Veličković opleo po Zajednici sudija Beograda i Srbije: Lastiš kriterijumi!

20

Godinu dana posle incidenta na regionalnom seminaru sudija i kontrolora grupe Centar u Slodesu u kome su učestvovali nekadašnji savezni sudija, sada kontrolor, Slavoljub Veličković, njegov sin Darko i Branislav Nenadić, ovaj slučaj nije zatvoren

FOTO: Rojters

Zajednica sudija i kontrolora Srbije je 18. septembra, dve nedelje posle incidenta, Veličkoviću senioru izrekla šestomesečnu kaznu zabrane vršenja kontrolorske dužnosti zbog gađanja plastičnom flašom mlađeg kolege Nenadića. Darko je zbog verbalnog učešća u tom događaju prošao sa uslovnom novčanom kaznom u iznosu od 50.000 dinara, koja nije izvršena budući da u naznačenom šestomesečnom vremenskom periodu nije načinio nikakav prekršaj.

U međuvremenu je u tandemu sa Bojanom Kolavčićem sezonu završio, po kontrolama, kao najbolje ocenjeni par na Prvoj ligi Centar.

Međutim, po kriterijumima Zajednice sudija i kontrolora ne može da napreduje na listi, odnosno da pređe na viši rang, Super B ligu.

Mlađi Veličković je 30. juna Komisiji za žalbe RSS uputio „zahtev za vanredno ublažavanje disciplinske kazne”, a pozivajući se na odluku Prekršajnog suda od 3. aprila ove godine, pred kojim je takođe vođen ovaj slučaj i kojom se oslobađa odgovornosti.

Ipak, konačan sud bi trebalo da da druga instanca, Stalna arbitraža RSS, koja se zbog odmora još nije sastajala.

Mlađi Veličković pokušava da ostvari pravo napretka na listi zarađeno po ocenama u protekloj sezoni kao što je to i njegov kolega koji će u narednoj suditi sa novim parom, rođenim bratom Ivanom Kolavčićem.

A, što se Veličkovića seniora tiče, namerava da završi kontrolorsku karijeru.

Zašto tako?

Zato što su svi kriterijumi Zajednice sudija i kontrolora rastegljivi kao lastiš i primenjuju se od slučaja do slučaja.

Konkretno, na šta mislite?

Pa, evo na već formirane liste za narednu sezonu gde vidimo da imamo sudije i kontrolore koji su, po čudnoj reči uslovno, uvršteni na liste iako nemaju pripadajuće kategorije za taj stepen takmičenja. Kada su i kriterijumi suviše uski onda se pribegava i zameni kriterijuma kao što je bilo u proteklim periodima kada čovek dostigne starosnu granicu, a oni u maju promene kriterijum da bi ga u junu podmladili. Na listama su trenutno, na primer iz Beograda, kontrolori koji su padali sa liste ili nikad nisu sudili najviši stepen takmičenja.

Ciljate li to na nekog konkretno?

Prepoznaće se. Jednostavno ne želim da učestvujem više u ovako negativnim selekcijama gde se biraju uglavnom poslušni, a sve manje stručni. Čitav haos je zapravo nastao privatizacijom Zajedice sudija Beograda, gde predsednik (Zoran Tijanić prim. a), sebi daje za pravo da sam predlaže parove i uslišava želje sudija ne gledajući interese sopstvene zajednice.

Jel možete da obrazložite?

Imamo sada slučaj da je napravljen par Dauti - Minić, gde je Minić u protekloj sezoni rangiran kao 14. na Prvoj ligi Centar, ali mimo svih kriterijuma uvršten je na Super B listu. Ista stvar je i sa najvišim stepenom kod kontrolora gde Pendić odlazi sa liste godinu dana pre ispunjenja starosne granice i gde Beograd može da ga zameni drugim, tako je predviđeno kriterijumima, a Tijanić velikodušno ustupa to mesto centralnoj Srbiji, Živkoviću.

Šta je sa Zajednicom sudija Srbije?

Stalno se govori o nekom kvalitetnom radu, a poslednjih pet godina nemamo ni jednog međunarodnog kontrolora. Kakav je to onda rad? Pričamo o kompetencijama, pa dolazimo u situaciju da međunarodne sudije kontrolišu neki samozvani doktori nepoznatih specijalnosti. Kada sam pokušavao da ukažem na načine kako bismo prevazišli, na primer sukobe interesa, i primenili metod koji su već godinama upotrebljavali za Mini lige kada kontrolori sa nižeg stepena kontrolišu sudije sa višeg, pa im se kontrole vrednuju i time napreduju, odgovoreno mi je da mora da se poštuje pretpostavka kompetentnosti, a do tada je to funkcionisalo. Time mi je jasno stavljeno do znanja da ja i nisam bitan i da moje znanje i stečene veštine u rukometu nisu bitne za Zajednicu sudija Srbije.

