Почетна / Микс / Пливање

Опроштај Ивана Ленђера од пливања на ЕП у Глазгову

Момак из Зрењанина се тркама у штафети 4 х 100 слободно и индивидуалној трци на 100 слободно опрашта од пливања у Шкотској
ФОТО: И. Милутиновић

Репрезентативци Србије данас крећу на Европско првенство у Глазгову (3 – 9. август). Екипу од осам чланова у базену предводи капитен Иван Ленђер. Сјајном Зрењанинцу, који је напунио 28 година биће ово последње такмичење.

- Крај. Дефинитивно. После пуних 11 година у сениорској конкуренцији, мислим да је доста од мене. Време је за млађи да заузму моје место – истакао је некадашњи светски и европски јуниорски шампион.

ЖАЛ ЗА ДЕБРЕЦИНОМ

Ленђер ће у Глазгову пливати своје шесто Европско првенство. Дебитовао је још 2008. у Ајндховену, а онда су се ређали Будимпешта 2010, Дебрецин 2012, Берлин 2014 и Лондон 2016. године.

- Ко би рекао да их толико имам. Највише се сећам Дебрецина када сам био четврти на 100 делфин. Чавић је узео злато,  а мени је медаља измакла за 14 стотинки. Да сам поновио време из полуфинала био бих трећи – рекао је Ленђер, а онда наставио – Међутим, то је спорт. Боли у том тренутку, после се окренеш новим изазовима.

Оно што га је држало у пливању у последњих 365 дана је дефинитивно штафета 4 х 100 слободно.

- То је био буквално једини разлог. После одличног остварења у на Светском првенству  Будимпешти прошле године, када смо били девети, желео сам да видим, који су нам домети на Европском шампионату. Имао сам у протеклом периоду и проблема са повредом рамена и још неких потешкоћа. У једном тренутку сам чак мислио да неће бити ништа од одласка у Глазгов. Међутим, све сам превазишао и спреман сам, за надам се две трке, у квалификацијама и финалу – изјавио је популарни „Ђеле“.

ВЕРУЈЕМ У ВЕЉУ И ЧАБУ

Као капитен екипе, Ленђер се осврнуо и на шансе осталих репрезентативаца.

- Нема сумње да највеће шансе за висок пласман имају Стјепановић и Силађи. Стјепановић је на задња два шампионата освајао медаље на 200 слободно. Ове године је одлично пливао. Силађи никада није био у бољој форми, посебно на 100 прсно. Најважније је да се домогну финала. Верујем у обојицу и навијам свим срцем за њих. Такође било би лепо да Ања Цревар на свом првом сениорком европском уђе у финале на 400 мешовито, што мислим да је сасвим реално.

Штафета је на програму већ првог дана у петак. Наш тим чиниће Стјепановић, Барна, Николић и Ленђер. Одличну проверу имали су на Медитеранским играма у шпанској Тарагони, где су освојили златну медаљу.

- Промена у односу на Будимпшету је што је уместо Саба ускочио Николић. Није се то одразило на резултат, с обризом да смо у Шпанији били на нивоу Мађарске. Сада очекујем да сви помало померимо границу. Тих 3:15 ће бити довољно за финале. После је све могуће. Знате да штафете често носе и дисквалификације. Не мора да значи да ће она екипа која на папиру има четворицу најбољих на крају и да слави.

Конкуренција ће бити изузетна. Пријављене су чак 22 екипе.

- Мислим да је то рекордан број штафета на Европском шампионату. Ми смо прошле године у Будимпешти били четврти међу европским екипама. Испред нас су само завршили Мађари, Руси и Италијани. Британци тада нису скочили, а сада ће имати одличну екипу. Не треба заборавити Французе у ком год саставу да дођу, Холанђане, Белгијанци се враћају. Биће изузетно занимљиво. Знам само да ћемо ми да урадимо све да остваримо што бољи резултат и пласман.

АЊА ЈЕДИНА ДАМА

На Острву за Србију ће пливати: Велимир Стјепановић (100, 200 слободно, 4 х 100 слободно), Чаба Силађи (50, 100 прсно), Иван Ленђер (100 слободно, 4 х 100 слободно), Ања Цревар (200 делфин, 200, 400 мешовито) Урош Николић (100, 4 х 100 слободно), Вук Челић (800, 1500 слободно), Андреј Барна (50, 100 слободно, 4 х 100 слободно), Никола Аћин (50 слободно, 50 и 100 леђно).

На Отвореним водама на 5 и 10 километара опробаће се Тамаш Фаркаш. Уз пливаче ће бити селектор Игор Беретић и тренери Марко Спасов и Ђорђе Агбаба.

Крајњи циљ је да штафета 4 х 100 слободно оде на Олимпијске игре у Токио.

- Убеђен сам да ће момци то урадити, наравно без мене – уз осмех каже Ленђер Ако Сабо одлучи да озбиљно тренира, биће то опет једна веома озбиљна екипа.

Поред очекиване две трке у штафети, Иван ће скочити и дан касније индивидуалну трку на 100 слободно.

- Када сам се спремао за штафету, онда је било логично да стартујем на овој дисциплини. Није реално да прођем у полуфинале, то је јасно, јер је конкуренција веома јака. Надам се да ћу у последњој трци оборим лични рекорд, који износи 49,9. То је нешто што прижељкујем.

На претходним континенталним шампионатима, Ленђер је редовно пливао „своје“ дисциплине 50 и 100 делфин.

- Делфин је обележио моју каријеру, али једноставно у последње две године ми никако није ишло. Покушавао сам, трудио се, међутим, резултати су били лоши. Због тога сам се и потпуно окренуо краулу.

Пре такмичења у Глазгову, Ленђер каже да не осећа никакав притисак.

- Идем да пружим максимум. Искусан сам, прошао сам много тога. Било је и добрих и лоших резултата, промашаја са формом, повреда, али знам да сам пливао најбоље што могу у том тренутку. Такав однос имам од првог дана, а тако ће бити и у Шкотској – рекао је Ленђер.

Коментари3
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

arkadije
sećam se malog buce koga je ujak janko iz mužlje vodio na boks mečeve sa bokserima banata iz zrenjanina. govorio da će od njega biti šampion. mali dobrica nij eizgledao tako. posle godinu dve mali buco izrasta u atletu. divno dete
Gargamel
Oprasta se od plivanja u 28oj godini? Au pa nije ispunio uslov za penziju, nema ni godine zivota ni radnog staza.
007
Srećno IVANE, i da ostaneš u plivanju i stvaraš nove šampione u najlepšem sportu

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.