Почетна / Микс / Пливање

Себастиан Сабо: Част свакоме, победа никоме!

Рано је за причу о Јапану, али не желим да идем тамо само да доживим олимпијске игре – каже 22-годишњи момак из Сенте
ФОТО: Н. Неговановић

Моћно. Реч која описује пливање Себастиана Саба на Првенству Мађарске у Дебрецину. Момак из Сенте је славио у трци на 100 делфин са 51,34 и постао четврти спортиста из Србије, који је оверио визу за учешће на Олимпијским играма у Токију 2020. године.

Норма од 51,96, која је веома озбиљна срушена је за више од шест десетинки. Лични рекорд је пао за 82 стотинке.

Све оно што је планирао Сабо је урадио. И више од тога. На планетарним листама на 50 и 100 делфин за ову годину на првом месту стоји његово име. Довољно разлога за осмех на Сабовом лицу. Да ли је могло боље од овога у Дебрецину?

Није. Одлично одрађена трка у овом тренутку. Циљано сам се спремао за Првенство Мађарске. Очекивао сам добре резултате, али ово нисам. Желео сам само да идем испод 51,96. Због тога сам и јако кренуо тих првих 50. Стекао сам велику предност и успео да је одржим до краја. То је начин на који пливам и трудим се да искористим све предности које имам – рекао је Сабо.

Ривали у финалу су били Кристоф Милак, актуелни светски вицешампион, Ласло Чех, легенда мађарског и планетарно пливања. Колико вас је инспирисало када сте их видели на старту?

Волим да пливам против најбољих. Имам дужно поштовање за све, али када станем на стартни блок, желим све да победим. Није битно ко ми је ривал. Чех и Милак су сјајни пливачи и велика имена. Драго ми је што сам завршио испред њих.

Трка на 50 делфин два дана раније је показала да сте у доброј форми.

Баш ми је легла. Био сам изненађен када сам видео 22,99. Ретки су пливачи у историји нашег спорта, који су спустили границу испод 23 секунде. То ми је само додатно подигло самопоуздање.

Тренутно су ваша времена и на 50 и на 100 делфин најбоља на свету. И оба резултата вреде за преко 900 ФИНА бодова. Иза вас су Калеб Дресел, Чад Ле Клос, олимпијски и светски шампиони.

Прија кад видите своје име на првом месту. Међутим, није ми то било чак ни у подсвести. Тек је почетак сезоне. Велики асови ће тек да пливају најбоље резултате. Искрено верујем да ћу и ја до краја 2019. године успети да поправим своја времена на делфину.

По начину пливања подсећате на Милорада Чавића, најбољег српског пливача свих времена. Можете ли да кренете његових путем успеха, посебно на олимпијским играма?

Гледао сам Чавића. Истина је да обојица имамо одличан старт, добро подводно пливање, јак полаз на првих 50 метара. Милорад је велики шампион, иза њега је сјајна каријера. Сребро на Олимпијским играма у Пекингу је било прави подвиг. Искрено био бих задовољан тако да прођем, али дуг је пут до таквог достигнућа.

Већ на почетку године сте остварили главни циљ – оверавање визе за Токио. Какви су планови до краја године?

Сада се окрећем припремама за Светско првенство у корејском Гвангжуу. Циљ је да покушам да изборим финала на 50 и 100 делфин. У Будимпешти сам 2017. био у полуфиналу на педесетици, а на стотки ми је за мало измакао пласман међу 16. Сада је тренутак да се направи корак. После тога долази сезона малих базена. Европско првенство је у Глазгову. Волео бих да се тамо у обе дисциплине попнем на постоље.

А амбиције у Токију?

Рано је за причу о Јапану. Има до тада више од годину дана. Знам да тамо не желим да идем да би само доживео олимпијске игре. Покушаћу да остварим што бољи пласман. Волим да се такмичим и даћу све од себе у конкуренцији најбољих пливача данашњице. За шта ће то бити довољно, видећемо – истакао је Сабо.

Верујем у штафету

Поред сјајних резултата на делфину, имали сте и одличну трку на 100 слободно. Да ли ћете због штафете Србије у будућности већу пажњу посветити краулу?

Делфин је увек главна трка, али ми је лепо ишло и 100 слободно. Поправио сам лични рекорд као прва измена у штафети на 49,04. И најбоље је што ту има још много ствари, које технички могу да поправим. Радујем се тој штафетној трци у Јужној Кореји. У Будимпешти смо били девети, сада ће бити много теже јер ће сви доћи у најјачим тимовима са жељом да оду у Токио.

Да ли је реално да Србија буде међу 12 најбољих?

Јесте. О Стјепановићу не треба трошити речи, Урош Николић је сад у Дебрецину поправио лични рекорд. Андреј Барна напредује стално у Америци. Сви смо додатно инспирисани када пливамо штафету, тако да је реално да као група одемо у Јапан. Била би то велика ствар за српско пливање.

Коментари1
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Beli
Bravo sabo da nasledis cavica

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.