Почетна / Рукомет / Репрезентација

Нова провокација Црногораца: Комитска застава у "трећем полувремену"

Пошто су утакмицу против екипе Србије одиграли у зеленим дресовима, црногорски рукометаши су победу над нашом репрезентацијом прославили уз обележје присталица ревизионистичке тезе да је Србија окупирала Црну Гору пре 112 година
ФОТО: Твитер

Рукометни меч између Србије и Црне Горе, одигран на Европском првенству у Грацу, добио је након последњег судијског звиждука својеврсни политички продужетак, пише Политика.

Дан пошто су црногорски репрезентативци на тој утакмици први пут заиграли у зеленим дресовима, што је део српске јавности дочекао с негодовањем, појавио се снимак на којем се види да су играчи те екипе победу над Србијом с голом разлике славили уз заставу комитског покрета, такође зелене боје.

Реч је о покрету који власти у Подгорици настоје да представе као борце против тобожње „српске окупације” Црне Горе 1918. године.

На снимку, који је приказан и на црногорској телевизији, види се како у аутобусу, на путу ка хотелу после меча, рукометаши славе док певају и шире спорни стег зеленашког комитског покрета, који је, предвођен генералом Крстом Поповићем, Божићном побуном 1919. безуспешно устао против одлуке скупштине у Подгорици из 1918. да се Црна Гора прикључи Србији.

Овај призор је у српској али и делу црногорске јавности побудио сумњу да је излазак рукометаша Црне Горе на терен у зеленим дресовима, који такође алудирају на комите, био само провокативна увертира за ово својеврсно политичко „треће полувреме”.

На смишљену провокацију упућује и то што се збила у јеку противљења православних верника у Црној Гори недавно усвојеном Закону о слободи вероисповести.

Да је меч у Грацу и за званичну Подгорицу био више од игре показује то што су тријумф над Србијом својим репрезентативцима честитали председник и премијер Црне Горе Мило Ђукановић и Душко Марковић.

Ђукановић је том приликом указао да су рукометаши Црне Горе своју прву победу на континенталним шампионатима извојевали „спортски, храбро и витешки” и то управо „против великог ривала”.

Марковић је пак нагласио да се после меча „Црна Гора спомиње широм Европе, а њена застава се поносно вијори”.

Али, осим званичног стега те државе, барем у Грацу, завијорио се и спорни зелени знамен који нису ширили само рукометаши у аутобусу и у дворани, већ и навијачи Црне Горе за време утакмице, што доказују и слике објављене на друштвеним мрежама.

При том, та застава је саставни део иконографије присталица ревизионистичке тезе да је Србија наводно окупирала Црну Гору пре 112 година, па њоме тако сваке године на Бадњи дан машу учесници такозваног комитског марша на Цетињу поводом годишњице Божићне побуне.

Та манифестација се одржава под слоганом „Никад више 1918”, а почаст „херојима Божићне побуне” прошле године је одао и премијер Марковић.

Када је реч о зеленим дресовима црногорских рукометаша треба рећи да су устаљене боје спортске одеће те репрезентације црвена (основна) и бела или црна (резервне варијанте).

Будући да је на великим спортским надметањима, попут Европског рукометног првенства које је почело 9. јануара, пракса да сваки национални тим пре почетка надметања пријави боје дресова у којима ће играти, евидентно је зелена гарнитура изабрана „с предумишљајем”, како би у њој црногорски играчи, популарни „лавови”, премијерно заиграли управо против Србије.

Да се и у Црној Гори тај дрес поистовећује с идеологијом комитског покрета, потврђује и објава на фејсбук страници специјализованог рукометног портала Handballme.me пре меча, у којој пише: „Мотива неће фалити – ’лавови’ ће само вечерас против Србије играти у зеленим комитским дресовима – ајмо Црна Горо”.

Насупрот томе, неки други медији су оштро критиковали целу ову ујдурму, а портал Борба је читав догађај окарактерисао као фашизам, уз оцену да су рукометаши промовисали „усташку идеологију тзв. комитског покрета који је служио италијанским окупаторима”.

И на овом порталу се указује да је до провокације дошло у јеку противљења црногорском Закону о слободи вероисповести.

Коментари20
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Janjicar
Radovicu je majka iz Nisa a otac koji ga nije priznao je isto srbin Zoran... E sudbino
Smesni
Tata, brat i on ne zna se ko je vece legenda :-)
Rema
Stvarno nije bitno, njima na čast!
Objektivni
Kakve veze ima imovina SPC sa našom sramnom igrom i porazom. Ko nije znao zeleni su bili glasački listići na Podgoričkoj skupštini. Dalje, Srbe u Crnoj Gori niko ne dira, normalno rade zarađuju i slobodno idu u šetnju, podižu djecu ...No ostavimo to, nekome odgovara da nas svađa sa južnim susedima, samo da ne bi pričali o tome da smo izgubili utakmicu a naši momci igraju u mnogo jačim klubovima nego Crnogorci, ali su oni ostavili srce na terenu i više želeli pobedu od nas. Zašto??
nemanja
objketivno briga me za utakmicu.Isto me briga i za boju njihovih dresova,mogli su I sahovnicu da metnu na glavu i ovako su zelenasi poput Sekule Drljevica dok su nabijali Srbe na kolac tvrdili da su hravati pravoslavne veropispovesti odnosno hrvatski dukljani.Ono sto me intersuje jeste moj narod koji nije postao crnogorac preko noci nego je ostao Srbin.Kazes ne biju Srbe,pa jos samo i to fali da nas biju pored toga sto nam uzimaju srpsko ime,sto nam ne daju da imamo svoju crkvu sa svojim imenom I svoj jezik.Srpski jezik su progasili manjinskim jezikom,a srpski jezik govori vecina gradjana Crne Gore bez obzira kako se izjasnjavaju.Od naroda koji je dao vladiku Radeta I dinastiju Petrovic koji su bili Srbi dosli smo do manjine kojima ne daju ni crkvu da imaju,ni svoje skole i da pisemo srpskim jezikom.
SRBA
Samo ih ignorisati, ovakvih izdajica je uvek bilo u svakom narodu. Bratski narod Srbije i CG nece vecno sluziti zapadnim okupatorima, izdajica imamo i na nasoj strani. Pozdrav dobrim ljudima Crne Gore. Brat je brat, a ove ....ma ignorisati samo!
Mile
I Novi Pazar planira da uvede zelene dresove u svim sportovima u tom gradu...Da nas jedna drzava mrzi pa covek da kaze da nije do nas, al cela bivsa juga plus Pazar i Vojvodina onda treba da se zapitamo
Nemanja
Ko kaze da nas Vojvodina mrzi,sta pricas ti?Ti si Lazar koliko ja kinez.Sta mi treba da se pitamo?Jel smo mi pobili Hrvate i napravioli im logore u drugom svetskom ratu i zatrli sve sto je zivo i mrda ili oni nas?Nemamo mi sta da se pitamo ,mrznja koja postoji prema nama i koja je pokazana i od strane Muslimana povampirenih Srba,ustasa I ovk terorista nije pitanje za nas nego za njih sto nas mrze.
Африка се пита
Колонизовали су нас, опљачкали и заувек поделили. Сигурно смо сами криви за то!
Прикажи још одговора

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.