Величковић оплео по Заједници судија Београда и Србије: Ластиш критеријуми!

20

Годину дана после инцидента на регионалном семинару судија и контролора групе Центар у Слодесу у коме су учествовали некадашњи савезни судија, сада контролор, Славољуб Величковић, његов син Дарко и Бранислав Ненадић, овај случај није затворен

ФОТО: Ројтерс

Заједница судија и контролора Србије је 18. септембра, две недеље после инцидента, Величковићу сениору изрекла шестомесечну казну забране вршења контролорске дужности због гађања пластичном флашом млађег колеге Ненадића. Дарко је због вербалног учешћа у том догађају прошао са условном новчаном казном у износу од 50.000 динара, која није извршена будући да у назначеном шестомесечном временском периоду није начинио никакав прекршај.

У међувремену је у тандему са Бојаном Колавчићем сезону завршио, по контролама, као најбоље оцењени пар на Првој лиги Центар.

Међутим, по критеријумима Заједнице судија и контролора не може да напредује на листи, односно да пређе на виши ранг, Супер Б лигу.

Млађи Величковић је 30. јуна Комисији за жалбе РСС упутио „захтев за ванредно ублажавање дисциплинске казне”, а позивајући се на одлуку Прекршајног суда од 3. априла ове године, пред којим је такође вођен овај случај и којом се ослобађа одговорности.

Ипак, коначан суд би требало да да друга инстанца, Стална арбитража РСС, која се због одмора још није састајала.

Млађи Величковић покушава да оствари право напретка на листи зарађено по оценама у протеклој сезони као што је то и његов колега који ће у наредној судити са новим паром, рођеним братом Иваном Колавчићем.

А, што се Величковића сениора тиче, намерава да заврши контролорску каријеру.

Зашто тако?

Зато што су сви критеријуми Заједнице судија и контролора растегљиви као ластиш и примењују се од случаја до случаја.

Конкретно, на шта мислите?

Па, ево на већ формиране листе за наредну сезону где видимо да имамо судије и контролоре који су, по чудној речи условно, уврштени на листе иако немају припадајуће категорије за тај степен такмичења. Када су и критеријуми сувише уски онда се прибегава и замени критеријума као што је било у протеклим периодима када човек достигне старосну границу, а они у мају промене критеријум да би га у јуну подмладили. На листама су тренутно, на пример из Београда, контролори који су падали са листе или никад нису судили највиши степен такмичења.

Циљате ли то на неког конкретно?

Препознаће се. Једноставно не желим да учествујем више у овако негативним селекцијама где се бирају углавном послушни, а све мање стручни. Читав хаос је заправо настао приватизацијом Заједице судија Београда, где председник (Зоран Тијанић прим. а), себи даје за право да сам предлаже парове и услишава жеље судија не гледајући интересе сопствене заједнице.

Јел можете да образложите?

Имамо сада случај да је направљен пар Даути - Минић, где је Минић у протеклој сезони рангиран као 14. на Првој лиги Центар, али мимо свих критеријума уврштен је на Супер Б листу. Иста ствар је и са највишим степеном код контролора где Пендић одлази са листе годину дана пре испуњења старосне границе и где Београд може да га замени другим, тако је предвиђено критеријумима, а Тијанић великодушно уступа то место централној Србији, Живковићу.

Шта је са Заједницом судија Србије?

Стално се говори о неком квалитетном раду, а последњих пет година немамо ни једног међународног контролора. Какав је то онда рад? Причамо о компетенцијама, па долазимо у ситуацију да међународне судије контролишу неки самозвани доктори непознатих специјалности. Када сам покушавао да укажем на начине како бисмо превазишли, на пример сукобе интереса, и применили метод који су већ годинама употребљавали за Мини лиге када контролори са нижег степена контролишу судије са вишег, па им се контроле вреднују и тиме напредују, одговорено ми је да мора да се поштује претпоставка компетентности, а до тада је то функционисало. Тиме ми је јасно стављено до знања да ја и нисам битан и да моје знање и стечене вештине у рукомету нису битне за Заједницу судија Србије.

