Почетна / Рукомет / Репрезентација

Завршено снимање документарца о рукометном финалу из 1993. године

Незаборавном, несвакидашњем, са пуно преокрета и лудом завршницом која је најбоље описивала године у којима смо тада живели
ФОТО: Н. Неговановић

Последња клапа документарног филма о чувеном рукометном финалу из хале „Пионир” 1993. године, тада моћних тимова Црвене звезде и Партизана, пала је у недељу 23. маја на истом месту, под сводовима најпознатије београдске хале, тачно на годишњицу утакмице која је остала у колективном спортском сећању нације.

Два тима предвођена будућим звездама светског рукомета, Ненадом Перуничићем, Драганом Шкрбићем, Недељком Јовановићем, Дејан Перићем, Александром Кнежевићем, Игором Бутулијом, Сењанином Маглајијом, Зораном Ђорђићем и другима, одиграла су сјајну сезону која је свој врхунац имала у трећем мечу финала пле-офа.

О једној утакмици, али и генерацији која је остављена без шансе да се такмичи на међународној сцени у најбољим годинама због санкција уведених СР Југославији, причу је написао рукометни новинар Жика Богдановић, а продукција Видеострој ушла у пројекат снимања филма.

Један од главних актера целе приче, човек који је на паркету хале „Александар Николић” последњег дана снимања евоцирао успомене на чувени гол који је постигао у последњој секунди тог финала пре тачно 27 година у дресу Партизана Недељко Јовановић, није крио емоције.

Нико од нас није био свестан да ћемо последњи дан снимања и наше завршно окупљање у „Пиониру” бити баш на дан утакмице. Тако је изгледа било суђено. Било је лепо и интересантно. У неколико дана снимања спаковали смо све емоције и сећања, не само на ту утакмицу, већ и на све оно што смо као генерација прошли у тим бурним временима. Надам се да ће филм имати једну историјску вредност, а да ће наши потомци и нове генерације имати прилику да виде каква су то била времена и какви смо то спортисти били ми – рекао је Јовановић.

Легендарни капитен те генерације рукометаша, у том финалу 1993. године, члан Црвене звезде Драган Шкрбић одушевљен је идејом о филму.

Уживали смо на снимању, било је занимљиво и лепо. Емоције су кулминирале када смо чули глас коментатора Срђана Кнежевића и хук трибина са те утакмице који су нас вратили у тај дан. Надам се да ће људи уживати у подсећању на једну генерацију и историјску утакмицу по којој нас многи памте. Чим се утакмица завршила, било је јасно да ће остати записана у историји рукомета. Била је спектакуларна, неочекивана, атмосфера је била чудесна, први пут смо играли у „Пиониру – рекао је Шкрбић.

Остала је у меморији свих људи који воле спорт, али оно што нисам могао да претпоставим да ћемо снимати филм 27 година касније. Утакмица јесте мотив, али је најмање приказана, јер је жеља била да се прикаже и то како смо тренирали, живели, спремали за Олимпијске Игре у Барселони на које нисмо отишли. Живот под санкцијама, девесете, то ће бити приказано, а млади ће моћи да виде и једно другачије време. Верујем и да ће шира публика проживети све емотивно, како смо то и ми доживели претходних дана. Волео бих да филм допринесе да нека нова деца заволе и заиграју рукомет, као што смо ти ми некада.

Идејни творац новинар Балкан хендбал Жика Богдановић, верује да ће једна оваква прича инспирисати људе из рукомета и мотивисати их да покрену ствари на боље у трофејном спорту.

Идеја није била да направимо причу у којој је Партизан освојио титулу, а Звезда изгубила, већ да кроз ту луду утакмицу прикажемо и лудо време у коме се живело. Време у коме је та генерација била избачена са међународне сцене, није могла да игра велика такмичења, остала без ОИ у Барселони три дана пре церемоније отварања. Та генерација рукометаша била је осуђена да се надмеће између себе у можда и најгорој години у модерној историји наше државе. То финале плеј-офа је у том тренутку била схваћено као борба за шампиона света, а не СР Југославије, зато га и памтимо. Верујем да ће гледаоци имати шта да виде и чују, а да ће људи из рукомета остати инспирисани и мотивисани за неке нове, лепе ствари у будућности.

Менаџер пројекта, аутор успешних документараца „250 степеника” и серијала „Златни момци” Владимир Пајић, верује да ће публика бити задовољна.

