Почетна / Микс / Зимски спортови

Упозорење спортистима да на ЗОИ у Пекингу не говоре о људским правима

Сједињене Америчке Државе, Велика Британија, Аустралија и Канада прогласиле су дипломатски бојкот Игара у Пекингу и неће слати своје дипломате на такмичење због питања људских права у Кини
ФОТО: ЕПА/Алекс Плавевски

Спортисти учесници предстојећих Зимских олимпијских игара у Пекингу упозорени су да ће бити кажњени због понашања које није у духу Игара или правилима Кине, рекао је данас званичник из организације такмичења.

То је наведено након што је организација за људска права Хјуманс рајт воч (ХРW) организовала брифинг како би упозорила спортисте на опасности од исказивања мишљења на Зимским олимпијским играма, које почињу 4. фебруара у Пекингу, пренео је данас Би-Би-Си (ББЦ).

Спортистима је речено да „ћуте о питањима људских права, пошто неће бити заштићени у орвеловској држави надзора”.

Кина је оптужена за геноцид над Ујгурима, што та држава негира.

Свако изражавање које је у олимпијском духу, сигуран сам да ће бити заштићено, а све или свако понашање или говори који су у супротности са олимпијским духом, посебно против кинеских закона, такође подлежу одређеној казни”, рекао је заменик генералног директора Одељења за међународне односе Зимских олимпијских игара у Пекингу Јанг Шу.

Он је навео да би могућа казна могла бити одузимање акредитације спортисти.

Упитан за одговор, Међународни олимпијски комитет се позвао на правило 50.2 својих смерница, које штите неутралност спорта и Игара.

Игре се регулишу правилима МОК, а она ће се примењивати у Пекингу, као и на било којим другим ранијим Играма”, навео је МОК.

Пре Олимпијских игара летос у Токију, МОК је ублажио забрану спортистима, дозвољавајући им да искажу своје ставове током конференција за медије, али је политичко исказивање ставова на победничком постољу и даље забрањено.

Нордијски скијаш Ноа Хофман рекао је да се плаши за спортисте „због немогућности слободе говора”.

Мој савет спортистима који су тамо и онима који иду тамо је да ћуте”, рекао је он на семинару ХРW.

Сједињене Америчке Државе, Велика Британија, Аустралија и Канада прогласиле су дипломатски бојкот Игара у Пекингу и неће слати своје дипломате на такмичење због питања људских права у Кини.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.