Почетна / Рукомет / Репрезентација

Да ли је време за странца на кормилу Орлова?

Председник РСС Божидар Ђурковић и управни одбор имају тежак задатак, да изаберу новог, деветог, селектора Србије
ФОТО: Н. Неговановић

Србија је остала без селектора мушке репрезентације. Орлови су на последња два велика такмичења заузели 18. и 20. место, што су најлошији резултати у историји наше земље, па је Ненад Перуничић одлучио да поднесе оставку на место стратега нашег тима.

Некадашњи репрезентативац Југославије и некада један од најбољих играча света, најавио је овакав епилог још на првенству Европе у Аустрији, кад наша селекција није испунила циљ и обезебдила пласман у други круг. Још у Грацу је Перуничић рекао како је спреман да сноси сву одговорност, те да је репрезентација изнад свега, да је одлазак ствар морала и части.

Тако ће наша земље, од осамостаљења 2006. године, десети пут бирати селектора мушке репрезентације. Пошто је неуспешно завршен још један олимпијски циклус, евидентно је да ће Орловима бити потребан селектор за наредне четири године.

Председник РС Србије, Божидар Ђурковић је прекјуче истакао како ће се залагати за трајно, а не привремено решење орочено на јунски бараж за Светско првенство у Египту.

– По мени не треба да се иде на привремено решење, већ трајно. Квалификације нису ни тако брзо, али и јесу, захтевају да донесемо решење. Не можемо као озбиљни људи да причамо ни са једним тренером и да кажемо „водићеш само квалификације“. По мени то мора да буде дугорочно.

И управо је први човек Савеза сада на потезу. Шаховска табла је поново отворена, код Ђурковића и УО су беле фигуре и они су ти који морају да направи први потез и започнну нову „игру“.

Годинама уназад се поставља исто питање, да ли би странац  требало да има предност у односу на неког домаћег тренера. Истина, за разлику од свог претходника, Божидар Ђурковић није крио заинтересованост да бригу о Орловима преузме неки страни стручњак, тако да је право време да се клупа националног тима коначно повери неком тренеру са ауторитетом, искуством, огромним успесима...

Годинама је то уобичајена појава у светском рукомету, земље попут Норвешке, Данске, Исланда, Немачке, Пољске, Мађарске, Словеније, па чак и Аргентине, Египта, Катара, Јапана су одавно преузеле ову формулу. И имале успеха.

Некада су Данци били на цени, али последњих неколико година примат су преузели тренери из Шпаније, који неоспорно имају огромне успехе како на клупи клубова, тако и у на кормилу разних репрезентација.

Није тајна да су раније интересовање за вођење српског тима јасно и гласно показивали легендарни стручњаци попут Каденаса, Сабатеа, Ортеге, Раула...

Колико се може чути ових дана у рукометним круговима заинтересованост и даље постоји. На обе стране, додуше. Једина кочница у овим преговорима могу да буду једино финансије, јер се РСС година суочава са овим проблемом.

Коментари32
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Драган КНН
Два Љубомира , Врањеш и Обрадовић ! Обрадовић да остане са женском репрезентацијом ... Избор је Врањеш !!!
Deda-mile
Vranjes ima jak ugovor sa slovenijom
deda_mile
Za selektora treba neko da dodje ko shvata modern rukomet. Vujovic nije resenje za nas rukomet covek samo dolazi kad je ekipa vec uigrana dosada nikad nije napravio on sam ekipu.
Otac Branislav
Nama treba prvo predsednik strani drzavljanin.Boza je stranac u rukometu.Spasi nas Boze!
Ненад
Селектор треба да буде неко од ове шесторице Велимир Петковић,Веселин Вујовић,Александар Брковић, Хуан Пастор,Раул Гонзалес,Давид Девис ова екипа осваја златне медаље голмани Милосавњев,Цупара десна крила Радивојевић, Дарко Ђукић лева крила Немања Илић,Вања Илић пивотмени Басарић,Пушица,Марсенић леви бекови Рнић,Ђорђић,Драгаш десни бекови Вујин,Зененовић средњи бекови Ненадић,Шешум
partzan
Sta je Brkovic osvojio ? Hahahaha Vidi se sve zlatne medalje hahaha . Gde god dodje daju mu zlato
Tratatira
Sacuvaj boze!
Прикажи још одговора
Opa Djudjo
RSV : Novi statut ili ne ucestvujemo u izborima Znaci Bozo nameravas li jos 4 godine moraces bez RSV samo sto to sada unapred i nema iznenadjenja ni za Bozu ni za Pavlova a ni za Stojkovica . Mozete i dalje bez RSV ... samo napred !
Polako s odustajanje
Znaci jos 4 dine bez RSV Pavlova ce kandidovati Rukometni savez kopir aparata Krer krered keeredre

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.