Почетна / ОИ 2024

Породице жртава напада на ОИ 1972. године бојкотоваће немачку комеморацију

Министар спољних послова Немачке је у јулу рекао да се разговора са рођацима и планира понуда нових одштета породицама
ФОТО: Принтскрин

Породице једанаест израелских спортиста које су убили палестински нападачи на летњим Олимпијским играма 1972. године у Минхену неће присуствовати обележавању 50-годишњице јер сматрају да, између осталог, заслужују веће компензације.

Та одлука, објављена у четвртак, истиче да између две земље, које су изградиле снажне везе упркос холокаусту у Другом светском рату у коме су нацисти и њихови савезници убили шест милиона Јевреја, и даље постоји неслагање.

Чланови палестинске организације Црни септембар убацили су се у Олимпијско село, убили двојицу израелских спортиста из израелског националног тима и одвели још девет као таоце 5. септембра 1972. године.

Нападачи су се надали да ће приморати Израел да пусти 234 палестинских затвореника и Западну Немачку да ослободи двоје левичара екстремиста, оснивача немачке Црвене армије, Андреаса Бадера и Урлике Мајнхоф.

Сви таоци и један западнонемачки полицајац су убијени у покушају спасавања немачких снага. Рођаци спортиста оптужују Немачку да није обезбедила Олимпијско село, одбивши израелску помоћ и за неуспелу акцију спасавања.

"Педесет година злоупотреба, лажи, понижавања и одбацивања Владе Немачке и баварских власти посебно, заиста је исувише за нас", написале су породице у писму баварским властима које организују комеморацију 5. септембра.

Како је наведено, иако је председник Немачке Франк-Валтер Штајнамејер прихватио захтеве за јавним извињењем и да се отворе архиве са више информација о нападу, компензације које је Немчка понудила су "увреда".

Анки Шпицер, супруга тренера мачeвалаца, једног од убијених, рекла је да су породице очекивале компензације по међународним стандардима за терористичке нападе.

Она је имала 26 годна када се напад догодио у Минхену, а сада има 76 и , како је рекла АП-у, није јој потребан дијамантски прстен, већ породице желе само "фер и праведне компензације", посебно 14 људи који изгубили родитеље у нападу и живеле у сенци тога пола века.

"Ако не желе да се приближе томе, чак ни да се приближе, својом понижавајућом понудом онда одржавајте ваше церемоније, али ми нећемо бити тамо", рекла је Шпицер и додала да ће цела израелска делегација од око 200 људи, укључујући олимпијске спортисте, остати код куће.

Немачки званичници нису одмах коментарисали став породица жртава.

Одмах после напада, Немачка је породицама жртава дала око 4,19 милиона марака (два милиона евра), а 2002. године преживели рођаци су примили додатних три милиона евра, пренела је немачка новинска агенција ДПА.

Министар спољних послова Немачке је у јулу рекао да се разговора са рођацима и планира понуда нових одштета породицама.

Немачки медији су јавили да је Немачка понудила десет милиона евра фамилијама који укључују раније исплате. Влада Немачке није званично објавила колико је новца понуђено.

У захтеву за компензације од око 40 милиона марака наведено је да су током полицијске операције спасавања учињене велике грешшке, али је та тврдња одбијена јер је случај застарио.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.