Почетна / Одбојка / Репрезентација

Сантарели: Желим да уђем у ову борбу!

Данијеле Сантарели, нови селектор шампионки света, најавио повратак старих репрезентативки и српске тренере у стручном штабу
ФОТО: ЦЕВ

Данијеле Сантарели, наследник Зорана Терзића, селектора је обележио еру српске одбојке у претходних 20 година и у ризницу донео прегршт трофеја, свестан је да се ухватио у коштац са врашки тешким послом.  Даме које ће предводити и даље гледају са крова света из Јапана 2018. године, вицешампионке су Европе, власнице сребра и бронзе са Олимпијских игара у Рију и Токију...

Релативно млади (41) стручњак, храбро је преузео улогу, поверење му је Одбојкашки савез Србије указао до 2025. године.

- И нисам толико млад. Имам довољно искуства да покушам да сачувам Србију у врху светске одбојке који јој и припада – рекао је по именовању Сантарели, актуелни тренер италијанског Конељана, који пуне две године не зна за пораз, како је и сам Сантарели открио, за сада ниже 76. победу са прваком Европе и светским клупским из 2019. године

Кад су се страсти стишале, у данима када Сантарели са својим Пантерима мало „одмара“ због проблема са коронавирусом, одвојио је време и у разговору за Спортски журнал открио какви су му планови, кад долази у Србију, списку играчица, повратку старих лица у плави тим, како су колеге из Италије реаговале на нову функцију...

Долазите после Зорана Терзића, колики терет за наследника чине невероватних 20 година и трофеји које је Терзић освојио?

- Јесте тешко. Поштујем Терзића и све што је урадио током свих ових година са селекцијом Србије. Пратио сам их и пратим сваки успех који направе. Сигурно да је велики изазов. Истовремено, неће бити лако јер Терзић је доказао колико је важна фигура не само у Србији, свуда, баш кроз рад и све што је освојио. Ипак, моја мисија је да уђем у ову борбу целим бићем и борим се за српску одбојку. Имам и ја своје идеје – почео је разговор Сантарели.

Можете ли да их откријете?

- Србија има моћан тим, играчице за свако поштовање. Велику снагу и у нападу, блоку, посебне вештине које мали број селекција има. Разноврсност. И још толико карактеристика по којима је препознатљива. Мале новине ћу можда да уведем, променим. Не да не желим да откривам, него просто прво треба да све изнесем људима из Савеза, девојкама, а онда заједно да кренемо на прва „путовања“ овог лета. Очекују нас Лига нација и Светско првенство.

Наше грације су навикле нацију на континуитет освајања медаља на великим такмичењима.

- Знам врло добро да је баш та реч континуитет кључна. И зато и јесте тешко. То сам најбоље осетио на својој кожи ако говорим о клубу, о Конељану. Али, и ја сам свестан, а и цео одбојкашки аудиторијум, једно је клуб, друго репрезентација. Једно је девет месеци за припрему, друга ствар је четири или пет месеци колико имамо простора за рад са репрезентацијом. Примера ради, ако стигнемо на крају сезоне из клубова што је природа ствари, имамо практично једну недељу припрема до одласка на Лигу нацију. Полазим од себе, желим са Конељаном да одбраним титулу у Лиги шампиона, а то је око 20. маја. Исто је и са девојкама које долазе из клубова. Али, договорићемо се и направићемо најбољи план.

Времена имате мало, да ли сте и како решили контакте са девојкама, поједине сте већ звали или?

- И сами сте рекли, да, немам много времена. Али, пратим, овде су ми на оку и Катарина Лазовић, Бранкица Михајловић, Јована Стевановић, била је и Мина Поповић, толико пута сам и пратио и играо против Маје Огњеновић (смех), Тијане, већине њих. Искрено, чим дођем у Србију, што је врло скоро, у договору са људима из савеза узећу списак свих играчица, њихове телефоне и редом, једну по једну од потенцијалних кандидата. Кажем, спреман сам да почнем од тога, то јесте мој посао.

Поменули сте Јовану Стевановић?

- Да, изузетно је ценим као играча. Била је срећна што сам дошао.

Познато је да су се поједине девојке опростиле од државног тима, Милена Рашић, Јелена Благојевић, вероватно и Стефана Вељковић, можда још нека од искусних реши. Малтене смена генерација?

- Можда неку успем и да приволим да не оде, потребне су тиму! – насмејао се селектор Србије и додао: - Ево управо Јована Стевановић. Постоји велика могућност да се врати и поново обуче дрес репрезентације.

