Почетна / Одбојка / Репрезентација

2001. златна жетва медаља

Сагледавањем тог времена 2001. године, у спортском и само спортском смислу, најприкладније је назвати временом у коме су нашу европску и светску дипломатију најбоље водили спортисти. И то поткрепити чињеницама

За Журнал пише: Зоран Аврамовић

Одбојкашка репрезентација тадашње земље, у Токију, на Светском купу шампиона, осваја бронзану медаљу, а у чешком граду Острави на Европском првенству, после Сиднеја, олимпијски победници  постају и европски шампиони.

Вредно је напоменути да је у Острави рођен Емил Затопек, који је овоземаљски свет напустио годину дана раније. Чешки атлетичар,  дугопругаш, четвероструки олимпиjски победник.

Сагледавањем тог времена 2001. године, у спортском и само спортском смислу, најприкладније је назвати временом у коме су нашу европску и светску дипломатију најбоље водили спортисти. И то поткрепити чињеницама.

У размаку од три месеца у три спорта, којима се баве милиони људи у Европи, уз „лоби“ групе, што је, да се разумемо, потпуно легитимна категорија у савременом свету, спонзорске и партнерске уговоре, медијску и сваку другу врсту промоције, која има своја јасна правила, три титуле и то три златне за спортисте из земље СР Југославије, државе у којој су односи тад њене две чланице тема која не припада овој књизи.

Злато је припало ВАТЕРПОЛИСТИМА, КОШАРКАШИМА И ОДБОЈКАШИМА! Редом...

Крај јуна, Ватерполисти постају „златни“ у Будимпешти, Кошаркаши у Турској, а 16. септембра у Острави, одбојкашка Европа се дубоко поклонила Новим Европским Шампионима.

У финалу је савладана Италија са 3:0 ! По сетовима: 25:21, 25:18, 25:20. Побеђени су званични Светски прваци и европски шампиони из 1999. године.

Витешки и одбојкашки. По други пут на овом турниру. И у првом мечу је резултат на семафору светлуцао брилијантним одсјајем игре наших репрезентативаца 3:0!

Тек, напомене ради, а као покушај да се укаже на играчку супериорност и стратешку визију тадашњег руководства наше репрезентације, у полуфиналу је побеђена Русија.

Резултат 3:0! У најбољој ''шесторци'' Европског првенства половину су чинили наши репрезентативци.

Само три године, након што је у светску одбојку уведена позиција либера, Васа Мијић је проглашен најбољим либером овог шампионата.

Довољно за закључак, да непобедивост лежи у одбрани. На неки начин, одбрањен је успех из Сиднеја, али и Европа је коначно добила нове европске шампионе.

Непрекидно обнављање и посвећивање саморазвоју, есенција су живота. Генерације , које су на сваком од такмичења обнављале успехе посвећене личном саморазвоју и развоју одбојке потврђују да је сваки велики успех тријумф упорности. Истина, упорност ослоњена на таленат.

Тих дана „одбојкашке ренесансе“ настојао сам да се покрене национална кампања „Добро дошли у Земљу Шампиона“, да се на улазу у Србију са том поруком дочекају гости , да као траг и успомена у споменарима сећања остану албуми са сличицама шампиона. Остајем упорно при тој идеји, дубоко верујући, да никад није касно.

Двадесет година након Остраве, мушка сениорска репрезентација Србије игра полуфинале ЕuroVolley–a 2021. против Италије. Генерација Победника.

Добру и благородну жетву желим вам момци. И нек остане записано... Србија навија...

Коментари1
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

ACM
Neponovljiva 2001.! I za nas, a i ostatak Evrope. U rukometu u obe konkurencije svetske bronze te godine, a i u vaterpolu svetsko srebro. Sećam se da je Dejan Cukić napravio i pesmu povodom svega toga, samo se ona nigde ne može naći.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.