Почетна / Микс / Пливање

Велимир Стјепановић пчео да тренира на Дорћолу: Операција „Минус шест“

- Тренер Себастијан Хигл ми је доставио програм рада у наредних шест недеља под радним називом „Минус шест“ – почиње Стјепановић разговор
ФОТО: Н. Неговановић

Мајкл Џордан је одиграо свој „Последњи плес“, а Велимир Стјепановић операцију „Минус шест“.

У дану када је завршен серијал од десет епизода о шампионском путу најбољег кошаркаша свих времена, вишеструки шампион Европе је после два месеца паузе, због пандемије корона вируса, први пут скочио у базен. Локација је Спортски центар „Милан Гале Мушкатировић“ на Дорћолу.

- Тренер Себастијан Хигл ми је доставио програм рада у наредних шест недеља под радним називом „Минус шест“ – почиње Стјепановић разговор уз осмех и појашњава: 

- У том периоду треба да дођем до нивоа на којем се био пре корона вируса и да од 1. јула кренем од нуле. Значи да сам сада у минус фази из које ће требати времена да изађем.

Први тренинг ас Партизана одрадио је у понедељак.

- Било је, ајде да кажемо чудно. Имао сам осећај као да сам цео тренинг радио подводни. Као да не могу ноге да подигнем близу површине. Наравно и рамена су болела. Пливао сам два километра и намучио се. Тих педесет метара је деловало као огромна раздаљина. Већ други дан то је изгледало мало боље, трећи сам прешао 2,6 километара. Идемо полако, нема потребе ништа да форсирамо. Јасно је само да сам на прсима тамо где сам био и пре паузе, значи нигде. Ту никако не могу да стекнем осећај – прича добро расположени Стјепановић.

Највећи део тренинга је наравно посвећен краулу, као и вежбама за поправљање технике.

- Највећи проблем имаћу са ногама. Познато је да сам у том сегменту увек био најјачи. Међутим, сада се види да је пауза баш оставила трага. Урадио сам на пример 200 метара за 3 минута и 25 секунди и уморио сам се. Када сам у форми обично ову дистанцу прелазим за мање од три минута и десет секунди, а пулс не иде преко 140. Наравно мораћу и да пазим на технику. Тек смо је били довели у ред. Али то ме мање брине од ногу.

Ипак, Себастијан Хигл је једним сегментом био изразито задовољан.

- Делфином. Пробао сам то на крају трећег тренинга и рекао ми је да је то изгледало боље него током целе прошле и ове године. Видите, можда ће из паузе да се изроди нешто добро.

До краја маја Велимир ће повећати обим на 3,5 километара.

- За сада имамо шест тренинга недељно. И ниједном не радимо два пута дневно. Себастијан је све пажљиво испланирао. Не желим ништа да ризикујемо и силимо. Већ је и он рекао да сам имао искуства са овако великим паузама и сигурно ће ми то помоћи да се што пре вратим.

База је за сада на Дорћолу, мада би Стјепановић ускоро у комбинацију могао да убаци и 25 метарски базен у оквиру Завода за спорт.

- Ако све буде у реду, ја ћу до краја године важна такмичења имати само у малом базену. Због тога је потребно да и ту стекнем осећај.

Пик форме у овој сезони Велимир би требало да има за Међународну пливачку лигу (ИСЛ), где ће поново пливати за Ди-Си Триденте.

- Рекао сам вам већ да је у плану да се Лига током месец дана одржи у Аустралију, од половине октобра до половине новембра. Чланови десет екипа, најбољи пливачи света биће на истом месту практично у некој врсти карантина. Тренираћемо сви заједно. Не треба ни говорити колико користи могу да извучем из тога. Биће то сјајно искуство. Међутим, има времена до тада. Сада ми је најважније да сам поново у води и да сам почео одбројавање од минус шест – каже Стјепановић.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.