не смеју да полете, већ да размишљају од утакмице до утакмице. Победа Хрвата над Аргентином доказ је моје тврдње да нико није непобедив. Опет, види се да је код Коцкастих изузетно јак мозак тима, у средини терена. Добро се познају, дуго играју заједно.

Јесте ли очекивали још неку селекцију из некадашње СФРЈ у Русији?

- Босна и Херцеговина је била на претходном мондијалу. Словенија је имала доста учешћа на великим такмичењима. Ми Македонци и Црногорци ћемо још мало да сачекамо док осетимо завршни турнир. Радује ме промењен систем квалификација за ЕП, односно увођење Лиге нација, сад је већа шанса за слабије репрезентације да се нађу на финалном такмичењима. Морамо да полако правимо планове, систематски радимо са младима, не може се до успеха преко ноћи – закључио је Најдоски.

Многи би сетно поручили: ех, да је Илија 20 година млађи имао би лека за Нејмара као у Барију за Жан Пјер Папена...

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.