Почетна / Одбојка / Репрезентација

Србија сјајним резултатом на СП знатно увећава шансе за пласман на ОИ у Токију

Четири године касније, одбојкаши Србије забележиће много бољи пласман на Светском првенству
ФОТО: ФИВБ

Место међу шест најбољих селекција планете, што је заправо и био први циљ „Грбићевих орлова”, пред одлазак у Италију и Бугарску, значајан је напредак у односу на девето место на Мондијалу одиграном 2014. године.

Донеће то нашој селекцији и знатно већи бодовни салдо за ФИВБ ранг-листу, која ће много тога одредити, кад су у питању квалификације за Олимпијске игре у Токију 2020. године.

Остаје да се види да ли Србија напредовати на тој листи, у односу на тренутно 11. место. Орлови су „тако ниско” из простог разлога што нису учествовали на два велика такмичења, ОИ у Рију и последњем Светском купу у Јапану, 2015. године.

Кад су у питању саме квалификације за Игре у Токију, треба знати да ће наша селекција, на име пласмана на светској ранг-листи, имати две, или три шансе.

Прву, можда на Светском квалификационом турниру са 12 селекција, где ће поред светског првака из Торина и домаћина, играти још по два најбоља тима са сваког континента, са светске ранг-листе. Са овог турнира у Токио иду три првопласиране селекције.

Други турнир ће вероватно бити континентални, на нивоу Европе, као што је био и онај у Берлину 2016. године. За једно место у Токију, бориће се осам најбољих тимова са Старог континента, по ЦЕВ ранг-листи.

Последња шанса су један од три међународна квалификациона турнира, на којима ће учествовати преосталих 12 селекција са ФИВБ ранг-листе, који до тог тренутка нису изборили пласман у Токио. Са сваког од ова три турнира, победници ће на Олимпијске игре.

У сваком случају, Србија има лепу полазну основу за Токио, финални турнир у Лиги нација и сада „фајнл-сикс” у Торину. Нажалост, „коштаће” Орлове вероватно неодлазак у Рио, али би зато светска титула надокнадила и тај недостатак, па би Србија као шампион планете учествовала на првом квалификационом турниру.

После свега што смо видели од чете Николе Грбића у прве две фазе такмичења на Светском првенству, више ништа није немогуће.

Па чак ни то, да Србија у наредну недељу стигне до светске титуле. Па, срећно Орлови!

Коментари3
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Bak
Svetska titula nemoguća misija,čak i finale ili polufinale teško...
Comi
Sta bi ovo bak
poznavalac
Mislim da nemaš pojma Bak

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.