Почетна / ОИ 2024 / Остали спортови ОИ

Немачка нуди додатни новац породицама жртава напада на ОИ у Минхену 1972. године

У акцији спасавања погинула су петорица спортиста и шесторица тренера, као и један немачки полицајац
ФОТО: Принтскрин

Немачка влада наговестила је данас да је спремна да исплати додатну одштету породицама 11 израелских спортиста које су убили чланови палестинске терористичке групе на Олимпијским играма у Минхену 1972. године.

Рођаци и спортисти дуго су критиковали начин којим су немачке власти управљале ситуацијом и последицама напада. Захтеви за даљу компензацију претили су да засене планирани меморијални догађај на 50. годишњицу масакра.

Немачко министарство унутрашњих послова саопштило је да су у току преговори са рођацима и да "озбиљне последице по преживеле чланове породице жртава у нематеријалном и материјалном смислу треба поново проценити".

"Планирана је понуда за исплате преживелим рођацима жртава напада. Меморијална цермонија на 50. годишњицу треба да буде повод за јасну политичку класификацију догађаја из 1972. године", речено је немачкој новинској агенцији дпа у министарству.

Није познато колико новца ће бити понуђено породицама жртава.

Напад се догодио 5. септембра 1972. године када је осмочлана палестинска група "Црни септембар" ушла у зграду у Олимпијском селу у којој су били смештени израелски спортисти и убила двоје, а деветоро задржала као таоце. У акцији спасавања погинула су петорица спортиста и шесторица тренера, као и један немачки полицајац.

Циљ напада био је да се пусте 232 политичка затвореника које је држао Израел, немачки терористи Улрике Мајнхоф и Андреас Бадер и јапански терориста Козо Окамото.

Током акције спасавања убијена су петорица терориста, а тројица су ухапшена.

Немачка је одмах после напада уплатила рођацима жртава око 4,19 милиона марака, односно око два милиона евра, навело је министарство. Агенција дпа пренела је да су рођаци 2002. године добили још три милиона евра.

У захтеву за компензацију од око 40 милиона марака наводе се грешке у полицијској акцији, али је захтев одбачен због застаре.

Илана Романо, удовица дизача тегова Јосефа Романа, једног од првих убијених Израелаца, рекла је у уторак телевизији Кан да је тренутна понуда Немачке "понижавајућа" и да су је рођаци жртава одбацили.

"Понуда је понижавајућа, а ми остајемо при ставу да бојкотујемо церемонију. Немачка нас је бацила псима. Малтретирали су нас 50 година. Одлучили су да преузму одговорност - врло лепо после 50 година", рекла је Романо позивајући на одговарајућу надокнаду породицама, "а не пеније".

Захтеви да се објаве раније необјављена документа су испуњени прошлог месеца, када су власти Баварске навеле да ће објавити све тајне фајлове у тој јужној немачкој држави.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.