Почетна / Рукомет / Регионална лига

Веспрем одбранило трофеј у СЕХА лиги, Момир Илић задовољан: Година искушења и лекција

Управо у Задру, прошле године, Илић је почео пут првог тренера Веспрема. За годину дана свашта се догодило, од трофеја у СЕХА лиги, преко губитка титуле у последњим секундама у Мађарској, до фајнал фора Лиге шампиона...
ФОТО: Твитер/РК Веспрем

Скоро па савршено полувреме одиграо је Загреб у финалу завршног турнира СЕХА лигеу Задру, имао шест голова предности (19:13). На озбиљна искушења је Ивица Обрван ставио Момира Илића. Густа одбрана Плинара, бековска линија, пре свих Срна, Кларица, Клис, уз одличног Пањтара на голу, терали су га да мења, од голмана до одбране, са почетних 6-0, до 5-1 са Пешмалбеком. Искусан и моћан тим има Веспрем, па је полако стизао и на крају на крилима капитена и накориснијег играча Расмуса Лаугеа, у завршници окренуо све, одбранио трофеј (32:30).

-  Честитке мојим играчима на игри у другом полувремену, повратку, играли смо девет мечева овог месеца и успели да победимо у сваком. То сигурно нешто значи. Велико поштовање за Загреб, одиграо је одличан меч. Знали смо да ће тако и бити. Успорили су нас у првом полувремену, али смо у другом показали право лице, освојили пету титулу у регионалном такмичењу - казао је после меча Илић.

Управо у Задру, прошле године, Илић је почео пут првог тренера Веспрема. За годину дана свашта се догодило, од трофеја у СЕХА лиги, преко губитка титуле у последњим секундама у Мађарској, до фајнал фора Лиге шампиона...

- Одлично  искуство, оних најтежих утакмица, имали смо јако тешку групу, Барсу, Париз, Кјелце... све сам то преживео као руки тренер.

И, можете да се похвалите  да сте побеђивали и Барселону и ПСЖ.

Каква су искуства, поуке, из прве сезоне?

-  Мора много да се ради на неким ситницама, да ли је то психолошки моменат, неки детаљи тренажног  процеса, темпирање форме. Није то ништа једноставно као што нам се чини кад гледамо из позиције играча. Вођење групе је јако важно. Прошле сезоне сам успео да их спојим у компактну групу. Мислим да сам прави потез повукао одабиром капитена. Лауге је био та особа која је све повезала и било ми је много лакше да радим.

Веспрем је изгубио титулу у Мађарској у последњих петнаестак секунди, на свом терену од ПИК Сегеда?

- Остаје жал због тога јер од пет утакмица са Сегедом победили смо три, једну одиграли нерешено, на крају ту најважнију изгубили за гол иако нам је и реми одговарао. Било ми је јако тешко, али  нисам имао времена за тугу, спремали смо се за фајнал фор Лиге шампиона. Морао сам ја први  да се што пре тргнем. Мало је времена било, свега четири дана.

Шта човек може да каже после таквог меча играчима?

- Рекао сам им да сам поносан на њих јер смо играли све боље и боље, победили у Сегедину гол и реално је било, играли смо код куће, да победимо. Деси се један лош дан, ситуација, кикс и оде титула. Тешко је то објашњавати после тога, али покушао сам  јер је то спорт, морамо да идемо даље...

Да ли сте и Ви као Цупара отишли пешке кући из дворане после те утакмице?

- Далеко живим, нисам...

Враћамо се на оно  ко зна зашто је то добро...

- Гледам на то као на лекцију, шта сам као тренер могао боље да направим за екипу, шта би требало у кључним моментима радити. Најлакше је коментарисати са стране, сам сам то некад радио... Али, зато и волим овај посао јер је тежак.

Искушење је било тим  веће јер сте само после неколико дана имали  фајнал фор Лиге шампиона. Први сте српски тренер који је стигао тако далеко. Громадан успех већ сам по себи, имали сте и прилику да попут Филипа Јихе, већ у дебитантској  сезони освојите трофеј, имали чак и предност на полувремену у полуфиналу протов Кјелцеа?

- Веспрем је заслужио мало бољу судијску реакцију. Имали  смо психолошки пад у другом полувремену, првих десетак минута, што је Кјелце искористило и заслужено се нашло у финалу. Обе утакмице у Келну смо одиграли јако добро, чак и у утакмици за треће место где скоро нико нема мотивацију да игра. Ми смо имали, водили, на крају на несрећу  на пенале изгубили. Фајнал фор је такав, у два дана се свашта дешава, фактор среће је јако важан.

Чиме Вас је Душебајев добио, који је то потез?

- Мислим  да су у другом полувремену пресудиле одбране голмана. Пробао сам  и 51 одбрану, направио измену, међутим, заказала је и судијска организација, чак у ситуацијама где смо имали шансу да се вратимо, нису нам дозволи.

У међувремену променили сте неколико играча, стигла су два добра крила Вајлупов и Елисон, Пешмалбек, Елдера, тим изгледа моћно и добро на свакој позицији?

- Брзи су, паметни, коначно Штрлек и Маргуч нису сами као прошле сезоне на крилима, са Драганом смо добили доста и у одбрани и у нападу. Елдера је и сад добар, а само је питање момента кад ће доћи у најбољу форму. Зоран Илић добро ради.

Лигу шампиона отварате против Париза?

- Прво треба да се екипа одмори и освежи и онда да се  спрмамо за Парижане, као и сваке године  јак тим, неме Хансена, али има два одлична голмана. На бековским позицијама су, можда мало ослабљени одласком Хансена и Ремилија, али  голман је 50 одсто, некад  и више, екипе.

Шта је план за наредну  сезону?

- Спремамо играче за домаћу  титулу пре свегљ , али до јуна ко жив ко мртав - каже Илић

Коментари3
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Drug
Povedi prijatelja sufu da ti sudi
Bg
U zvezdi stara prica,obecanja ima-ali para nema.
Ar
Vesprem je kvalitetniji za 10 raz. Mosa kada to vodi onda je to 2

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.