Величковић је желео да напомене:

Чак је и мој лични сукоб са судијом Ненадићем покушан да се исполитизује, а све у сврху прошлогодишње предизборне кампање у РС Србије иако нисам имао никаквих амбиција ни тад ни сад, још мање убудуће. И због свега тога и гомиле других ствари савест ми не дозвољава да учествујем у оваквим и сличним махинацијама – закључује Славољуб Величковић.

Kоментари (20)

Само регистровани и улоговани корисници могу да оцењују коментаре!

Пpиjaвa Региcтрyј ce

Додај коментар

Преостало карактера:
Sudac

Kriterijume ste vi menjali Gospodine Velickovicu,i to bas zbog tog SAMOZVANOG DOKTORA NEPOZNATE SPECIJALNOSTI,jer ste tada bili u odlicnim odnosima sa njim. Cak sta vise, Vasem sinu je bio mentor,i za to je morao biti nagradjen. Par Kolavcic-Kolavcic je napravio VAS sin!!!! Pitate se kako???? Tako sto svake godine ima problem sa trcanjem,pa i ove kada na kampu nije trcao zbog povrede... Nemojte blatiti organizaciju u kojoj ste i sami bili ISTAKNUTI clan,organzaciju u kojoj ste i sami vedrili i oblacili,i nemojte izlaziti u Zurnalu zbog svog naslednika,jer samim tim POTVRDJUJETE DA SE ZBOG LICNIH INTERESA SVOJE PORODICE BACA LJAGA NA CITAV RUKOMET!!!

Одговори
servis

Sudije nikako da shvate da su samo servis takmićenju. Kad ih neko spomen u negativnom kontekstu oni se brane da je to atak na ćitav rukomet. Ali kad pogledate RS Vojvodine vodi sudija, RS Kosova i Metohije sudija, centralna Srbija sudija, jedino Jaran u BGD.kvari sliku. Po skupštinama glavni glasači sudije i kontrolori. Božinim promenama ih više nema baš toliko, zato su ostrašćeni i sve im smeta. Prete bojkotom liga jer ih ne vode. Znaju u rukometu ko je ko posebno o Veličkoviću. Jeste vedrio ali sve vas je obukao i to za džabe a ne ko sad, sve plaćate kroz obavezne kampove i besmislene seminare od 3 dana gde se na vama iživljavaju najgori đaci Maxine akademije.

Одговори
Sabac

Ko je obukao sudije i kontrolore? Koliko se secam, prvi je to uradio predsednik Proletera

Одговори
Banjica

Ponasanje Velickovica je za svaku osudu, Zasto si gađao Nenadica flasom, nije ti smetalo kad si ti bio u uo zsik rss da Đuricic padne na trcanju pa onda molis maksu da se kolega u istom danu vraca iz Ralje da ponovo trci i to sve zbog tebe.Tvoje postenje je svima poznato vazio si za najkorumpirijanog sudiju o tebi svi znaju i tvoje suđenje u cetinju bg crvenki vojvodini mokroj gori pkb .Sin je dobar sudija samo nemoze da istrci norme decko je punoletan pusti ga da se sam.bori a ne ti za njega.

Одговори
Banja Luka

Zaista nije u redu što je gađao plastičnom flašicom, čudno je za njega da nešto konkretnije nije imao pri ruci. Mislite da ni s' kim drugim ne bi znao da sudi (osim sa Đuričićem)? U to vrijeme Petar Boričić je bio raspar a koliko znamo ne bi im bilo prvi put. Poznato nam je da kod njega nikada nijesi mogao da kažeš da je fix 1. Zato smo više voljeli da nam sudi u Derventi, Prijedoru, Bijeljini... Koliko nam je poznato voljeli su i iz Srbije sa njim da idu u Priboj, N.Varoš. Titograd, Berane, Mojkovac, Pljevlja Bujanovac, Prištinu, K.Mitrovicu, Negotin, Niš, Zaječar, Bar, Leskovac, Pančevo, Kać,Suboticu,Kikindu, Sečanj, Bačku Palanku, Sombor, Aranđelovac... Na mnoga mjesta na kojima vi sa Banjice nikada nijeste bili bar rukometa radi. Ovo za sina ste sigurno u pravu nek se bori sam. Roditelji previše štite svoji đecu posebno tamo gdje nema potrebe. Valjda je to postalo moderno baš prećeraše.

Одговори
TIPIČNO

Tipično za rukomet u Srbiji. Sve je podredjeno sudijama i članovima njihove bliže i šire familije.

