Почетна / Одбојка / Еврокупови

Грбић: Да „погинемо“ и освојимо пехар

Закса има прилику да испише нове странице клупске историје у финалу Лиге шампиона против Италијана (20.30)
ФОТО: ЦЕВ

Током играчке каријере могао је без проблема да поред свог имена дода и да је по занимању мађионичар. И управо је Никола Грбић попут највећих светских илузиониста „измишљао“ дизања и хипнотисао фанове широм планете. Међутим, од тренутка када је ставио тачку на богату каријеру, окренуо је нови лист и поново је успешан, само у другачијој улози.

Као стратег Заксе налази се на корак од фантастичног резултата. У сусрет једном од највећих хришћанских празника, Ускрсу, у суботу, 1. маја, одиграће финале Лиге шампиона против Трентина од 20.30 часова.

Верона је поприште епске битке, а можда је шеф струке пољске екипе баш пожелео поклон у виду трофеја. Занимљиво је и да се враћа у познати град, старо место успеха, на коме је практично после Перуђе и закорачио у тренерске воде.

- Више и не размишљам о поменутом искуству. Не могу да га избришем из сећања, поготову што се није завршило на пријатан начин. Ипак, враћам се у Верону мирне душе, јер то што сам радио тамо, радим и у Закси. Једноставно, не могу да побегнем од тога, то је моја аутентичност и радим ствари у које верујем. Повремено мора доста коцкица да се поклопи како би се нешто и примило. Сада сам направио екипу какву сам хтео и дошао је мој рад до изражаја. Само се надам да ћемо сарадњу да крунишемо европском титулом. Данас имамо пуно тренера који не добијају дуго шансу, него чим дође до потешкоћа, прва ствар је смена на клупи. Зато ме Американци одушевљавају, посебно на универзитетима на којима тренери раде по 40 година. На велику жалост, у професионалном свету није тако. Председници дају новац и желе резултат преко ноћи. У међувремену се ствара притисак, бележе лоши резултати и долази до раскида сарадње.

Српски стручњак одлично познаје противника у завршној борби. Иако данашњи ривали нису играли током сезоне, Марко Подрашчанин и Срећко Лисинац су стара лица.

- Очекујем да играју најбоље, буду агресивни и сервирају одлично. Уједно, то је и једни могући рецепт против нас. Било је то приметно у утакмицама са Лубеом, Јастржебским и Зенитом. Неопходно је да имамо континуитет у нападу, стрпљење, концентрацију и фокус, како у блоку, тако и одбрани.

Италијански гигант је пре времена завршио плеј – оф у Серији А. Постојале су огромне амбиције, али је Трентино стао већ у полуфиналу. С друге стране, чета из Кенђежина можда је у бољој форми због већег броја мечева у последњих неколико недеља.

- Свакако да може да буде мач са две оштрице. Имаш довољно времена да се припремиш, залечиш повреде, а опет можеш да изгубиш ритам утакмица. Штавише, објективно нису ни могли да играју против неке екипе. Такође, нисмо ни ми хтели да организујемо пријатељске дуеле, чак и да смо желели, пошто су готово сви завршили првенства. Дефинитивно може да утиче, али не очекујем да ће и превише да значи.

Случајност или не, ни Закса се није окитила ловорикама у Плус лиги, док се као кобан показао Јастржебски. Тријумф у дворани „АГСМ форум“ могао би да залечи болне ране.

- Три дана нисам могао да дођем себи... После такве сезоне у којој смо доминирали од старта. Побеђивали смо Белхатов у различитим такмичењима, са или без Американца Тејлора Сандера. Ипак, било смо ослабљени неиграњем либера Павела Заторског и у полуфиналу. Повредио је леђа у најгорем могућем моменту. Изгубљена титула у Пољској јесте велико разочарање, али немам времена да останем у том емотивном стању. Трофеј Лиге шампиона далеко је важнији и окренут сам мислима ка Верони.

Нису га пореметиле ни приче да ће да замени Витала Хејнена за кормилом Перуђе.

- Можда Перуђа тренутно нема шефа струке, али ни један Лоренцо Бернарди нема клуб. Не улазим у такве приче, пошто има много важнијих ствари на које смо момци и ја фокусирани. Тренер сам Заксе и не бих да спекулишем.

Шансу да се упише златним словима у историју одбојкашког спорта има на Апенинима. Претходно мора да слави у финалу и онда може да каже да је као играч и тренер био најбољи у елити каква је Лига шампиона.

- Кроз главу ми пролази да хоћу да освојим трофеје које сам узимао као играч. Желео сам да се пласирам на Олимпијске игре и са Србијом освојим златну медаљу. Нисам успео у тој намери, мада је то било неко остварење сна. Трудим се да будем што бољи и идем ка томе.

Осврнуо се и на промену формата. Групна фаза одиграна је на специфичан начин због пандемије коронавируса.

- Вредност екипе се изражава у томе да се прилагоди новој ситуацији. Било да је реч о турнирском систему или класичном игрању код куће и у гостима. Како је нама, тако је и свима. Не мислим да је то имало специјалан утицај. У четвртфиналу и полуфиналу играли смо против две најбоље екипе у Европи. С обзиром на дешавања у свету, било је ово логично и прагматично решење.

Полако се спушта завеса на прву сезону без навијача. Мишљења је Грбић да такав однос снага на трибинама неће бити битан фактор за епилог дуела.

- Нема више размишљања о публици. Идемо да „погинемо“, одиграмо најбоље и освојимо Лигу шампиона. Свесни смо историјског резултата који можемо да остваримо – закључио је Никола Грбић.

ПРОЧИТАО У НОВИНАМА И НЕ ЗАНИМА МЕ...

Никола Грбић има прилику да постане и први српски тренер са пехаром Лиге шампиона. Као из топа одговорио је на питање да ли то може да представља додатан мотив.

- Апсолутно не, нисам ни имао појма, него сам прочитао ту информацију у новинама. Покушавам да радим што сам радио и трудим се да свој посао урадим најбоље тако да моја екипа забележи победу.

МОРАМ ДА СМИСЛИМ ГОВОР

Финалне мечеве на највећим такмичењима обично одлуче детаљи. Занимљиво је шта (не)ће својим изабраницима да поручи тренер Заксе.

- Рећи ћу да је то једна одбојкашка утакмица и да све што треба да урадимо је да будемо најбољи. Такође, да у важним моментима одиграју како знају. Сви моји играчи су искусни, иако нико од њих није освојио Лигу шампиона. Међутим, они су европски и светски прваци, па имају такву врсту искуства. Искрено, нисам превише размишљао о говору, мораћу да га припремим.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.