Почетна / Рукомет / Репрезентација

Вучковић: Лични интереси испред рукомета

Прослављени репрезентативац Србије и освајач сребрне медаље истиче да је руководство савеза највећи кривац за нови дебакл
ФОТО: Архива Журнала

Ненад Вучковић је био један од најбољих играча генерације која је освојила сребрну медаљу на Европском првенству 2012. и играла на Олимпијским играма у Лондону, био је носилац игре и један од водећих момака тог доба.

Сјајни организатор игре је веома поштован у рукометним круговима, оставио је дубок траг у Француској и Немачкој, био капитен Мелцунгена и момак који је на сваком кораку показивао културу и васпитање.

Као и свим бившим играчима, тешко му је пао нови дебакл и катастрофалан резултат у Грацу, али увек одмерен и примерен, а с друге стране оштар у изјавама, Ненад Вучковић је одмах рекао:

– Не бих ја пуно причао о играчима и тренеру Ненаду Перуничићу. Овде су потребни огромни резови, није поента сменити само тренера, морају сви да оду из Савеза. Играчи су последњи на листи криваца, најлакше је сада по њима ударити, али проблем је далеко комплекснији. За ове играче треба имати поштовања, јер су дошли свесни ситуације и опет дали све од себе и играли срцем. Они нису ништа  криви. Ови момци нису били спремни психички да изнесу терет. Огромно бреме су имали, јер је свака утакмица била борба за голи живот.

Играчи нису криви

Ненад Вучковић је у неколико наврата истицао да не дозвољава да се критикују играчи.

- Они су одлични момци, вредни, борбени, дошли су да играју и нису криви за комплетан хаос који влада у рукомету. Богдан Радивојевић је имао савршену полусезону у клубу и није  заборавио да игра за три дана.

Немамо звезде

Да ли је проблем што, осим Владимира Цупаре, немамо играча у неком врхунском клубу?

– Јесте. Ми смо имали битне улоге у својим клубовима, играли најјачу лигу, а данас момци одлазе у Румунију, па тек онда ако им се посрећи заврше у Немачкој или Француској.

Ненад Вучковић је истакао да је сагласан са Николом Манојловићем и свиме што је он рекао. Почевши од катастрофалног вођења Савеза до очајних резултата, несрећног система и организације, која никако не функционише годинама. Такође је истакао да су играчи и тренери увек производ свега што се годинама ствара у Савезу.

– Можда то некога боли, али дефинитивно су лични интереси овде испред рукомета. Не треба да се сведу на минимум, него да буду на нули, да сви почну да размишљају о рукомету једном за сва времена. Ко год је на било којој позицији мора да размишља у интересу рукомета. Мислим да у Савезу треба да буду људи који не зависе од овог спорта, који су остварени у бизнису, јер само тако можеш у потпуности да се посветиш пун љубави. Ако си независан можеш неометано да радиш, да имаш отворену дискусију, а не страх да се некоме замериш.

Да ли бисте преузели неку улогу у Савезу?

– Не, мислим да су у канцеларији потребни способни људи, млади играчи, а да председник мора да буде човек са јаком позицијом и добрим везама. Све остало могу да воде бивши играчи. Ја сам увек спреман да помогнем. Рукомет ми је све дао, омогућио леп живот и хоћу да му вратим некако, а не из користи и интереса.

Шта је ту највећи проблем?

– Ми смо светлосну годину за свим другим земљама. Од организације Савеза, па до игре. Треба да се посвети неко са огромном енергијом, не интересују ме имена, само хајде да радимо. Морамо да прихватимо и украдемо нешто од некога ко добро ради. Нисмо ми најпаметнији на свету. Норвежани нису постојали нигде, али су чекали и радили, стварали, имали систем, па су сад постали сила. Ми смо лимитирани, наплаћујемо чланарине људима којима немају новац. Под хитно да се пронађе решење, да се привуку неки нови, способни људи.

Како коментаришете рад Ненада Перуничића?

– Нисам се никад бавио тим послом и не могу да коментаришем његов рад. Очигледно по резултатима није био спреман за репрезентацију.

За крај је Ненад Вучковић рекао:

– Да би и репрезентацији било боље мора да се уложи огромна енергија. Да све ово другачије функционише, да се мења систем,  успоставе нормални односи Централне Србије, Војводине, помире људи, а не да се гледају само лични интереси.