Veličković je želeo da napomene:

Čak je i moj lični sukob sa sudijom Nenadićem pokušan da se ispolitizuje, a sve u svrhu prošlogodišnje predizborne kampanje u RS Srbije iako nisam imao nikakvih ambicija ni tad ni sad, još manje ubuduće. I zbog svega toga i gomile drugih stvari savest mi ne dozvoljava da učestvujem u ovakvim i sličnim mahinacijama – zaključuje Slavoljub Veličković.

Komentari (20)

Samo registrovani i ulogovani korisnici mogu da ocenjuju komentare!

Prijava Registruj se

Dodaj komentar

Preostalo karaktera:
Sudac

Kriterijume ste vi menjali Gospodine Velickovicu,i to bas zbog tog SAMOZVANOG DOKTORA NEPOZNATE SPECIJALNOSTI,jer ste tada bili u odlicnim odnosima sa njim. Cak sta vise, Vasem sinu je bio mentor,i za to je morao biti nagradjen. Par Kolavcic-Kolavcic je napravio VAS sin!!!! Pitate se kako???? Tako sto svake godine ima problem sa trcanjem,pa i ove kada na kampu nije trcao zbog povrede... Nemojte blatiti organizaciju u kojoj ste i sami bili ISTAKNUTI clan,organzaciju u kojoj ste i sami vedrili i oblacili,i nemojte izlaziti u Zurnalu zbog svog naslednika,jer samim tim POTVRDJUJETE DA SE ZBOG LICNIH INTERESA SVOJE PORODICE BACA LJAGA NA CITAV RUKOMET!!!

Odgovori
servis

Sudije nikako da shvate da su samo servis takmićenju. Kad ih neko spomen u negativnom kontekstu oni se brane da je to atak na ćitav rukomet. Ali kad pogledate RS Vojvodine vodi sudija, RS Kosova i Metohije sudija, centralna Srbija sudija, jedino Jaran u BGD.kvari sliku. Po skupštinama glavni glasači sudije i kontrolori. Božinim promenama ih više nema baš toliko, zato su ostrašćeni i sve im smeta. Prete bojkotom liga jer ih ne vode. Znaju u rukometu ko je ko posebno o Veličkoviću. Jeste vedrio ali sve vas je obukao i to za džabe a ne ko sad, sve plaćate kroz obavezne kampove i besmislene seminare od 3 dana gde se na vama iživljavaju najgori đaci Maxine akademije.

Odgovori
Sabac

Ko je obukao sudije i kontrolore? Koliko se secam, prvi je to uradio predsednik Proletera

Odgovori
Banjica

Ponasanje Velickovica je za svaku osudu, Zasto si gađao Nenadica flasom, nije ti smetalo kad si ti bio u uo zsik rss da Đuricic padne na trcanju pa onda molis maksu da se kolega u istom danu vraca iz Ralje da ponovo trci i to sve zbog tebe.Tvoje postenje je svima poznato vazio si za najkorumpirijanog sudiju o tebi svi znaju i tvoje suđenje u cetinju bg crvenki vojvodini mokroj gori pkb .Sin je dobar sudija samo nemoze da istrci norme decko je punoletan pusti ga da se sam.bori a ne ti za njega.

Odgovori
Banja Luka

Zaista nije u redu što je gađao plastičnom flašicom, čudno je za njega da nešto konkretnije nije imao pri ruci. Mislite da ni s' kim drugim ne bi znao da sudi (osim sa Đuričićem)? U to vrijeme Petar Boričić je bio raspar a koliko znamo ne bi im bilo prvi put. Poznato nam je da kod njega nikada nijesi mogao da kažeš da je fix 1. Zato smo više voljeli da nam sudi u Derventi, Prijedoru, Bijeljini... Koliko nam je poznato voljeli su i iz Srbije sa njim da idu u Priboj, N.Varoš. Titograd, Berane, Mojkovac, Pljevlja Bujanovac, Prištinu, K.Mitrovicu, Negotin, Niš, Zaječar, Bar, Leskovac, Pančevo, Kać,Suboticu,Kikindu, Sečanj, Bačku Palanku, Sombor, Aranđelovac... Na mnoga mjesta na kojima vi sa Banjice nikada nijeste bili bar rukometa radi. Ovo za sina ste sigurno u pravu nek se bori sam. Roditelji previše štite svoji đecu posebno tamo gdje nema potrebe. Valjda je to postalo moderno baš prećeraše.

