Почетна / Микс / Пливање

Трка каријере Чабе Силађија на првенству Мађарске!

Репрезентативац Србије оборио државни рекорд на 100 прсно са временом 59,74
ФОТО: Н. Неговановић

Моћно, сјајно, најбоље у каријери. Овако је изгледала трка Чабе Силађија на Првенству Мађарске у Дебрецину

Најбољи прсаш кога је Србија икад имала зауставио је штоперицу на сјајних 59,74 (874 ФИНА бодова) у трци на 100 метара. За пет стотинки је поправио државни рекорд, који је пре три године поставио у Ајндховену.

Само у те две трке успео је да спусти границу испод минута. У 28. години Чаба је показао да има и те како још шта да каже у свету пливања.

Други у Европи

Сјајним остварењем у Дебрецину, Силађи је избио на друго место овогодишње европске листе. Испред њега је само невероватни Адам Пити, који је у Единбургу пливао 58,78.

Испод минута у досадашњем делу 2018. ишао је још само Холанђанин Арно Каминга (59,79).

За момка из Бечеја, који у Мађарској плива за Ходмезевашарахељ, била је то трка против самог себе.

Кренуо је „на нож“. После првих 50 метара семафор је показивао 27,78. У наставку је покушавао додатно да појача.

И деловало је то веома добро за коначних 59,74. Снажан удар по води и крик означило су истовремено и одушевљење и олакшање.

И резултат је сјајан и ја сам се током трке осећао сјајно. Спремао сам се за ово и драго ми је да све легло како треба. Захвалан сам и тренеру Беретићу и свим момцима у Војводини са којима тренирам. Све је коначно онако како сам желео да буде. Добио сам преко потребан психички мир у групи, који ме довео до овог резултата – истакао је Силађи.

О самој трци каже.

Све је ишло ка овоме. Пронашао сам ту стартну брзину. Полаз на 27,78 и први пут у каријери да сам вратио испод 32. Можда тај окрет није био сјајан, али не треба тражити длаку у јајету. Била је ово најбоља трка у мојој каријери.

Подршка родитеља у Мађарској

Током трке у Дебрецину константно се чуло узвикивање Чабиног имена.

Моји родитељи су кренули са мном. Били су бучни и као и увек сјајни. Дугујем им велику захвалност за подршку не само данас, него током свих ових година – рекао је Силађи.

Амбиције и очекивања су сада много већа.

Жеље су једно, реалност нешто друго. Да би се спустио на ниво испод 59 секунди, потребна је подршка целокупног система. Ово што сам сада урадио је заслуга тренера Беретића и мене – истакао је Силађи и додао:

Најважније је да видим резултат онога што смо радили. Осећам да је ово прави пут и надам се да ћу наставити да корачан њиме. Финале на Европском у Глазгову је следећи циљ којем стремимо.

Тренер Игор Беретић, који је остао у Србији био је одушевљен када је сазнао резултат.

Искрено ово сам и очекивао. Сада је то лако рећи када је Чаба ово урадио, али ми смо од Копенхагена планирали сваки његов корак. Успели смо да из услова који су далеко од светских, дођемо до светски вредног резултата. Не треба заборавити да је Чаба код мене мање од годину дана и успели смо да дођемо до нивоа на ком је био само једном у каријери. На овоме нећемо да станемо – истакао је Беретић.

Ове године је најважније такмичење Европско првенство у Глазгову. Беретић не жели да се размеће великим речима.

Конкуренција на прсима је паклена. Адам Пити је недодирљив, сјајни су Рус Пригода и Белорус Шиманович. Наша жеља је да им се што више приближимо. Има неких ствари у Чабином пливању које можемо да поправимо и на томе ћемо да радимо. Показао је да и у зрелим пливачким годинама може сјајно да плива.

Беретић је на крају желео да истакне.

Чаба Силађи је модел какав пливач треба да буде. Вредан, максимално посвећен, поштен и према себи и према другима, пример младима у сваком погледу. За мене као тренера је привилегија да радим са таквим момком.

Силађи ће се у петак опробати у трци на 50 прсно.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.