Почетна / Рукомет / Репрезентација

СЛАЂАНА ПОП-ЛАЗИЋ - Породица изнад свега

Најбоља играчица Србије на СП у Јапану, ћерка свештеника, објашњава како се прославља Божић у њиховом дому
ФОТО: И. Веселинов

Кажу, свака екипа на свету би морала да има једну Слађану Поп-Лазић. Ова реченица, посматрана из више углова, је више него истинита, јер после свега што ова девојка показује на терену и ван њега, било би неправедно рећи нешто друго.

Сјајна пивотменка је на терену међу најборбенијим играчицама, њено хватање лопте на црти је за најавне шпице, док су прецизност, истанчан осећај за гол и простор, оно што сврстава Слађану међу најбоље пивотмене света. Тачније, на Светском првенству у Јапану, она је то и била, најбољи кружни нападач, са само три промашаја на читавом шампионату.

Одбила Французе

Пре четири године сте имали понуду да обучете дрес репрезентације Француске, одбили сте и остали верни Србији?

– Имала сам позиве, недостајало ми је шест месеци да испуним тај услов, нисам играла за Србију две и по године... Међутим, уследила је смена, на место селектора је стигла Драгица Ђурић, која ме контактирала и ја сам дошла, дилеме више није било, заиграла сам за Србију већ на првом окупљању.

Међутим, колико год да је битан шраф у репрезентацији Србије на терену, она је увек занимљива, духовита, искрена и отворена, па је лако и понела епитет најважније особе у националном тиму. Оне коју мора да има свака екипа ако жели успех, а са њом је то загарантовано.

На моменте Слађана Поп-Лазић делује повучено, али то је само одраз њеног васпитања које носи из куће, одраз скромности и културе, умећа да прихвати свакога, да критику и неправду стоички поднесе и остане смирена и јака без обзира на препреке.

Одрасли сте у патријахалној породици, где се поштују праве вредности, како сте се определили за спорт?

– Отац ми је свештеник у околини Раље и тамо смо живели. Тек кад сам била трећи разред доселили смо се у Београд и моји родитељи су сматрали да је боље да кренем да се бавим спортом, него да проводим време на улици у тако великом граду. У школи сам почела да играм, а онда је на један час дошла Мира Јасић и позвала цело одељење на тренинг, а једино сам ја остала у рукомету.

Како се прослављају празници у породици каква је Поп-Лазић, где су отац и деда свештена лица?

– Одгајани смо у нашем, српском духу, црква и обичаји су се увек поштовали. Новој години нисмо давали претерано на значају, јер је у време поста, па се није ни прослављала. Имам две старије сестре, Ивану и Снежану, и ми смо са друштвом славиле, док у породичној кући није било дочека. Божић је празник који смо прослављали заједно и то је нешто што волим.

Како изгледа дочек Бадње вечери и Божића?

– У ужем кругу породице, са родитељима, баком и деком, теткама. На Бадње вече се иде у цркву на литургију, пали бадњак, уноси се потом у кућу где нас чекају бака и дека. Док уносимо бадњак и сламу, нас три сестре идемо иза њих и пијучемо као пилићи. После тога следи молитва у кући, трпеза је наравно посна, кандило се пали изнад иконе. Кад сване јутро одлазимо на литургију и први ко уђе у кућу је положајник.

Комплетан текст можете да прочитате у божићном двоброју Спортског журнала за 6. и 7. јануар. Уколико желите да се претплатите на електронско издање Журнала кликните ОВДЕ.

Коментари3
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Rambo
BRAVO Lazo!
Милош
Хвала за интервју са овом дивном женом.
Veliki
Dobar sportista iz dobre kuće ali novinari i javnost moraju naterati sportiste da budu objektivniji a ne da im pomažu u nebulozama. Samo ovde je svako ko nije pozvan u pravu i propagira se u medijima. To nema skoro nigde u svetu. Stotine nemačkih engleskih itd fudbalera rukometaša igraju a samo 20 zovu selektori pa nijedan ne pravi problem od tiga. Ona je bila kod Boškovića kad su bile 4 na ep a tad nije bila Cvijic. 2013 bila Cvijic nije bila ona osvojile srebro i šta je problem. Čekam da se promeni selektor? Mediji mi portparolisu? Ne ide to tako. Kad te zovu igraš kad ne zovu podržavaš ko sav normalan svet.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.