Odgovori
TIPIČNO

Tipično za rukomet u Srbiji. Sve je podredjeno sudijama i članovima njihove bliže i šire familije.

Odgovori
Boza Vaucer

Samo legende mogu da spase srBski rukomet

Odgovori
Drz te lastis foteljasi jos malo ...

Lastis kriterijum ?!? Pa kad nam se u ligu ulazi kupovinom Bozidarovog Vaucera ... Kada imamo najavu bojkota superlige... I pad UO RSS uskoro... Sta je jedan lastis manje vise...

Odgovori
fotelja na rentu

a kad će padne uo rss, men se čini za dve tri godine kad im istekne mandat kako ih rušite, bolje da ćutite i radite nešto nego što po forumu žurnala palite i žarite, rušite i kvarite .... hahah koji ste vi gulanferi svi zajedno hahaahah

Odgovori
Znaci nikada

Sine, dobro zapamti fotelju na rentu ... I ti i selekor sa konkurs Cvetkovic kockar, i selektor peskasa izabaran preko sexulane orjentacije, i vd sekretara koji pise propozicije, i direkor lige zvani Prevara, ali Boga mi klubovi koji su kupili vaucere...mozda bude povracaj novca... Sledeci put ces tu fotelju na rentu ili lastis videti kada opet Djurkovic postane nesto u srbskom rukometu ...

Odgovori
Xy

Zasto zurnal nista nepise o promeni sistema takmicenja suprotno zakonu o sportu Gde je Cecin komentar u raslje ona se bavila ranije sa tim Gde je Paja erceg zasto sad ne komentarise ili skuplja snagu za selektore

Odgovori
Ravnica

Zato sto RSS placa reklamu tj.cutanje kao i Balkan Handballu i naravno d aje Zurnal sluga rezima i naravno da ne smete da objavite ovaj komentar a narocito se bojit e da mi odgovorite jer je ovo istina

Odgovori
Rukometas

Dokle god rukomet vode sudije nikada nas rukomet nece napredovati

Odgovori
357

Стојковићу, ти ли си ? Сменисмо једног судију да дође други.... Е нећеш се налинковати и на нове...

Odgovori
Arandjelovac

Arandjelovac je najbolje osetio sudisku nepravdu, protiv medicinara u Sapcu kada su rukometasice Bekamenta najstrasnije pokradene od sudija po nalogu Visekrune . To je najveca sramota u istoriji rukometa.

Odgovori
kop

kad ne znate da dovedete saju

Odgovori
gile

Sudija Nenadic je dupla nula od coveka ali nisi smeo da ga gadjas bilo cime.Kako li bi ti nakitio tuzbu da je neko na tebe potegao makar i papirnu konfetu u ,,tvoje"vreme kada od tebe nije moglo da se zivi.Sin Darko ume da sudi ali vraca tvoje dugove.

Odgovori
ministar

ko sve sudi. momci koji su na prvoj ligi centar nemaju osnovno rukometno znanje, a da ne pricamo o poznavanju pravila i osecaju da prate igru. Tatini i mamini sinovi su sudije. Srpski rukomet se vec 15 godina igra samo zbog sudija i delegata. Jedino su oni redovno placeni. Koliko je igraca placeno u super B ligi i prvim ligama? Promil

Odgovori
desni bek

Mozda znaju da sude a mozda i ne,ali najstrasnije je ponasanje tih od kojih je vecina zalutala na 40 × 20 ali ih razne šušumige od kontrolora ili direktora lige teraju da odrade prljave radnje.Te sudije nemaju ni osnovnu ljudsku kulturu a ni znalje ni autoritet jer su ih mentori ubedili da oko kupe ista odela a cesto i od njih,ista odela,kosulje,kravate i torbe da su oni neki vazan faktor i da se rukomet igra zbog njih. Nazalost.

Odgovori
portal

Ministre svaka cast za komentar..

Odgovori

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija SPORTSKOG ŽURNALA ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne - skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije „SPORTSKOG ŽURNALA“ kao i bilo kakvu pretnju, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj. Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. SPORTSKI ŽURNAL ONLINE nema nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za skraćivanje komentara i njihovo objavljivanje. Redakcija ne odgovara za stavove čitalaca iznesene u komentarima. Vaš komentar može sadržati najviše 1.000 pojedinačnih karaktera, i smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Da biste videli ostatak vesti

Registrujte Se Prijavite Se

Prijava

Facebook Prijava

ili

Registruj se › Zaboravili ste lozinku?

Registruj se

Facebook Prijava

ili

Unesite Vašu adresu e-pošte da biste dobili novu šifru