Одговори
Boza Vaucer

Samo legende mogu da spase srBski rukomet

Одговори
Drz te lastis foteljasi jos malo ...

Lastis kriterijum ?!? Pa kad nam se u ligu ulazi kupovinom Bozidarovog Vaucera ... Kada imamo najavu bojkota superlige... I pad UO RSS uskoro... Sta je jedan lastis manje vise...

Одговори
fotelja na rentu

a kad će padne uo rss, men se čini za dve tri godine kad im istekne mandat kako ih rušite, bolje da ćutite i radite nešto nego što po forumu žurnala palite i žarite, rušite i kvarite .... hahah koji ste vi gulanferi svi zajedno hahaahah

Одговори
Znaci nikada

Sine, dobro zapamti fotelju na rentu ... I ti i selekor sa konkurs Cvetkovic kockar, i selektor peskasa izabaran preko sexulane orjentacije, i vd sekretara koji pise propozicije, i direkor lige zvani Prevara, ali Boga mi klubovi koji su kupili vaucere...mozda bude povracaj novca... Sledeci put ces tu fotelju na rentu ili lastis videti kada opet Djurkovic postane nesto u srbskom rukometu ...

Одговори
Xy

Zasto zurnal nista nepise o promeni sistema takmicenja suprotno zakonu o sportu Gde je Cecin komentar u raslje ona se bavila ranije sa tim Gde je Paja erceg zasto sad ne komentarise ili skuplja snagu za selektore

Одговори
Ravnica

Zato sto RSS placa reklamu tj.cutanje kao i Balkan Handballu i naravno d aje Zurnal sluga rezima i naravno da ne smete da objavite ovaj komentar a narocito se bojit e da mi odgovorite jer je ovo istina

Одговори
Rukometas

Dokle god rukomet vode sudije nikada nas rukomet nece napredovati

Одговори
357

Стојковићу, ти ли си ? Сменисмо једног судију да дође други.... Е нећеш се налинковати и на нове...

Одговори
Arandjelovac

Arandjelovac je najbolje osetio sudisku nepravdu, protiv medicinara u Sapcu kada su rukometasice Bekamenta najstrasnije pokradene od sudija po nalogu Visekrune . To je najveca sramota u istoriji rukometa.

Одговори
kop

kad ne znate da dovedete saju

Одговори
gile

Sudija Nenadic je dupla nula od coveka ali nisi smeo da ga gadjas bilo cime.Kako li bi ti nakitio tuzbu da je neko na tebe potegao makar i papirnu konfetu u ,,tvoje"vreme kada od tebe nije moglo da se zivi.Sin Darko ume da sudi ali vraca tvoje dugove.

Одговори
ministar

ko sve sudi. momci koji su na prvoj ligi centar nemaju osnovno rukometno znanje, a da ne pricamo o poznavanju pravila i osecaju da prate igru. Tatini i mamini sinovi su sudije. Srpski rukomet se vec 15 godina igra samo zbog sudija i delegata. Jedino su oni redovno placeni. Koliko je igraca placeno u super B ligi i prvim ligama? Promil

Одговори
desni bek

Mozda znaju da sude a mozda i ne,ali najstrasnije je ponasanje tih od kojih je vecina zalutala na 40 × 20 ali ih razne šušumige od kontrolora ili direktora lige teraju da odrade prljave radnje.Te sudije nemaju ni osnovnu ljudsku kulturu a ni znalje ni autoritet jer su ih mentori ubedili da oko kupe ista odela a cesto i od njih,ista odela,kosulje,kravate i torbe da su oni neki vazan faktor i da se rukomet igra zbog njih. Nazalost.

Одговори
portal

Ministre svaka cast za komentar..

Одговори

Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција СПОРТСКОГ ЖУРНАЛА ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „СПОРТСКОГ ЖУРНАЛА“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. СПОРТСКИ ЖУРНАЛ ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Да бисте видели остатак вести

Региструјтe Cе Пријавитe Ce

Пpиjaвa

Facebook Пријавa

или

Региcтрyј ce › Заборавили сте лозинку?

Региcтрyј ce

Facebook Пријавa

или

Унесите Вашу адресу е-поште да бисте добили нову шифру