Почетна / Одбојка / Еврокупови

Јована раме уз раме са секс симболом

Четврта Српкиња са титулом клупског шампиона Европе жели да се са репрезентацијом у Рију попне на највиши степеник победничког постоља
ФОТО: ЦЕВ

Само четири Српкиње могу да се похвале да су у историји женске клупске одбојке биле шампионке Старог континента. Мири Голубовић, Јелени Николић и Јовани Бракочевић, недавно се придружила и Јована Стевановић (24).

Српкиње првакиње Европе

2016. - Јована СТЕВАНОВИЋ (Поми Казалмађоре, Ита)

2013. - Јована БРАКОЧЕВИЋ (Вакифбанк, Тур)

2011. - Јелена НИКОЛИЋ (Вакифбанк, Тур)

2000. - Мира ГОЛУБОВИЋ (Бергамо, Ита)

Њен Поми из маленог градића Казалмађореа (15 хиљада становника), на завршном турниру одиграном у Монтикјарију, попео се на кров Европе.

За многе неочекивано, с обзиром да су пре фајнал-фора, иако организатори, имали најмање шанси да то и остваре.

Пошто су у полуфиналу савладале „рањени” Динамо из Казања, „ружичасте” су у финалу декласирале моћни Вакифбанк, са за многе невероватних 3:0 у сетовима. Славило се те ноћи, не само у Монтикјарију и Казалмађореу, већ и у целој Италији, пошто је Поми овим тријумфом вратио веру у италијанску клупску одбојку, али и највреднији пехар, први пут после 2010. године.

Некоме се снови испуне пре, некоме касније. Што се тиче Јоване Стевановић, она више не мора да сања.

Јована Стевановић

Рођена: 30. јуна 1992. у Београду

Висина/тежина: 191 цм/70 кг

Позиција у тиму: средњи блокер

Клубови: Црвена звезда (од 2008. до 2013), Поми Казалмађоре (од 2013 – ???).

Клупски трофеји: четири дупле круне у Црвеној звезди (од 2010. – 2013), шампионка Италије 2015, Суперкуп Италије 2015, шампионка Европе 2016.

– Првакиња Европе, то баш сјајно звучи! Већ је прошло доста времена, али утисци никако да се слегну. У том свом слављу, елиминисане смо у четвртфиналу италијанског шампионата од сјајног Бергама. Налетеле на мину, али шта да се ради. Морамо даље. Једну титулу смо освојили, другу изгубили. То је живот – истиче Стевановићева.

Причаћемо о освојеној, кад је било најтеже?

– Имала сам осећај да смо „пустиле крв” од првог поена прве утакмице и да је тако било до краја. Биле смо силно мотивисане, хтеле смо да играмо за себе, снажно, поносно, храбро. Надам се да је све тако и изгледало. На онај начин победити Динамо и нарочито Вакиф је за мене потпуно чудесно! Нисам могла да верујем кад је пала последња лопта у финалу. Истог тренутка остала сам без снаге и гласа.

Јована о Франчески: Причали су да је препотентна, а она се зеза

Јованина саиграчица је ове сезоне била легендарна Франческа Пићинини. Некадашњи секс симбол светске одбојке, а уз то и сјајна играчица, препуна клупских и репрезентативних трофеја, задивила је свет и у 37. години.

– Причали су да је препотентна, али сам се уверила у супротно. Реч је о једној прави дами, изузетно комуникативној особи, која воли да се зеза и да држи до себе. Њени савети су драгоцени, мени је много помогла у периоду кад због повреде рамена није играла. А играчки, видели сте и сами како је заблистала у Монтикјарију. Срећна сам због тога што сам је упознала, јер је реч о великој звезди светске одбојке – каже Стевановићева.

Славље је било незаборавно?

– Вероватно се тако нешто доживљава једном у животу, не знам... Славиле смо сат времена на градском тргу, промукле од певања, а нарочито је популарна била она „ко не скаче, не верује”... Цео град је био обојен у „ружичасто”, проглашена је и „ружичаста недеља”. У гостима су ми били родитељи и са њима сам прославила овај велики успех. Ово је и њихова победа.

После прелепе 2015. године, у којој сте поред титуле шампиона Италије, освојили чак три медаље са репрезентацијом Србије и 2016. је почела на импресиван начин. Може ли да се заврши олимпијском медаљом?

– У овом тренутку осећам огроман мотив када су у питању Олимпијске игре у Рију. Маштам да једног дана са репрезентацијом Србије стојим на највишем степенику победничког постоља и слушам Боже правде! Надам се да ће се то чудо догодити већ на Играма у Рију, што да не?!

Прва са више од 100 блокова у историји лиге

Јована је ове сезоне постала најуспешнији блокер у историји италијанске Лиге.

– Нико никада у лигашком делу сезоне није поставио ни 100 поентерских блокова, а ја сам ове сезоне стала на 107! Не бих то ни знала, да ми један локални новинар није пришао на тренингу и затражио изјаву на ту тему. Била сам изненађена, али је понос огроман, кад знате да сте исписали историју једне велике Лиге, каква је италијанска.

Симбол Помија ове сезоне био је и легендарни тренер Масимо Барболини, који се после десет година и трећи пут попео на кров Европе.

– Невероватна је ствар да човек има три титуле, а да их је освајао на десет година, са Матером 1996, са Перуђом 2006. и са Помијем 2016. године! Свака му част.

Последње питање – остајете ли у Казалмађореу?

– Имам још годину уговора са Помијем. Постоји могућност и да променим средину, имам доста понуда, што је и логично после оваквих игара и признања. Знаће се све у наредних месец-два.

 

Коментари2
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Bg
Bravo svaka ti cast Jovana i za Srpaku zastavu na postolju samo napred carice do olimpijskog zlata
lav
Bravo devojcice!

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.