Разуверио је селектор плавих, барем за сада, многе спекулације да ће у стручном штабу бити само стручњаци из Италије:

- Све ћу урадити у договору са челницима савеза Србије. Сигурно да ће бити и људи из Србије. То је нормално и природно, тако ја размишљам. Они најбоље познају менталитет играчица. Имам идеју и за то, и италијански и српски чланови стручног штаба. Да ми укажу на ствари, ја њима са својим менталитетом који је другачији. Али ако се та жеља мени допада, не мора да значи да се људи из савеза слажу са истом. Зато кажем, прво разговор, као и са девојкама и контактима, а потом и да направимо најбоље за све нас.

Преузели сте функцију у години Светског првенства и круне коју Србија брани из Јапана?

- Никад нисам играо Светско, аи јесам друга велика такмичења. Генерално, јако је тешко, најтеже ако мене питате. А још стоји и та златна медаља коју је Србија освојила. Пре тога је Лига нација. Једноставно, наћи ћемо најбоље решење јер мало је времена. Зато сам и напоменуо да ћемо доста пажње обратити и на младе играчице, које би такође требало, као и до сада „бацити у ватру“ уз можда поједине искусније. После тог такмичења сигурно да ће бити потребан и одмор а онда и врло брз повратак раду у сали и теретани, управо за планетарни шампионат. Баш се потрефило, прва сезона и одмах Светско, али дуго је лето – расположен је Данијеле.

Кад можемо да Вас очекујемо у Србији?

- Врло скоро, почетком фебруара када долазим са Конељаном да играм Лигу шампиона. Сигурно ћу остати неколико дана да се видим и договорим са челницима Савеза, обиђем дворане, објекте, изађем у сусрет медијима – најавио је на крају селектор Србије да ће осим боравка на Убу, провести дан или два у престоници Србије.

„ПОПИС“ И ВИДЕО МАТЕРИЈАЛ МЛАЂИХ И СУПЕРЛИГАШИЦА..

Једна ставка у планеру Сантарелија је штиклирана, млађе играчице Србије. Открио је и како:

- Оно што сам успео то је да бацим поглед на те млађе од 2001. годишта и даље. Замолио сам људе из савеза да ми спреме имена, сав видео материјал колико је могуће, управо тих девојака како бисмо имали комплетну слику и целину. Полако да се склапа мозаик. То се односи и на играчице из Суперлиге Србије.

(ЦЕО ТЕКСТ можете да прочитате у данашњем штампаном или ПДФ издању Журнала)

Коментари17
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Šta se prepucavati
Zna se da je Maja broj 1 ! Pa mnogo praznih mesta iza nje… i ko zna da l će je ikada neko uspeti stići u našoj reprezentaciji. Teško, bar ne u narednih 10 godina! Nažalost ali to je surova realnost. I biće sve gore! Posto se naši treneri ne cene, možda će ovi drugi “stručnjaci” to bolje da rade od naših! Bez Maje i Tijane, teško da nešto može da se uradi.
014
Kasnimo sa smenom generacija bar 5 godina. Maja je sazrela za penziju, a tim treba da sastavlja strucno lice a ne ,, drugarice,,....Zar vam olimpijada nije bila dovoljna opomena.
Pa
Bolje su Bojana Drča i Ana Antonijevic.A u rangu Djolse je Ana Jaksic,Mila Djordjevic,Danica Radenkovic.A naravno Maja prvi dizac.
988
Djolsa ?!?!?
009
Šta nam ovaj naprica…. Veze on nema gde dolazi. Biće onako kako Tijana i Maja kažu i to je jedino ispravno. Nego šta se to dešava u UOSS zna li neko, priča se ozbiljni problemi…a prvenstvo ulazi u play off.
Lale
Bojana Živković Drča je bolja igračica od Slađe
PA da ti odgovorim iako nisam pančevac
Slađa Mirković da je dobra ostala bi u Ezačibašiju. A dok je Maja u reprezentaciji sa ulice mogu da dovedu neku devojku.
Прикажи још одговора
Game over
Na pitanju o Svetskom prvenstvu čovek je samo naveo izgovore. To nije srpski karakter. Uvek je teže braniti nego osvojiti zlato, ali Srbija uvek mora da teži najboljem. Izgovori nisu nikad bili naša stvar.
Game Over
Hvala na lekciji iz stilistike. E sad kada bi prešao preko površne potrebe da kažeš nešto što nema veze sa suštinom komentara, razumno bih te upitao da li četvrtfinale treba da bude cilj vladajućem svetskom prvaku?
@Game Over
Čoveče, zastani, razmisli, ne gubi razum.... Kakva je ovo misao: "da kaže da idemo da dodjemo" ? Polako, uzmi neku knjigu, pročitaj nešto, edukuj se... Pomozi sebi.
Прикажи још одговора

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.