Почетна / Микс / Пливање

Милорад Чавић се присетио епске трке са Фелпсом: Поносан сам на своју битку!

Трка за сва времена. Најузбудљивија у историји Олимпијских игара. Пекинг 2008. Датум 16. август
ФОТО: Архива Журнала

Милорад Чавић против Мајкла Фелпса. На 100 делфин. Сви у „Воденој коцки“ су мислили да је победник Чавић.

Електроника је рекла Фелпс. 50,58 наспрам 50,59. Американац је узео осмо злато. Србин сребро. Прво у историји своје земље под именом Србија. Прошло је од тада десет година и један дан. Најбољи пливач кога је Србија икада имала огласио се на Инстаграму.

Тачно десет година је прошло откако се ово догодило. Стив Префонтејн је рекао једном „трка је као уметност коју људи гледају и на које она оставља утисак на све могуће начине које разумеју“. Волим да мислим како је цео пливачки свет (и шире) бар у једном кратком тренутку осетио сваку емоцију коју је могао. Сви тежимо томе да будемо признати, поштовани и упамћени од наследника, и ја сам поносан што се сећам своје битке на овај дан 2008. године“ – написао је Чавић.

Ниједном речју Милорад, који сада живи и ради у Сједињеним Америчким Државама, није споменуо да му је направљена велика неправда.

Данима, месецима и годинама трајала је расправа о томе ко је победио. Снимци и фотографије показују да је Чавић први додирнуо зид.

Огласили су се људи из „Омега“ током 2009, официјалног мерача времена у Кини. Кристоф Берто, тадашњи генерални директор швајцарске фирме дао је изјаву.

Тачно је да Чавић први додирнуо зид. Међутим, недовољном снагом да заустави време. Фелпс је то урадио са „већом силом“, активирао сензоре и званично победио за стотинку.

Легендарни Марк Шпиц, власник седам злата из Минхена 1972. године, такође је тврдио да је Чавић победио.

Добио сам мејл од Омеге , који ми практично потврђује да је Фелпс изгубио од Чавића. Није ми само јасно зашто то нису објавили одмах после трке – причао је чувени Американац.

Популарном „Чавкету“ то није донело најсјајније одличје. Прихватио је реалност, иако се на исход трке жалио Олимпијски комитет Србије.

Жалба? Да су мене питали рекао бих да се не жале. Фелпс је добио злато и нисам хтео да одузимам на такав начин. Да данас завршавам каријеру био бих презадовољан. Да имам овде још једну шансу, можда бих га добио. Пратиће не, понављам ова стотинка до краја живота. Моји су ми рекли да сам победио, али сам задовољан и сребром – говорио је после трке у Пекингу.

Остао је велики, чак и у таквој ситуацији. Неколико дана касније у Београду му је приређен спектакуларан дочек. Никада пре њега није дошло толико људи да испод чувеног „балкона“ Градске скупштине поздрави једног спортисту.

Ово је нешто што Фелпс никада неће доживети. Најбољи осећај у животу – рекао је са балкона.

Прича која ће трајати док је света и века. За Американце биће једини човек који се супротставио Фелпсу на путу до историјских осам злата.

За Србе, ма шта рекла електроника, човек који је победио „Ванземаљца из Балтимора”. Један и непоновљиви. Милорад Чавић.

Коментари1
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Zuk
Ti najbolji plivac svih vremena,kakav Felps,oteli su ti pobedu i ceo svet je to video.KaoSrbiji KiM.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.