Почетна / Одбојка / Репрезентација

Ковач: Била је част водити Србију!

Кандидати за новог селектора Србије Бошкан, Жакић, странац…
ФОТО: М. Рашић

Слободан Ковач није више селектор одбојкаша Србије. Некадашњи репрезентативац Савезне републике Југославије и освајач златне олимпијске медаље у Сиднеју водио је најбоље одбојкаше Србије од августа 2019. и после само месец дана на клупи освојио је Европско првенство.

После великог успеха на ЕП у Паризу, Србија није успела да се пласира на Олимпијске игре у Токију, да би пре нешто више од месец дана орлови освојили четврто место на шампионату Старог континетна у Пољској.

Кад смо га позвали, Ковач је врло смирено говорио о одлуци ОСС:

БОШКАН, ЖАКИЋ, СТРАНАЦ…

Као и увек кад се упразни место селектора одмах се размишља о потенцијалним кандидатима.

Овога пута се најчешће чује име Слободана Бошкана, тренера Војводине, репрезентативног саиграча претходне двојице селектора Николе Грбића и Бобе Ковача.

Помиње се и Игор Жакић, тренер Црвене звезде, досадашњи Ковачев помоћник, а не искључује се и могућност да селектор буде страни стручњак.

- Савез је незадовољан резултатима и сматра да сменом може да дође до бољих. Неформално сам, пре отприлике месец дана, разговарао са председником Зораном Гајићем. Закључили смо да четврто место на Европском првенству није резултат који смо очекивали и да је то могло да буде боље. Не знам да ли је тад очекивао да поднесем оставку. Мислио сам да после једне добре сезоне можемо да будемо бољи. У овом моменту ситуација није најбоља. Мислим да једино није у реду што ме нико није звао него сам сазнао од Подрашчанина да више нисам селектор.

Уз Ковача, посао су изгубили и селектори млађих селекција:

- Говорили смо о будућности и начину на који ћемо радити и да ће бити одржан састанак на ком ће се о свему одлучити. Од тад има месец дана, нико ми није рекао кад је одржан састанак и шта је одлучено. Нисам знао, али сам претпостављао да размишљају о смени. То је право људи који воде Савез. Немам замерки, незадовољни су резултатима и ситуацијом, желе промену како би се нешто радило боље. Једино ми је криво што ми нико није јавио. Чуо сам да су тренери млађих категорија имали информације прошле недеље у вези са тим, није ми јасно зашто селектор А репрезентације није обавештен.

Ковач је истакао да му је част што је водио Србију:

- Направили смо одличан резултат пре две године. Било је успона и падова последње две године, треба свако да преузме одговорност. Ово нису биле пуне две године рада, пошто је прошла цела година била проблематична због корона вируса. Нисам звао савез да будем селектор, они су мене. Остаје горак укус у устима, али свако наставља својим путем. Радићу најбоље што знам, покушаћу да се наметнем негде другде. Била ми је велика част од првог тренутка да будем селектор, дао сам све од себе.

ГАЈИЋ: МОРАЛО ЈЕ НЕШТО ДА СЕ МЕЊА

Зоран Гајић, први човек ОС Србије истакао је да је Председништво одлуку донело тешка срца.

- Боба је наш и остаће заувек наш. Међутим, морало је нешто да се мења. Председништво је одлучило тако и идемо даље... Велико је интересовање за место селектора. Увек је тако било када је мушка одбојкашка репрезентација у питању. Имамо довољно времена да одлучимо ко ће да седне на клупу – рекао је Гајић за Моцартспорт.

Коментари13
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Yebach
Novi se selektor već zna, Boškan preuzima
Xman
Ako ti vec znas, koje uslove Boskan ispunjava da bi bio drugi izbor?
NS
Pošto to znaš, onda bi trebao da znaš da je Boškan drugi izbor. Čeka se odgovor stranca, ali tipujem da će Bole sačekati još...
Zivota
Treba biti realan pa reci da nas uskoro ceka sudbina Holandije, koja je jednostavno posle generacije sa OI '96. imala jednu veliku prazninu sto se tice kvaliteta mladjih kategorija! Nama su problem mladje kategorije, pa mi poslednjih nekoliko godina ni balkanijadu ne mozemo da osvojimo! Ima odgovornosti klubova, trenera mladjih selekcija u klubovima, onda i odgovornost saveza (kako se biraju selektori mladjih reprezentacija je stvarno fenomen), tako da ostao Boba ili ne, dosao najbolji trener na svetu, dzabe sve kad jednostavno kvaliteta nema i imace ga sve manje.
kiki
Svako treba da preuzme odgovornost?! Pa dobro Bobo, zar stvarno mislis da je bilo fer da povedes sina na VNL a decko ne pravi razliku ni u osrednjem Kragujevcu?! I to se zna da ti Gaja nije zabranio da povedes sina na Evropsko, ti bi verovatno to i uradio.. Za tvoje 2 godine nasledio si Nikolinu ekipu i te price kako si izmenio sve za 10 dana mozda moze da se prepricava po Gradistu uz kafu o bajkama. Niti si promenio startere a niti si za 2 godine izbacio makar 2 igraca kroz VNL. Svi koji su u sportu znaju da od te price nema vajde, nego si razdrmao ekipu koja ima veliki potencijal za zlatna odlicja jer Nikola im nije bas seo i mala promena dovela je do velikog uspeha. Da pisemo o VNL i zavrsenom Evropskom gde smo imali smesnu grupu i jos smesnije protivnike do polufinala..., strepili smo protiv Turkse i ekipa kada treba da igre sve bolje bilo je evidentno da smo sve gori. Pritom nismo ucestvovali na OI i samim tim trebali smo biti jedni od najspremnijih ekipa.
Kiki
Prijatelju moje licno misljenje, David nije ni za siri spisak, molim te ne preteruj i glorifikuj maloga jer nije taj kalibar! Po komentaru se vidi da si neko iz porodice Kovac okruzenja, zato te molim, ovde niko nikoga ne mrzi niti pise da bi se napisalo! Iskljucivo sam realan kao i vecina odbojkaske Srbije da je kap koja je prelila casu u Savezu guranje sina!
Ufufuf
pa Davide ni po igri ni statisticki nije najbolji primpac KG a nije ni medju 15 primaca u nasoj ligi vec 3 godine unazad, pa tako i ove sezone. Posle 4 kola je 19ti od primaca tako da ne znam stvarno o cemu pricas. Ni u jednom odbojkaskom elementu ove godine statisticki nije u prvih 20-30 a u nekim i ispod 40 mesta... Tako da je njegov doprinos igri KG minimalan. Sve to sigurno nije dovoljno za uzi spisak, a pitanje je da li je i za siri spisak selektora.
Прикажи још одговора
Tamni vilajet
Žakić??!?!?? Ko je on u svetu odbojke i šta ima iza sebe? Alo bre... Valjda su rezultati ti koji nekoga treba da stavljaju na vrh svake organizacije, posebno u svetu sporta... A ne kao što je slučaj u današnje vreme idolopoklonstvo, klimanje glavom, pristajanje na sve i poltronstvo....
Bravo Slobodane
Godinu dana te zovu da ti daju otkaz ali se ti ne javljas .

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.