Почетна / Рукомет / Репрезентација

Живковић: Данашњи рукометни руководиоци суштински не разумеју мој рад

Легендарни рукометни стручњак Зоран Тута Живковић о васкрснућу спортског Ниша, Железничару, Вујовићу...
ФОТО: Архива Журнала

Цвета спортски Ниш, вратио се рукомет, вратио фудбал, нико срећнији од легенде овог неодољивог града страсних људи, Зорана Туте Живковића (73).

- Одлично, то су добре ствари за наш спорт, за Ниш. Људи овде воле и рукомет и фудбал, а дуже време је баш ту запињало.

Да ли сте Ви посредовали да Железничар оживи, посебно да тим сад преузме Веселин Вујовић?

- А, не, уопште нисам био укључен, долазим на утакмице као навијач и то је све.

3 златне медаље освојио је са репрезентацијом Југославије као играч - ОИ 1972, МИ 1967, Светски куп 1971

Па, зашто нисте, таква легенда?!

- Не знам, нисам потребан ваљда. За њих сам стар и превазиђен, тако кажу, моје медаље су за њих зарђале. Такво је време дошло, дошли су нови људи, имају нове идеје и то је то. Клуб су оживели моћни спонзори, људи дошли и уложили, освојили Куп, друго место у првенству, ваљда играју и ЕХФ куп, све иде како треба.  

А Вујовић, бар сте прижељкивали долазак свог играча и тренерског ученика?

- Свакако, али то је ипак било изненађење за све, јер је клуб практично нестао, изненада васкрсао и видим сад иду даље у амбицијама, верујем да ће бити још боље, што је одлично за наш рукомет. Мислим да је Вуја направио добар посао. Добро је радио до садa, остваривао је резултате, где год је радио оставио је трага, атрактивна је медијска личност и то је добро за овај град и српски рукомет који је пао. Надам се и за њега, обострано.

2 бронзе освојио је као селектор СРЈ – ЕП 1996, СП 1999​

Сигурно сте нешто посаветовали Вују, шта сте му рекли кад је дошао?

- Добродошао! Никог не саветујем, нема потребе, а и познајем такве личности, они имају свој систем и не воле савете. Сви велики бивши играчи су такви. Вуја је већ формиран стручњак, верујем у његове идеје и рад. Још нисам видео како је селектирао тим, али не сумњам у добар исход. Навијаћу из све снаге.

Зар од великог Туте само толико за рукомет?

- То већ није питање за мене, али данашњи рукометни руководиоци суштински не разумеју мој рад, то важи и за Савез и за клуб. На власти су неки други људи, знам их наравно од раније, али су поставили другачије вредности и то је њихов избор и начин рада.

Зар Вам не недостаје рукомет?

- Наравно да ми недостаје, али немам где. Добијам позиве из иностранства, из других земаља, али ме то више не занима. Овде је нека друга психологија, овде су све олимпијски и светски победници и све знају најбоље. Видим како знају. То су људи који су се најбоље снашли у оваквој ситуацији у земљи и то је то.

1 злато је освојио као селектор Југославије – СП 1986​

Зашто не отворите Тутину школицу рукомета?

- Кога то занима, ја сам за њих превазиђен, матор, застарелих идеја, они имају друге идеје. Код нас није битно да ли си стручан.

Тако сте хладнокрвни...

- А шта би требало, да се бијем са њима?! Чудне се ствари дешавају, а спорт је врло јасан и очигледан – на терену или јеси или ниси и то се врло лепо и брзо види. Али, проблем је што то нико не гледа, бар не у рукомету. Разликујемо се кажем много, у приступу, односу, у систему, њих занимају неке сасвим друге ствари. Такво је време дошло, није важан спорт, важно је нешто сасвим друго.

Богата каријера на неколико континената

Зоран Живковић је рођен 5. априла 1945. године у Нишу. Управо је у родном граду начинио прве рукометне кораке, а већ после неколико тренинга одлучио је да буде голман.

Током каријере бранио је боје Југославије, за коју је одиграо 82 утакмице, а најзначајнији успех је освајање златне медаље на Олимпијским играма у Минхену 1972. године.

Истим успехом се може похвалити и кад је постао тренер, пошто се окитио златном медаљом на Олимпијским играма 1984. као и најсјајнијим одличјем две године касније на Светском првенству. У витрини има сребро на Светском првенству 1982. и бронзу на Европском 1996.

Кад је у питању клупски рукомет, Зоран Живковић је освојио титулу Купа европских шампиона са Металопластиком 1985.

Радио је у Тунису и Египту, где се сматра најзаслужнијим човеком за развој рукомета. Са Египћанима је дошао до полуфинала Светског првенства 2001.

Коментари8
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Letopis
Moze ono kada ja Vuja bio mali. Nesto o njemu. Molim Vas!!!
Poznavalac
Da li realno da strucnjak kao sto je Tuta nema mesta u nasem u najmanje ruku zaostalom rukometu?Pa gde su treneri koji su barem nesto obecavali,dali neku nadu rukometu?Sta se ovo desava,zasto se nepodistavaju znanja,rukomet nam vode laici,rukometne neznalice.Pa jedan Vuja je docekan na noz u Zelji(tacnije srpskom rukometu)Gde je Cvele,Ivic,trener koji je prvi krenuo sa brzim centrom..Da li je moguce da njih nema u nasem rukometu.Zbog toga smo tu gde i jesmo.Zalosno je to...Nadam se brzom oporavku naseg rukometa,proterati sadasnje neznalice i dovesti prave ljude na pravom mestu.Sve najbolje i sto pre ozdravljenje zelim nasem rukometu.
Role
Kakav Tuta, pa tu su sad razni Maksici, Blagojevici, Cirkovici, Rojevici i ostali. Zar se ne primeti kakva je to klasa od strucnjaka, pa nije ni cudo sto nam je pobeda protiv Rumunije ili Ukrajine uspeh.
CZ Plj.
Perun je odbio poziv iz Podujeva,istine radi.
A Perun
Klasa od strucnjaka xaxaxa Briljantna taktika - doveo 200 igraca...talente rasterao i za 10 godina poklonili mu Kup. CV za respekt i preporuka za trenera Podujeva
Прикажи још одговора

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.