Почетна / ОИ 2024 / Српски спортисти на ОИ

Вучић са олимпијцима: Хвала на радости коју сте нам приуштили!

Олимпијски тим Србије са Игара у Токију вратио се са девет освојених медаља - три злате, једном сребном и пет бронзаних, чиме је одборен досадашњи рекорд од осам са претходних Игара у Рио де Жанеир
ФОТО: И. Веселинов

Председник Александар Вучић приредио је пријем за спортисте који су Србију представљали на Олимпијским играма у Токију, којима се захвалио на великом успеху који су постигли освојивши девет медаља и на радости коју су донели грађанима.

Вучић се нашалио на почетку обраћања, рекавши да ће бити кратак, јер зна да им је долазак у зграду Председништва „пропутовање” до балкона Старог двора, где им је приређен дочек.

- Хвала вам на огромној радости коју сте нам приуштили. Не знам да ли бих се пре захваљивао вашим породицама, вама на огромном труду, невероватном времену које сте одвојили да бисте бранили боје наше земље, донели радост грађанима… - рекао је Вучић.

Он је најавио и повећање новчаних награда за освојене медаље.

- Верујем да ћемо повећати награде на 100.000 евра за злато, 90.000 за сребро и 80.000 за бронзу, чиме ћемо се значајно приближити Италијанима - објаснио је он.

Вучић се посебно захвалио „седморици величанствених” из ватерполо репрезентације, изразивши наду да неће сви отићи из националне селекције.

- Хвала свима на на медаљама, али и онима који нису донели медаље, али су се борили. Гледаћете сада са неких других места, од стручног штаба, Олимпијског комитета, државних функција, али верујем да ћете помоћи да градимо шампионе.

Представницима Одбојкашког савеза поручио је у шали да настоје да не само одбојкашице доносе медаље, већ да их освоје и одбојкаши.

Истакао је да ће држава урадити све што може да на наредним Олимпијским играма у Паризу и Лос Анђелесу дођемо до двоцифреног броја медаља.

Вучић је приметио да су Олимпијске игре посебно такмичење, не само појединаца и колектива, не само показивање заједништва и квалитета у спорту, већ такмичање нација, које се од оне старе пословице - да је важно учествовати, претворило у бројање медаља.

Како је рекао, пре осам година, у ширем региону Западног Балкана, Србија је била пета у броју освојених медаља, а данас је друга, одмах до Мађарске, која је, каже, то заслужила, освојивши 20 медаља.

- Та земља је много улагала у спорт, више него ми. Ми смо се трудил да улажемо више него раније, али знамо да то још није довољно, улагаћемо још - рекао је Вучић.

Он је најавио да ће 1. децембра бити отворена хала за борилачке спортиве, да се ускоро креће у изградњу Националног одбојкашког центра, који ће коштати 18 милиона, те да је у претходне две године издвојено новца највише у историји за ватерполо, савез и клубове.

Након пријема код председника Србије, за олимпијце ће на чувеном балкону бити уприличен свечани дочек, а за све грађане биће организован музичко-спортски програм.

Олимпијски тим Србије са Игара у Токију вратио се са девет освојених медаља - три злате, једном сребном и пет бронзаних, чиме је одборен досадашњи рекорд од осам са претходних Игара у Рио де Жанеиру.

Прву медаљу на Играма у Јапану Србији је донео стрелац Дамир Микец, у дисциплини ваздушни пиштољ, а истог дана теквондисткиња Тијана Богдановић се окитила бронзом.

Трећа медаља је било злато теквондисткиње Милице Мандић, а потом је репрезентација у баскету 3x3 узела бронзу.

Пето одличје упуцао је стрелац Миленко Себић, пошто је у дисциплини малокалибарска пушка тростав узео бронзу.

Медаља истог сјаја нашла се и на грудима рвача Зурабија Датунашвилиа, док је седму колајну Србији обезбедила Јована Прековић, која је постала олимпијска шампионка у каратеу.

Одбојакашице Србије заузеле су треће место на победничком постољу, док су тачку на Олимпијске игре у Токију ставили ватерполисти, освајањем новог злата и одбраном олимпијског тона из Рио де Жанеира 2016. године.

Са билансом медаља 3-1-5, Србија је заузела 28. место на Олимпијским играма у Токију.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.