Почетна / Микс / Пливање

НОВИ СРПСКИ ОЛИМПИЈАЦ - Вук: Инат је моје оружје

Учешће на олимпијским играма је остварење дечачког сна, али нећу се на томе зауставити - каже 22-годишњи ас Војводине
ФОТО: Ч. Силађи

Није било коцке. Прешао је Рубикон, препливао 800 метара у Риму и стигао до Токија. Звучи лако, али само Вук Челић зна кроз шта је прошао да би изборио учешће на највећој смотри светског спорта у Јапану 2020. године. Штоперицу је зауставио на државном рекорду 7:53,76 и за нешто више од пола секунде надмашио „А“ стандард за учешће на Олимпијским играма.

- За мене је ово остварење дечачког сна. Када сам почео да пливам са шест или седам година замишљао сам себе у трци на олимпијским играма. Међутим, нећу на овоме да се зауставим. Ово је тек почетак. Иако знам да сам урадио велику ствар, моји циљеви су много, много већи и убеђен сам да ћу успети да их испуним – у даху је рекао Вук Челић, непосредно по повратку из Рима.

♥♥♥♥♥ЛИЧНА КАРТА♥♥♥♥♥

Име и презиме: Вук Челић

Датум и место рођења: 7. 11. 1996. године у Новом Саду

Клуб: Војводина

Тренер: Игор Беретић

Дисциплине: 800 и 1.500 слободно

Лични и државни рекорди: 7:53,76 на 800 слободно и 15:11,52 на 1.500 слободно

Највећи успеси: остварена „А“ олимпијска норма за Игре у Токију, два 13. места на Европском првенству у Глазгову 2018. године, осмо место на 1.500 слободно на ЕП у малим базенима у Израелу 2015. године

Пре одласка у Италији није се много причало о могућности да исплива норму. Међутим, трка на Форо Италику је била у том тренутку скоро савршена.

- Добро сам се проценио. Нисам кренуо ни пребрзо, ни преспоро. То је веома важно на дугим деоницима. Ако идеш пребрзо, можеш да се угасиш. Ако си спор у великој си опасности да не можеш касније да подигнеш ритам. Моје све педесетице осим прве и последње наравно биле су између 29,50 и 30,10, што је веома добро. Мало ми је криво што сам на крају изгубио трку у последњих 50 метара и био други. Међутим, није ме то дуго држало када сам схватио да сам остварио норму.

Вук је за скоро три секунде поправио лични и државни рекорд остварен на Европском првенству у Глазгову прошле године.

- Не желим да звучим препотентно и арогантно, али сам искрено веровао да могу боље и од овога. Надам се да ћу то врло брзо и показати – каже 22 - годишњи Челић.

А од поменутог континенталног шампионата у Глазгову, ствари се нису сјајно одвијале за Вука.

- Нисам нормално тренирао практично од септембра прошле до фебруара ове године. Пропустио сам целу сезону у малим базенима, због здравствених проблема. Није било лако да прођем кроз тај период. Међутим, мени је потребна нека ситница да ме пробуди. Када почнем да сумњам у себе или да други сумњају у мене, појави се инат. То је моје оружје. У једном тренутку сам одлучио и себи и другима да покажем да сам способан за велике ствари. Наравно инат није довољан. Иза мене је период одличног рада под надзором Игора Беретића, чији је удео у овом успеху огроман. Искрено без њега и подршке коју ми је давао, не бих успео.

Свако остварење испод 7:55 минута се сматра за изузетно квалитетно.

- Све је теже и теже спуштати границу. Међутим, простора за напредак увек има. Велики добитак из Рима је пре свега на психолошком плану. Такмичио сам се са врхунским дугопругашима  и доказао да могу са свима да пливам. Сада сам опуштен и максимално мотивисан да се у будућности на највећим такмичењима укључим у борбу за високе пласмане.

Тренер Игор Беретић је пре митинга у Италији рекао да је много лакше да вас спреми на 800 него на 1.500 слободно, пре свега због услова.

- Тренеру све верујем. Он најбоље зна шта треба да урадим и трудим се да максимално испоштујем његове захтеве. Чињеница је да нисам имао довољно времена да се спремим за 1.500 слободно. Ту је норма на 15 минута и то је јако тешко да се исплива. Верујем да уз квалитетан рад и ту могу да стигнем до „А“ стандарда. У Риму сам већ био психолошки истрошен и нисам могао боље од тих 15:14. Међутим, убеђен сам да и на тој деоници могу нешто вредно да направим.

Неће Вук имати много времена за одмор. Већ за пет недеља га очекује учешће на Светском првенству у Јужној Кореји.

- Одмор ми сада и не треба. Јутро после повратка из Рима сам био на тренингу. Мотивисан сам да у Јужној Кореји пробам још да спустим резултат. Лично се надам времену око 7:50 и борби за финале. Морам себи да постављам велике циљеве, јер само тако могу да идем напред. Један задатак сам извршио, једва чекам нове изазове – истакао је најбољи дугопругаш у историји Србије.

Челић: Славићу када будем освојио медаљу

На питање да ли је славио испуњење норме за Токио, Вук је кратко рекао.

- Не. Славићу када будем освојио медаљу на неком великом такмичењу. Има времена за славље, сада је још пуно посла преда мном.

Међутим, честитке за успех у „Вечном граду“ нису могле да се преброје.

- Нисам имао телефон на базену. Када сам дошао у собу било је много порука. Захваљујем овако јавно свима. Лепо је што људи цене труд и врхунски резултат.

Остварена норма и одлазак на Олимпијске игре је највећи успех у досадашњој Вуковој каријери.

- Без сваке сумње. Имао сам финале Европског првенства у малим базенима 2015, одлично сам пливао прошле године на континенталном шампионату у Глазгову, међутим ово је нешто посебно. Олимпијске игре су највеће такмичење и сигурно је да одлазак тамо не може да се пореди са било чим. Још кад би се десио неки висок пласман... – није Вук завршио мисао до краја.

Коментари1
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

milun
Vuce svaka cast

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.