Утисци су фантастични, сви смо били на једном новом задатку. Енергија читаве екипе са главним актерима је била феноменална. Најбољи показатељ за то јесте да ми из ове перспективе први дан снимања који се десио пре шест дана, делује далеко као да је био пре месец и по. Ово ће бити важан филм за ову генерацију и надам се један електро-шок за рукомет, спорт за који смо као нација талентовани и имали велике резултате. Када је спортски филм у питању, ово је врхунска продукција – рекао је Пајић.

Коментари19
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

rukometni navijac reprezentacije
Urukometu je mnogo ljubomore i zavisti.Slazem se sa potpisnikom koji je istaknuo bekovsku liniju Perunicic, Jovanovic, Butulija kao izuzetnu u evropskim razmerama.Kada njima dodamo pivota Skrbica, fantasticnog igraca odbrane Predraga Perunicica,desna krila Knezevica i Zikicu Milosavljevica,leva krila Stefanovica i Jokica i golmane najvece svetske klase Belog Stojanovica i Dejana Perica eto nesumljivo reprezentacije u to vreme sigurno najbolje u Evropi i na Svetu.Proklete devedesete godine ucinile su svoje i to,nazalost, nije i formalno potvrdjeno.
nekadasnji rukometas
Bila je to neverovatno kvalitetna generacija rukometasa.Devedesete godine su ih omele da postignu mnogo vise. Nisu oni krivi za to. Svi evropski strucnjaci su ih izuzetno cenili.Nisu imali ni pravu logistiku i trenere.Kako je samo bila fantasticna bekovska linija te reprezentacije--Perunicic,Jovanovic,Butulija.Perunicic je bio neverovatan suter razornog udarca koga su Butulija i Jovanovic prosto hranili upotrebljivim loptama.Jovanovica niko nije mogao da zaustavi u njegovim silovitim probojima i neukrotivoj energiji a Butulija je bio izuzetan u tranziciji iz odbrane u napad,imao je sjajan pas i lucidne asistencije prvenstveno za pivota i krila i pored svega toga najvise je dao golova za reprezentaciju od ovih igraca u ovoj generaciji.
Radasin
Jel mogu ovu sliku da uramim pa da okacim kod babe iznad sporeta umesto onog: Kuvarice dobro kuvaj ali novce cuvaj ili Manje zbori da ti rucak ne zagori! Sve je zagorelo rodjaci moji. Naslov fima bi mogao da bude: Rukomet gori a oni se cesljaju!
rukometni analiticar
Covek koji je mnogo ucinio za ovu generaciju rukometasa je cuveni profesor i dugogodisnji selektor zenske i muske reprezentacije -Jezdimir Stankovic.Veliki trener,pedagog i psiholog je ove igrace selektirao,na vreme ih ukljucio u reprezentativne programe,organizovao im medjunarodne utakmice i sl. ali kada im je najvise pruzao dosao je umesto njega Zoran Zivkovic koji jednostavno sa svojim metodom rada,sa prevazidjenom metodama treninga i igre i njemu svojstvenim stilom nije uspeo da se ukljuci u tokove igre koju su ovi nasi igraci vec uveliko usvajali i igrali u istaknutim evropskim timovima.Nastali su mnogi nesporazumi itd.itd...
rukometni hronicar
Velika je greska da se putem utakmice Zvezda-Partizan koja je odigrana 1993 god. reprezentuje nas rukomet toga vremena. Pored toga sto je to bila jedna neregularna utakmica zbog loseg sudjenja, to je bio i vrlo nekvalitetan rukomet.Konacan rezultat bio je 15-15 sa mnogo prekida bez ikakve tecnosti u igri i pravog ritma koji prati sadasnji savremeni rukomet.To ide i na dusu tadasnjih trenera Zvezde i Partizana.Svojevremeno je Kjel Johanson tadasnji selektor Svedske kada je pogledao snimak te utakmice rekao nasem treneru Kosovcu da ne pokazuje taj snimak nikome da ne bi srozao ugled naseg rukometa jer je to antipropaganda rukometa a da on ne zeli da se Jugoslovenski rukomet prikazuje na taj nacin.Pravi rukomet je prikazala ova nasa reprezentacija 1996 u Spaniji kada smo u borbi za bronzu pobedili Svedsku sa Johansonom na celu.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.