Коментари17
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

trener
Vucko, sto nisi odmah reko da predlazes Djukica za presenika RSS.
Миле Мрђеновачки
Долази време, ако већ није дошло, да ће се новац издвајати према резултатима, тако да ће се заиста кренути од нуле. И поред великог стрпљења не прочитах да су остварени резултати на последња два такмичења, катастрофални. Селектор који је остварио такве резултате не заслужује више од 10 (десет) процената садашње плате... "Нови људи ван рукомета, који имају пара", ЗАШТО би улагалисвоје паре данас у рукомет? Из првих коментара видим да је борба за власт већ поћела, тако да је жеља за помирењем једна од лепих жеља. Први проблем је у ставу: НЕКО други је крив... Сви на терену и око терена су криви, заједно са... списак је дуг!!! Други Основни, суштински проблем је у начину доношења одлука, начину гласања и прегласавања. Све иде ка реалности да ће неко, негде, некада донети одлуку о хитном увођењу Ванредних мера, или да ће тај неко, негде одлучити да све пусти да иде како сада иде. Где је ту рукомет? Решења има, а да ли има памети и мудрости- видећемо.
bisko
tako je ,za sve ste u pravu samo to sto to ima malo ko hrabrosti da kaze jer svi uzimaju od rukometa
Mlacenje
Prazna slama.
Ma, dobro je
Interesantblno je da nemamo rezervnu garnituru dresova, ali nam se reprezentacija jos nije vratila sa EP posle ispadanja, evo vec dva dana. ....ili mozda jeste, ali niko od novinara nije otisao da pita trenera i vodjstvo kako su? Sve lici na ozbiljan pokusaj zataskavanja, bice verovatno neki skup za novinare u martu, aprilu. Kazu da jos ima novanara koji ispred FSSa cekaju da cuju sta ce reci Krstajic.
Nije cudo
Pa u RS je sve po politickoj i stranackoj liniji..Koji novinar moze objavit dolazak i bilo sta ako "vodja" ne dozvoli..Pa i jesmo u rukometu od pionira do siniora i seniorki u ovoj propasti...
Dosta više bre
Sada, na kraju svojih karijera, svi pametuju. Neka kaže svako od njih koliko je vratio srpskom rukometu koji je njima omogućio sve. Do juče su oni bili u dresu reprezentacije, pa su njih čekali do šest sati ujutru da se vrate iz noćnog provoda, i to na dan utakmice. Pitajte Rastka Stojkovića kada je dolazio u hotel u Nišu, uoči utakmice sa Belorusijom, pitajte Nenadića zašto je uslovljavao da spava kod kuće za vreme priprema za SP, pitajte Vučkovića da li je poklonio jednu jedinu loptu svom matičnom klubu u Prokuplju, a kaže da ima uspešan biznis, zahvaljujući rukometu, pitajte Manojlovića da li su ga naterali i da prima nacionalnu penziju, kad su ga već naterali da igra za reprezentaciju.... i da ne nabrajam više, prestali da igraju pa bi sada da vode politiku. Oni su ti kojise bore za funkcije. Što ne dodju u Savez, pa u svojoj kući, kao svi ostali sportovi, reše problem, a ne ovako, kao baba Kurane, po novinama kukumavče i ništa ne valja, a da ih pozoveš da nešto rade, nema ih nigde
Las
Samo vas molim sve da u navali novih emocija ne licitirate celim genercijama, jer ovde nije rec o smeni generacija koja će upravljati Savezom, kao do sada, već pokušaju da se spasi naš sport. Nema tu licitiranjem "generacijama", nego nam trebaju kulturni, obrazovani, dobronamerni, vredni i sposobni pojedinci koji će raditi, kakve bre "generacije", ta potreba da se sve kolektivizuje je najpre posledica želje da se izbegne lična odgovornost.
Nikola
Sta je kome tacno rukomet omogucio i koliko ti najbolje znas po izvodu plate koju primas. Nemoj da se plasis, neces je jos dugo dobijati, neces morati nista da vratis.
Прикажи још одговора
Magija
Brkovića za selektora!!!
Sticemo nova iskustva
Ne! Nakon dobrih rezultata tamo dole,dobio je poziv iz Indije da vodi klib.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.