Почетна / ОИ 2024 / Стрељаштво ОИ

Фантастични Дамир Микец употпунио колекцију медаља: Још нисам свестан успеха

"Одувек ми је била жеља да комплетирам медаље са свих такмичења, само је недостајала олимпијска. Више не. Из четвртог пута сам успео да је освојим"
ФОТО: И. Веселинов

Репрезентативац Србије у стрељаштву Дамир Микец рекао је да још није свестан успеха, након што је освојио сребрну медаљу на Олимпијским играма у Токију.

- Још нисам свестан успеха. Одувек ми је била жеља да комплетирам медаље са свих такмичења, само је недостајала олимпијска. Више не. Из четвртог пута сам успео да је освојим. Веровао сам у себе. Добро сам почео меч, после сам се мало мучио. Срећа ме је погледала. Ушао сам у финале у којем сам исправио све грешке - рекао је Микец, пренео је Олимпијски комитет Србије.

Микец је данас освојио прву олимпијску медаљу у каријери и прву за Србију у Токију, пошто је освојио сребро у дисциплини ваздушни пиштољ 10 метара.

- Сви финалисти су били изванредни, али сам се базирао само на свој задатак. Први метак је био добар, а након тога лошији, али сам успео да се консолидујем. Након грешке сам рекао себи: 'Дамире, ово је ти је последња грешка. Од сада само у центар'. Смирио сам пулс и успео да изборим сребро.

Он је захвалио породици, а посебно брату и тренеру Горану Микецу и психологу и  додао да је данашњим успехом дао велики подстрек српском тиму у Токију.

- Драго ми је да сам пробио лед на почетку Игара и што сам дао ветар у леђа колегама олимпијцима које ћу свим срцем бодрити. Немам много времена за славље, за три дана опет излазим на ватрену линију, где ћу наступати у миксу са Зораном Аруновић - рекао је Микец.

Златну медаљу освојио је Иранац Џавад Форуги са 244,8 кругова, што је нови олимпијски рекорд, а бронзи Веи Панг из Кине са 217,6 кругова.

Горан Микец: Олимпијско сребро највећи успех у Дамировој каријери! 

Тренер Горан Микец рекао је да је његов брат, српски репрезентативац у стрељаштву Дамир Микец остварио највећи успех у каријери, данашњим освајањем сребрне медаље на Олимпијским играма у Токију.

- Данас је Дамир остварио убедљиво највећи успех у каријери. За ово смо се спремали пет година. Од 2016. године и Олимпијских игара у Рио де Жанеиру све је било подређено Токију. Квалификације су биле јако тешке, три пута је паузирао. На крају је као осми ушао у финале уз мало среће, али много пута до сада срећа му је недостајала, а сада му се вратило - рекао је тренер Горан Микец, пренео је Стрељачки савез Србије.

Дамир Микец;је данас освојио прву олимпијску медаљу у каријери у свом четвртом учешћу на Играма, пошто је освојио сребро у дисциплини ваздушни пиштољ 10 метара.

- У финалу је успео да држи одређени ниво, без великих падова, за разлику од већине других финалиста и то му је донело медаљу. На крају, коначан пласман је реалан. Иранац је одлично обавио посао и надмашио Дамира, баш као и на Светском купу у Осијеку. Доказали су да су тренутно обојица у самом врху - навео је Горан Микец.

Микецово сребро је прва медаља за српски тим у Токију, укупно 13 олимпијска медаља за стрељаштво, а прва после Лондона 2012. године.

Шеф стручног штаба Драган Доневић задовољан је успехом.

- Није почело најбоље, наше девојке нису забележиле висок пласман у квалификацијама ваздушном пушком, у којима су постигнути неочекивано високи резултати. Међутим, Дамир Микец је био сјајан. У квалификацијама га је мало послужила и срећа, у изједначеној борби дошао је до осмог места захваљујући већем броју центара - навео је он.

- Финале је обавио у великом стилу, шампионски. Свака част. Сви смо срећни због Дамировог успеха. Атмосфера у тиму је и пре Олимпијских игара била феноменална, а ово сребро је још поправило расположење - додао је Доневић.

Селектор за пиштољ Јелена Аруновић кратко је прокоментарисала да је Дамир Микец освајањем медаље направио огромну ствар.

Микец је у каријери освојио више од 30 медаља на највећим међународним такмичењима, али само му је олимпијско одличје недостајало. До данас, највећи успех на Играма остварио је на олимпијском дебију у Пекингу 2008. године, када је заузео седмо место малокалибарским пиштољем.

Коментари2
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Tako je to
Bravo majstore!E sad si se kompletirao.Samo ti je olimpiska medalja nedostajala,sad si i to osvojio.Svaka cast
Pigeon
Bravo, bre!

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.